GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το παραμυθένιο πράσινο χωριό του Κουστουρίτσα

«Παρατήρησα τον λόφο Kustendorf κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας ‘Life is a miracle’. Από τον λόφο απέναντι, στον σιδηροδρομ...

«Παρατήρησα τον λόφο Kustendorf κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας ‘Life is a miracle’. Από τον λόφο απέναντι, στον σιδηροδρομικό σταθμό Golubic, έναν σταθμό κατασκευασμένο για τις ανάγκες της ταινίας κοντά στον σταθμό Jatare, είδα το Mecavnik. Δεν ήταν δύσκολο, καθόμασταν για ώρες, καθώς περιμέναμε τον ήλιο να βγει από τα σύννεφα και να συνεχίσουμε τα γυρίσματα. Κατά τη διάρκεια της αναμονής, χάζευα με φθόνο το Mecavnik, έναν λόφο με τίποτε απολύτως επάνω του αλλά, όπως μου φαινόταν εμένα, με πολλή λιακάδα».
Σε μια τέτοια διαδρομή του μυαλού του ο Εμίρ Κουστουρίτσα αποφάσισε ότι έπρεπε με κάποιο τρόπο να μη φύγει από εκεί, από το μοναδικό κομμάτι γης σε αυτόν τον πλανήτη που τον μάγεψε τόσο και τον έκανε να μη θέλει να ξεκολλήσει τα μάτια του από πάνω του. Κάπως έτσι φτιάχτηκε το πράσινο χωριό του Κουστουρίτσα, το Kustendorf ή αλλιώς Kusturica Village.
Όπως αναφέρεται στην «Espresso της Κυριακής», το χωριό αυτό βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Mokra Gora (που σημαίνει Υγρό Βουνό) στη Νότια Σερβία, στις βόρειες πλαγιές του βουνού Ζλάτιμπορ και όχι μακριά από τα σύνορα με τη Βοσνία. Η Mokra Gora βρίσκεται ουσιαστικά μέσα στον εθνικό δρυμό και η φύση στην περιοχή οργιάζει με μια ομορφιά απαράμιλλη.
Η Mokra Gora ήταν ήδη γνωστή πριν ο διάσημος σκηνοθέτης αποφασίσει να φτιάξει εκεί το μίνι και σπάνιας ομορφιάς χωριό λόγω της τοπικής σιδηροδρομικής γραμμής argan-8, όπου συναντάται το μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως, η διαδρομή να μοιάζει απόλυτα με τον αριθμό οκτώ. Είναι εξαιρετικά αναγνωρίσιμη ακόμα και από το αεροπλάνο.
Ο Εμίρ Κουστουρίτσα εμπνεύστηκε τη δημιουργία ενός χωριού-πολιτιστικού κέντρου στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας του «Life is a miracle». Πίστευε ότι άξιζε τον κόπο για πολλούς λόγους, οικολογικούς, πολιτιστικούς, προσωπικούς.
«Έχασα την πόλη μου κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αυτός είναι ο λόγος που ήθελα να φτιάξω το δικό μου χωριό. Φέρει ένα γερμανικό όνομα: Kustendorf. Θα οργανώνω εκεί σεμινάρια για ανθρώπους που θέλουν να μάθουν πώς να κάνουν κινηματογράφο, συναυλίες, κεραμικά, ζωγραφική. Είναι το μέρος όπου θα ζω και όπου μερικοί άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να έρχονται από καιρό σε καιρό. Θα υπάρχουν φυσικά και άλλοι κάτοικοι που θα εργάζονται εκεί. Ονειρεύομαι έναν ανοιχτό χώρο με καλλιτεχνική πολυμορφία, η οποία θα εναντιώνεται στην παγκοσμιοποίηση».
Αυτά είχε πει ο διάσημος σκηνοθέτης σε συνέντευξή του τον Ιούλιο του 2004. Οκτώ χρόνια αργότερα (ίσως και νωρίτερα) το χωριό αυτό έγινε πραγματικότητα και η φήμη του όλο και εξαπλώνεται.
Στο οικολογικό χωριό όλα είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά, ξύλο και πέτρα. Τα πάντα είναι σε απόλυτη αρμονία με τη φύση και η σιωπή του χωριού είναι η πιο… πολύβουη μελωδία που μπορεί να ακούσει άνθρωπος.
Οι προσκεκλημένοι του Κουστουρίτσα μένουν σε ξύλινες καλύβες. Ετσι όπως είναι απλωμένες σε πράσινο φόντο από το γρασίδι που υπάρχει παντού, μοιάζουν με κουκλόσπιτα σε καρτ ποστάλ. Το ξύλινο συγκρότημα διαθέτει και εκκλησία, τον Άγιο Σάββα, όπου και το καμπαναριό ακόμα είναι ξύλινο. Ολοι οι δρόμοι είναι πλακόστρωτοι και όλες οι μετακινήσεις μέσα στο χωριό γίνονται με τα πόδια. Υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα, αλλά είναι αντίκες που έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί σε ταινίες και αποτελούν μέρος του ντεκόρ στον διάκοσμο του χωριού. Στην κεντρική πλατεία λειτουργεί υπαίθριο παζάρι με παραδοσιακά και τοπικά προϊόντα. Το σπίτι του Εμίρ Κουστουρίτσα είναι το κεντρικό κτίσμα του χωριού.
Όλοι οι δρόμοι και οι πλατείες έχουν ονόματα ηθοποιών και διαφόρων προσωπικοτήτων, σημαντικών στη ζωή του σκηνοθέτη. Μία από τις κεντρικές οδούς του χωριού ονομάζεται Τσε Γκεβάρα. Υπάρχει η πλατεία Μαραντόνα, αφού ο Εμίρ Κουστουρίτσα είναι προσωπικός φίλος με τον διάσημο ποδοσφαιριστή, ειδικά μετά τα γυρίσματα της ομώνυμης ταινίας-ντοκιμαντέρ «Μαραντόνα», βασισμένη στην πολυτάραχη ζωή του Αργεντινού άσου των γηπέδων. Όπως επίσης και σε ένα σταυροδρόμι υπάρχει ένα άγαλμα του Τζόνι Ντεπ σε φυσικό μέγεθος.
Ο Τζόνι Ντεπ, που ως γνωστόν λατρεύει όλα τα μέρη που του εξασφαλίζουν ησυχία και μια ποιότητα ζωής κοντά στη φύση, είπε από την αρχή στον Κουστουρίτσα ότι έβρισκε την ιδέα για τη δημιουργία ενός πράσινου χωριού εκεί στο συγκεκριμένο σημείο υπέροχη. Είχε μάλιστα πει ότι θα πήγαινε συχνά για να το χρησιμοποιεί ως ερημητήριο και το έκανε.
Το 2010 μάλιστα, ο Κουστουρίτσα του επεφύλαξε μιαν έκπληξη, όταν ο διάσημος ηθοποιός έφθασε στο Kustendorf για να εγκαινιάσει την έναρξη του πολιτιστικού φεστιβάλ. Ο φίλος του σκηνοθέτης έκανε τα αποκαλυπτήρια ενός ολόσωμου αγάλματος που αναπαριστούσε τον Τζόνι Ντεπ σε φυσικό μέγεθος, ντυμένο με τζιν, με ένα βαθύ μπλε πουκάμισο ανοιχτό στο στήθος και από μέσα T-shirt.
Ο καλλιτέχνης που το φιλοτέχνησε έκανε μαλλιά καρέ στο ομοίωμα του Τζόνι Ντεπ και έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη στάση και την έκφραση του αγάλματος: χέρια σταυρωμένα στο στήθος και μια χαρακτηριστική έκφραση του διάσημου ηθοποιού στο πρόσωπο. Μετά τα αποκαλυπτήρια, όταν έπεσε το κάλυμμα που το σκέπαζε, ο Τζόνι Ντεπ πλησίασε και αγκάλιασε το ομοίωμά του και στήθηκε χαμογελαστός για φωτογραφία σαν να ήταν με κάποιον φίλο του.
Όλο αυτό το χάπενινγκ είχε γίνει προς τιμήν του Αμερικανού ηθοποιού, τον οποίο ο Κουστουρίτσα εκτιμά όσο λίγους. Και φυσικά, το σταυροδρόμι όπου βρίσκεται το άγαλμα πήρε το όνομα Τζόνι Ντεπ.
 Το παραμυθένιο πράσινο χωριό του Κουστουρίτσα

1 σχόλιο

  1. Τα πράγματα δεν φαίνονται καθόλου ρόδινα. Με νέες δηλώσεις του οι κ. Βενιζέλος και Σκανδαλίδης δήλωσαν οτι θέλουν οικουμενική, ενώ γνωρίζουν ότι ο Σύριζα δεν θα δεχθεί, ούτε ο Καμμένος. Τις ίδιες αδιάλλακτες απόψεις, περί μη συγκυβέρνησης με Σαμαρά, εξέφρασε ο κ. Καμμένος, κάνοντας σχεδόν αδύνατη τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και Σωτηρίας.ΚΚΕ και Χ.Α δεν θέλουν να μπουν σε διακυβέρνηση,οπότε η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο φάσμα μιας "Μικρασιατικής καταστροφής", μια εβδομάδα πριν τις εκλογές.
    Ο Σύριζα, με την ουσιαστική κατάργηση της ιδιωτικής πρωτουβουλίας τορπιλίζει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης. Με τη φυγή των επιχειρήσεων στο εξωτερικό,ποιους θα φορολογήσει ; Από που θα αυξηθεί το ΑΕΠ ; Το Δημόσιο δεν παράγει πλούτο για να αναδιανεμηθεί στους πολίτες. Το χειρότερο είναι ο κίνδυνος εμφυλίου πολέμου ( στους δρόμους ) μεταξύ συνιστωσών του Σύριζα και της Χ.Α, ενώ η διάλυση των Σωμάτων Ασφαλείας θα προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων- μεταναστών, οπαδών διαφορετικών ομάδων, θα οδηγήσει σε αυτοδικία και διάλυση του κοινωνικού ιστού. Για πρώτη φορά, μετά τη μεταπολίτευση, η Ελλάδα κινδυνεύει με χάος, ακυβερνησία, κοινωνικές ταραχές και συγκρούσεις ακραίων ομάδων, εσωτερική οικονομική κατάρρευση.Μέσα στα πλαίσια αυτού του πανικού, πολίτες κάνουν μαζικές αγορές τροφίμων, φαρμάκων και σκέφτονται να αποσύρουν καταθέσεις, αν βγαίνει πρώτο κόμμα ο Σύριζα. Το κλίμα θα επιδεινωθεί, αν η ΕΕ δεν μπλοφάρει και κόψει πιστώσεις, επιδοτήσεις και ΕΣΠΑ. Από την άλλη είναι αδύνατον η ελληνική κοινωνία να αντέξει αυτό την καταστροφική, οριζόντια, φορομπηχτική πολιτική Βενιζέλου, που οδηγεί σε ύφεση και αύξηση της ανεργίας.
    Συμπερασματικά, δεν αρκεί πλέον να βγει πρώτο κόμμα η ΝΔ, αλλά θα πρέπει να έχει μεγάλη διαφορά από τον Σύριζα, για να αποφευχθεί μια ολική, νέα "μικρασιατική καταστροφή" σε μια εβδομάδα από τώρα. Από τη στιγμή που πασοκ και ανελ δείχνουν ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΙ σε ακραίες θέσεις ακυβερνησίας, οδηγούν τους ψηφόφορους τους προς τη ΝΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση