GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κοσμοπολιτισμός: ο κόσμος δίχως σύνορα...

Του Δημήτρη Στεφανάκη / Συγγραφέας / ifthimos@hotmail.com Αν αναζητήσει κανείς την απαρχή του κοσμοπολιτισμού στη λεκάνη της Μεσογ...


Του Δημήτρη Στεφανάκη /
Συγγραφέας / ifthimos@hotmail.com

Αν αναζητήσει κανείς την απαρχή του κοσμοπολιτισμού στη λεκάνη της Μεσογείου, θα χρειαστεί απλώς να καταφύγει στους αρκτικούς στίχους της Οδύσσειας και στον ήρωα του Ομήρου «που είδε πολιτείες πολλές και γνώρισε πολλούς ανθρώπους». Ο Οδυσσέας είναι ο πρώτος πολίτης του κόσμου και οι περιπέτειες του είναι εκείνες που μόνο ο πόλεμος, το εμπόριο, η διασπορά και η πολυγλωσσία μπορούν να εμπνεύσουν.
Στις αρχές του εικοστού αιώνα ο κοσμοπολιτισμός έφτανε στο απόγειό του. Οι ναυτικές αυτοκρατορίες, η αποικιοκρατία, η αναζήτηση νέων πόρων, με δύο λόγια αυτό που θα λέγαμε πρώιμη παγκοσμιοποίηση, συνέθεταν το λεγόμενο μητροπολιτικό τόξο. Μια σειρά από μητροπόλεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ήταν απλώς η αντανάκλαση των ευρωπαϊκών μητροπόλεων αλλά το αποκορύφωμα του Μεσογειακού διεθνισμού. Χωρίς γλωσσικά σύνορα, χωρίς καν θρησκευτικές ή φυλετικές διακρίσεις, ετερόκλητες κοινότητες συνυπήρχαν αρμονικά στις σύγχρονες Βαβέλ: Αλεξάνδρεια, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Βηρυτός, Θεσσαλονίκη…
Τι έχει απομείνει σήμερα απ’ όλα αυτά;
Η διεθνική αριστοκρατία που διαχειρίστηκε το πολυφυλετικό αυτό θαύμα αφορίστηκε στο όνομα της εθνικής αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι ανακατατάξεις στη Μεσόγειο είχαν στόχο μια δικαιότερη κατανομή του πλούτου, ένα status quo εθνικής ανεξαρτησίας και ισονομίας που στην πράξη δεν τελεσφόρησε. Ο διαφωτισμός εκείνος, ως έκφραση του πνευματικού τυχοδιωκτισμού, αποτελεί πια ανάμνηση με φόντο το θρίαμβο ενός ιδιότυπου επαρχιωτισμού που κυριαρχεί στις μέρες μας.
Θα ανακτήσουμε κάποτε μια πραγματικότητα εξίσου ευφάνταστη και γοητευτική; Ερώτημα στο οποίο ίσως μόνο η λογοτεχνία μπορεί ακόμα να απαντήσει.

3 σχόλια

  1. Μα τι λες εκεί ρε χαμένο κορμί;
    Τι λες ρε χριστιανόσκυλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιάννης Βαρουφάκης - Συνέντευξη στη «Die Zeit»

    «Όποιος έχει οικονομική κατάρτιση, συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ»

    Απλά και καθαρά πράγματα λέει ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης στην συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», που δημοσιεύεται με τον εύγλωττο τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνη δύναμη».

    Λέει ότι το πρόγραμμα λιτότητας, όπως αποδείχθηκε στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, «δεν λειτουργεί» και «αυτό το γνωρίζει στο μεταξύ κάθε οικονομικά καταρτισμένος άνθρωπος», ενώ υπερασπίζεται τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ:

    «Η Ελλάδα θα φτάσει κάποια στιγμή στο σημείο όπου υπό τις υπάρχουσες συνθήκες δεν θα μπορεί πλέον να αποτελεί μέλος της Ευρωζώνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει: Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, αν θέλουμε να διατηρήσουμε το ευρώ.

    Δεν μπορούμε να παίρνουμε τα χρήματά σας υπό όρους, με τους οποίους δεν θα μπορέσουμε να σας εξοφλήσουμε ποτέ.

    Το κόμμα ενεργεί με υπευθυνότητα, όταν το δηλώνει τόσο ξεκάθαρα στην Ευρώπη.

    Θα περίμενα να το εκτιμήσει αυτό ο Γερμανός φορολογούμενος».

    Ο Γ. Βαρουφάκης απαντά και στο επιχείρημα ότι το Μνημόνιο απέτυχε επειδή δεν εφαρμόσθηκε στο σύνολό του και δεν αναδιοργανώθηκε το κράτος, επισημαίνοντας, πως όταν επιβάλλεις λιτότητα δεν μπορείς να αλλάξεις το κράτος.

    «Πώς να αναδιοργανώσει ο υπουργός Οικονομικών τις υπηρεσίες, όταν για να το κάνει δεν διαθέτει στην πραγματικότητα ούτε ένα ευρώ;

    Αντ’ αυτού, αναγκάζεται να περικόψει και τους μισθούς των εργαζόμενων που απέμειναν - ο τέλειος τρόπος για να ενισχυθεί κι άλλο η διαφθορά», τονίζει.

    Επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κακή διαχείριση της κρίσης εξαπολύει ο γνωστός οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης μέσω άρθρου του στο περιοδικό «HOT DOC», χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Ισπανίας.

    Πως μια χώρα, αναρωτιέται, απολύτως «ισοσκελισμένη και κερδοφόρα», την οδήγησαν οι «γελοίες πολιτικές αποφάσεις» και οι «αγορές» στο χείλος της καταστροφής.

    «Καλά εμείς. Έστω ότι είμαστε φοροφυγάδες, διεφθαρμένοι, τεμπέληδες, ελλειμματικοί από την κούνια, Ελληνάρες που απαιτούμε να ζούμε από τον ιδρώτα των λαών που παράγουν. Οι Ισπανοί όμως; Εκείνοι τι φταίνε;

    - Η Ισπανία δεν είχε πλεονασματικό προϋπολογισμό λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση;

    - Η Ισπανία δεν είχε χρέος κατά πολύ χαμηλότερο της Γερμανίας λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση;

    - Η Ισπανία δεν ήταν εκείνη που πέτυχε να κάνει τους μόνους πλεονασματικούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιστορίας, αφήνοντας πίσω τους μια Μπαρτσελόνα χάρμα ιδέσθαι;

    - Η Ισπανία δεν ήταν εκείνη που, με παράδειγμα τη Zara, απέδειξε ότι η Ευρώπη μπορεί να παράγει προϊόντα υφαντουργίας χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρει τις θέσεις εργασίας στην Άπω Ανατολή;

    - Η Ισπανία δεν προσέφερε στη Volkswagen τα πιο επικερδή εργοστάσιά της στην Ευρώπη (εκείνα της Seat);

    Κι όμως, η χώρα αυτή βρίσκεται σήμερα στην ίδια μαύρη τρύπα με εμάς.

    Πώς είναι κάτι τέτοιο δυνατόν, αν η κρίση οφείλεται σε κακοδαιμονίες που, δίχως αμφιβολία, χαρακτηρίζουν την Ελλάδα αλλά σε καμία των περιπτώσεων την Ισπανία;

    Οι πτωχευμένες τράπεζες πρώτα μετέφεραν τις ζημίες τους στο ισπανικό κράτος, οδηγώντας το στην πτώχευση, κατόπιν εξασφάλισαν τόνους δανείων από την ΕΚΤ (με επιτόκιο 1%), μετά δάνεισαν ένα μέρος αυτών των χρημάτων στο... ισπανικό δημόσιο (με επιτόκιο 6%) και, παράλληλα, δανείζονται από το ισπανικό δημόσιο κι άλλα χρήμα τα οποία ο Ισπανός φορολογούμενος δανείζεται από το EFSF.

    Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο απαράβατος όρος για να επιτραπεί στην Ισπανία αυτή η «λύση» είναι η επιβολή λιτότητας, που θα συρρικνώσει κι άλλο το εθνικό εισόδημα, από το οποίο το κράτος θα πρέπει να αντλήσει τους φόρους που απαιτούνται για την αποπληρωμή όλων αυτών των δανείων που έχει φορτωθεί ο ισπανικός λαός εκ μέρους των τραπεζιτών.

    Όταν, λοιπόν, Ευρωπαίοι συνάδελφοι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί, δακτυλοδείχνουν την Ελλάδα επειδή τόλμησε να πει όχι στο ευρωπαϊκό «σχέδιο» καταπολέμησης της κρίσης, τους απαντώ χωρίς περιστροφές: Θα παραδεχθώ ό,τι θέλετε, αλλά μόνο όταν μου εξηγήσετε, στη βάση του Ορθού Λόγου, «τι στο διάβολο κάνετε στην Ισπανία;».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ύφεση 6,2% στο α΄τρίμηνο του 2012
    Ομπάμα: Έλληνες αν εγκαταλείψετε την ευρωζώνη τα δεινά σας θα είναι χειρότερα!
    - Λουκέτο μπήκε την τελευταία εβδομάδα στην Καρδιοχειρουργική κλινική του Αττικόν και δεκάδες ασθενείς έμειναν να περιμένουν μάταια να χειρουργηθούν με σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τους.



    Έμειναν 9 μέρες μέχρι τις κρισιμότερες εκλογές της μεταπολίτευσης.
    Εδώ και 2 χρόνια η Ελλάδα ζει ένα δράμα, μπλεγμένη στο ΔΝΤ και μνημόνιο που την ενέπλεξαν με ατυχείς δηλώσεις Παπανδρέου- Παπακωνσταντίνου και τη βύθισε η άθλια οικονομική πολιτική Βενιζέλου που διπλασίασαν τους ανέργους, στέρεψαν την αγορά από ρευστό, επέβαλλαν φόρους αβάσταχτους για το 90% των Ελλήνων, που βλέπουν να εξανεμίζονται μισθοί, συντάξεις, αποταμιεύσεις, να κινδυνεύουν να χάσουν το βιος τους. Αποκορύφωμα της αθλιότητας είναι το χαράτσι στη πρώτη κατοικία των Ελλήνων και οι νέες φορολογικές δηλώσεις που θυμίζουν "ταινία τρόμου" για τις οικογένειες ! Θάνατοι και αρρώστιες αυξήθηκαν δραματικά, παρόλο που είμαστε σε περίοδο ΕΙΡΗΝΗΣ! Μπάχαλο η Παιδεία και η Υγεία. Καμμένη γη, γενοκτονία των Ελλήνων, από το μεταλλαγμένο χαρατσοπασοκ !
    Από την άλλη, ο λαός πλανάται από τις νεφελώδεις και αδιέξοδες ΑΡΝΗΣΕΙΣ και την ΑΠΟΛΥΤΗ, ΑΚΡΑΙΑ πολιτική του Σύριζα και των ΑΝΕΛ, που οδηγούν τη χώρα στο γκρεμό της εσωτερικής πτώχευσης, της νέας ακυβερνησίας, και ειδικά ο Σύριζα στο κοινωνικό χάος, αφού με αφοπλισμό της Αστυνομίας η βία και η εγκληματικότητα και η αυτοδικία θα πολλαπλασιαστούν.Με σύριζα πρώτο κόμμα, οι συγκρούσεις αριστεριστών και Χ.Α θα λάβουν απίστευτες διαστάσεις, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος της φυγής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των καταθέσεων στο εξωτερικό. Οπότε τι θα βρει να φορολογήσει ο Σύριζα ; Θα δεσμεύσει τις καταθέσεις ; Πως θα αντιδράσει, αν όσοι δεν τον ψήφισαν καταληφθούν από πανικό, που ήδη υπάρχει ; Μήπως κάποιοι μας οδηγούν, επίτηδες, σε εμφύλιο σπαραγμό, πτώχευση, και εθνική περιπέτεια με Τουρκία;
    Η μέση λύση, ανάμεσα στα άκρα, είναι η Νέα Δημοκρατία. Αλλά δεν αρκεί να πάρει μια μικρή διαφορά από τον Σύριζα, γιατί πάλι δεν θα μπορεί να κυβερνήσει, ούτε να επαναδιαπραγματευτεί. Χρειάζεται πλέον ισχυρή πλειοψηφία για να αλλάξει οικονομική πολιτική, να σταματήσει τα φορομπηχτικά μέτρα του κ. Βενιζέλου και τα χαράτσια, να κάνει και κάποιες μεταρρυθμίσεις. Πρέπει, όμως, ο Σαμαράς, να ζητήσει τη συνεργασία όλων των κομμάτων και τη βοήθειά τους, ώστε να βρεθεί ένα ΜΙΝΙΜΟΥΜ ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ απέναντι στη Ε.Ε. Αν δεν έχει ισχυρή πλειοψηφία, θα υπάρχουν πάλι τα μικροκομματικά παιχνίδια του Τσίπρα και του Καμμένου που μπορεί να τινάξουν τη προσπάθεια στον αέρα. Επίσης, φάνηκε ότι και ο κ. Βενιζέλος δεν φαίνεται να μένει αμέτοχος σε αυτό το μικροκομματισμό,ενώ δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται τη κρισιμότητα της κατάστασης ο Καρατζαφέρης, Μάνος και Τζήμερος, που επιμένουν στα μικρομάγαζά τους, αντί να ενωθούν σε μια κοινή προσπάθεια, με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Έτσι, τις επόμενες μέρες, οι μετακινήσεις ψηφοφόρων προς τη μόνη, εκ των πραγμάτων, λύση, προς τη Νέα Δημοκρατία, αναμένονται να κορυφωθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση