GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολιτικά κρίσιμη μάζα της Ελλάδας…

Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου.   Στις παρακάτω αράδες θα επιχειρήσω να απαντήσω σύντομα σε ερωτήματα αναγνωστών, φίλων και γνωστών, οι οποίο...

Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου. 
Στις παρακάτω αράδες θα επιχειρήσω να απαντήσω σύντομα σε ερωτήματα αναγνωστών, φίλων και γνωστών, οι οποίοι ολοένα και πιο επιτακτικά  ζητούν από εμένα το αδύνατο: «πες μου αντικειμενικά, τεχνικά και όχι ιδεολογικά, πώς βλέπεις την προοπτική να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, και αν βλέπεις τέτοια προοπτική», ρωτούν οι πάντες.
Στην δουλειά μας (όσων ασχολούνται με την τεχνολογία της πολιτικής) δομούμε υποθέσεις εφαρμοσμένης πολιτικής κρίνοντας το κεντρικό «ερώτημα» της κοινωνίας, επί της οποίας αναπτύσσεται ή/και πρόκειται δυνητικά να αναπτυχθεί θεσμικά ένα διακυβερνητικό μοντέλο στο σύνολο του. Είναι σαφές ότι το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας επιζητεί δημοκρατική αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης στην Ελλάδα, διαπιστώνοντας ότι το μοντέλο του 1974 και ο δικομματισμός, που ως γενικότερο σύστημα πολιτικής ηγεμονίας το χαρακτήρισε, χρεοκόπησαν μαζί με το κράτος. Οι πολίτες, λοιπόν, ενόψει τον νέων γενικών εκλογών διερευνούν την πιθανότητα αλλαγής του παρόντος καθεστώτος διακυβέρνησης ή ακόμη ηγεμονίας στον τόπο μας.
Ρωτούν αν ο παράγοντας ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποτελέσει κρίσιμη κυβερνητική παράμετρο, που από την μια θα απάλλασσε την κοινωνία από το «σάπιο» σύστημα της διαφθοράς, του παραγοντισμού, της πατρωνίας, της οικογενειοκρατίας και της διαπλοκής, ενώ από την άλλη θα διασφάλιζε μια μη-καταστροφική εξέλιξη και ένα ευρωπαϊκό επίπεδο ευημερίας. Οι Έλληνες, με άλλα λόγια, θέλουν να μάθουν αν θα μπορούσαν να εμπιστευτούν στο μέχρι πρότινος «κλουβί με τις τρελές» την τύχη τους και αν ο φορέας αυτός έχει τα εχέγγυα να σχηματίσει μια σοβαρή, φιλολαϊκή, αποτελεσματική (στην εφαρμογή των διακηρύξεων του ΣΥΡΙΖΑ και ως προς τον έλεγχο του κράτους) και δυναμική στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας, κυβέρνηση. 
Αυτό θέλω να μάθω κι εγώ, αγαπητοί φίλοι, ρωτώντας ίσως λίγο διαφορετικά: «Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ παράγοντας προοδευτικού μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας»; Θεωρώντας ότι το πολιτικά αισχρό και επιστημονικά «διαστρεβλωτικό» δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», που μοιάζει τελικά να (υποκρύπτει) συγκλίνει σε διπλό νομισματικό σύστημα, αποτελεί παγίδα για την χώρα και την κοινωνία και τίποτε άλλο – αν εξαιρέσει κανείς ότι είναι βούτυρο στο ψωμί κάθε κερδοσκόπου. «Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να μεταβληθεί σε κεντρικό παράγοντα εκδημοκρατισμού των θεσμών της πολιτείας, εξορθολογισμού διοίκησης και οικονομίας δίχως εκτίναξη της ανεργίας και της ύφεσης, χρηστής διοίκησης, «αποδιαπλοκοποίησης», κάθαρσης και αποκομματικοποίησης των οργάνων του κράτους, όπως επίσης και θεμελίωσης ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος και θεσμών διασφάλισης της διάκρισης των εξουσιών, καθώς και παράγοντας διασφάλισης της αυτονομίας της κοινωνίας των πολιτών από τα δεσμά του κράτους και των κομμάτων»;
Δεν είμαι σίγουρος. Δεν έχω στοιχεία για να βεβαιώσω κάτι τέτοιο, όπως δεν έχω σημαντικά στοιχεία για να διατυπώσω το αντίθετο. Θα μπορούσε, αν η κοινωνία έχει ωριμάσει και το θέλει πραγματικά. Αν όλοι μας είχαμε καταλάβει τι έφταιξε και φτάσαμε σε αυτή την κατάντια και σε αυτόν τον διεθνή εξευτελισμό με διαστάσεις νέας εθνικής ταπείνωσης. Προσέξτε όμως, αν θεωρήσουμε ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να καταστεί ο κρίσιμος παράγοντας προοδευτικού μετασχηματισμού και χειραφέτησης κράτους και  - σε κάποιο βαθμό – κοινωνίας, ΔΕΝ υπάρχει κανείς άλλος αντικειμενικά που θα το κατόρθωνε στο πλαίσιο του σημερινού αστικού μας κράτους. Με αυτή την έννοια ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την γνώμη μου, αποτελεί την μοναδική θετική «λύση» στην συγκυρία, καθώς αντικειμενικά αποτελεί πλέον την πολιτικά κρίσιμη μάζα της Ελλάδας.
Εάν ο λαός ΔΕΝ του προσφέρει «λευκή επιταγή», αλλά σταθεί κριτικά στα πόδια του, υπερασπιζόμενος τα ανθρώπινα, αστικά, ευρωπαϊκά και διεθνοπολιτικά δικαιώματά του, και πιέσει τον φορέα αυτόν, ως κυβερνητικό πλέον παράγοντα, να εφαρμόσει τις προγραμματικές διακηρύξεις του και τα πέντε σημεία που εμφάνισε ως προϋποθέσεις σχηματισμού «κυβέρνησης συνεργασίας», τότε η ελληνική πολύμορφη κρίση θα έχει τις μικρότερες συνέπειες σε επίπεδο ευημερίας, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθεί δυναμική για μια προοδευτική-εναλλακτική επανατοποθέτηση του εθνικού συμφέροντος και της ταυτότητας της Ελλάδας διεθνώς. Τούτο θα μας προσδώσει διαπραγματευτική ισχύ και θα δημιουργήσει οικονομικές ευκαιρίες, που θα μπορούσαμε ως κυβερνήτες ή/και επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούμε.
Και πού είναι οι εργαζόμενοι σε αυτό το πλάνο; Στο επίκεντρο! Μόνον που καλό είναι να κρίνουμε μεν με «το δίκιο του εργάτη», αλλά όχι να πολιτευόμαστε με αυτό, τουλάχιστον μέσα σε αυτή την συγκυρία. Είναι λαϊκισμός, εάν δεν είναι επανάσταση! Η σύγκρουση εργασίας-κεφαλαίου στην χώρα μας, στο βαθμό που δεν λαμβάνει επαναστατικά χαρακτηριστικά, δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε καταστροφή του παραγωγικού και γενικότερα οικονομικού κορμού της Ελλάδας. Απαιτείται ένα μορατόριουμ στο πλαίσιο μιας εθνικής συμφωνίας, παραγωγικής κυρίως αναδιοργάνωσης, με τρία βασικά κριτήρια: διασφάλιση των δικαιωμάτων και αξιοπρεπών απολαβών των εργαζομένων και όσο το δυνατόν ταχύτερη και ομαλότερη ένταξη ή επανένταξη των ανέργων, παράλληλα με μεταρρυθμίσεις - δίχως απολύσεις φυσικά - στον δημόσιο τομέα, που θα τον καθιστούσαν λειτουργικότερο και τεχνολογικά προηγμένο, δημιουργικό κομμάτι της πραγματικής οικονομίας και όχι τροφοδότη της παραοικονομίας και των πελατειακών σχέσεων, όπως είναι σε σημαντικό βαθμό σήμερα. Όλα τούτα μόνον ως σταδιακή εξέλιξη θα μπορούσα να τα θεωρήσω και σε ορίζοντα δεκαετίας, για να παραμείνουμε σοβαροί.
Αντιμετωπίζονται όλα αυτά στο «πρόγραμμα» που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ; Ναι, γενικά και στο βαθμό που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν δίχως να παγιδεύουν τον συντάκτη του «προγράμματος» σε μυθοπλαστική αφήγηση. Τεχνικά μου ζητήσατε να μιλήσω. Τεχνικά ομιλώ! Εάν ο συντάκτης εξειδίκευε θα «σαχλαμάριζε», πάνω σε μια υπόθεση που θα μπορούσε να ανατραπεί δεκάδες ή εκατοντάδες φορές από τα γεγονότα και από τα πραγματικά στοιχεία που σε κρίσιμο ίσως βαθμό (του) είναι άγνωστα, διότι το καθεστώς φροντίζει επιμελώς και με κάθε τρόπο να παραπληροφορεί τους πάντες σε όλα τα επίπεδα. Στο τέλος, εδώ που φτάσαμε, κανείς δεν έχει ολοκληρωμένη και πλήρη, ακριβή, εικόνα για την ελληνική οικονομία και για την ποιοτική διάσταση της διοίκησης. ΚΑΝΕΙΣ, ούτε ετούτοι που προβάλουν την εμπειρία τους ως κυβερνήτες παρελθόντων ετών και περιόδων, οι οποίοι σήμερα εμφανίζουν λιγότερο συνεκτικά «προγράμματα» από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ίσως δεν τα έχουν ουσιαστική ανάγκη: το μνημόνιο αρκεί.
Πάμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε εν συντομία και άλλα ερωτήματα που δομούνται στην ίδια βασική λογική που θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως την πολιτικά κρίσιμη μάζα της σημερινής Ελλάδας:
1) Είναι πιθανό να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ;
Δύσκολα, από ότι βλέπω. Αλλά αν δεν συμβεί και μάλιστα με το λιγότερο120-125 έδρες, δεν θα μπορέσει να καταστεί κρίσιμη μάζα για την Ελλάδα στην συγκυρία, αν και σε κάθε περίπτωση, έστω και ως αξιωματική αντιπολίτευση, θα μεταβληθεί σε κρίσιμη μάζα για την αλλαγή του πολιτικού μας συστήματος.  
2) Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ του 1981;
Όχι, αλλά μπορεί να γίνει. Ως κυβέρνηση δύσκολα και στο βαθμό που εγκληματικά επιλέξει κυβερνητικές στρατηγικές (κατάληψης του κράτους και πατρωνίας) του ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου. Δεν θα μπορούσε παρόλα αυτά να το πράξει στις σημερινές συνθήκες. Ως αξιωματική αντιπολίτευση ευκολότερα, δια της διολισθήσεως και της οσμώσεως με τον κυβερνητικό μηχανισμό, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό ελέγχεται από την διαπλοκή. «Τεχνικά» πάντα μιλώντας, υποστηρίζω: το καλό για την ελληνική κοινωνία είναι είτε να μεταβληθεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό πυρήνα μιας κυβέρνησης αριστερών προδιαγραφών, είτε να παραμείνει «τρίτο κόμμα», πράγμα πλέον εντελώς απίθανο. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταστεί αξιωματική αντιπολίτευση θα βγούμε όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι και οι συντηρητικοί πατριώτες που τον ψήφισαν και θα τον υποστηρίξουν στη συνέχεια στην κάλπη, χαμένοι. Έτσι, μόνον η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και οι παράγοντες που συνδέονται σε επίπεδο ισχύος με αυτήν, θα κερδίσουν, ενώ η διαπλοκή θα θριαμβεύσει, για άλλη μια φορά.
3) Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να εγκαταλείψουμε την ΕΕ, εξαιτίας μιας αριστερής κυβέρνησης;    
Όχι! Ακόμη και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνιζε ένα πολύ πιο ριζοσπαστικό κυβερνητικό σχέδιο. Ομολογουμένως αυτό που έχω μπροστά μου δεν θα το έκρινα ως ριζοσπαστικό. Μετριοπαθές και προσεκτικό έως «φοβικό», θα το χαρακτήριζα. Και δεν τους κατηγορώ γι’ αυτό. Το αντίθετο, επαινώ την στρατηγική ωριμότητα και την «επιτηδειότητα» των συντακτών. Θα μπορούσε το «πρόγραμμα» να συνταχθεί καλύτερα και εξυπνότερα, όχι όμως σε ζητήματα ουσίας, διαφορετικά! Το πρόβλημα πάντως είναι ο κίνδυνος που προκαλεί η ΕΕ στην Ελλάδα σήμερα και όχι το αντίστροφο. Όποιος σκέφτεται με την Ελλάδα ως πρόβλημα, στοχάζεται αντιλαϊκά και σαφώς αντεθνικά. Όπως ακριβώς οι ηγεσίες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και νεοφιλελευθέρων.   
4) Υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει και υπερψήφιση της δραχμής;
Καμία σχέση! Καταρχήν σημαίνει υπερψήφιση ενός άλλου πλαισίου διαπραγμάτευσης με την ΕΕ (ποια είναι άραγε η ΕΕ!) – στην ΕΕ, είναι το ορθό. Και κατά δεύτερο λόγο διαχείριση της κρίσης, ακόμη και αν αναγκαστούμε να φύγουμε από την ευρωζώνη μετά από ενδεχόμενη διάλυσή της, σε μια φιλολαϊκή βάση, προστατευτική για τα δύο τρίτα της κοινωνίας.           
4) Θα μας απαλλάξει μια αριστερή κυβέρνηση από το μνημόνιο της τρόικας;   
Εάν δεν μας απαλλάξει, θα μας έχει εξαπατήσει και θα καταρρεύσει αμέσως. Προφανώς, στο βαθμό που παραμείνουμε στην Ευρωζώνη, θα απαιτηθεί ένα άλλο, διαφορετικής πολιτικής υφής μνημόνιο. Πιθανότατα ακόμη πιο δεσμευτικό και μακροχρόνιο, αλλά μη καταστροφικό για την κοινωνία και την οικονομία. Το μέγα πρόβλημα είναι πλέον η δανειακή σύμβαση, η οποία για να ανατραπεί, όπως ασφαλώς είναι απαραίτητο για να έχει θετική σημασία ένα νέο μνημόνιο με την ΕΕ, απαιτούνται εξαιρετικής ακρίβειας πολιτικοί ελιγμοί και σύνθετες νομικές και νομοθετικές διευθετήσεις, όπως και μία νέα βουλή που θα κατανοούσε στο σύνολό της ότι με τούτη την ελεεινή αναδιάρθρωση που έγινε και τους όρους της συμβάσεως που συνομολογήθηκαν, η ελληνική κοινωνία και η αγορά είναι παγιδευμένες σε έναν φαύλο κύκλο υποβάθμισης και εσωτερικής υποτίμησης που καθιστά, έτσι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα στην ΕΕ, το διπλό νομισματικό σύστημα αναπόφευκτη εξέλιξη. Όσοι υποστηρίζουν το «διπλό νομισματικό» ως λύση για παραμονή στην ευρωζώνη, είναι πολιτικοί απατεώνες, όπως θα είναι ασφαλώς «απατεώνισσα» μία αριστερή κυβέρνηση, εάν αποδεχτεί κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία ή μορφή, ένα τέτοιο καθεστώς εξαίρεσης.  
5) Πώς κρίνονται οι προγραμματικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια;    
Σε επίπεδο αρχών και στρατηγικών κατευθύνσεων, θα μπορούσα δίχως δισταγμό να πω ότι οι αράδες αυτές διατηρούν μία αξιόλογη ισορροπία και βρίσκονται ακριβώς στο πνεύμα της δικής μου προσέγγισης, όπως ίσως έχετε αντιληφθεί. Αποτελούν έξυπνες τοποθετήσεις στο πλαίσιο των αξιών και ιδεών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, όπως και κάθε αριστερού, ή και δεξιού πολίτη, ο οποίος δεν πάσχει από υπερεθνικισμό και υπερβατισμό. Είναι το μέγιστο που θα μπορούσε κανείς να πετύχει στη σημερινή συγκυρία για την Ελλάδα, επανατοποθετώντας μάλιστα την χώρα με προοδευτικούς γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς όρους, στον σύγχρονο παγκόσμιο χάρτη των διεθνών πολιτικών. Ασφαλώς πάρα πολύ δουλειά χρειάζεται για να αποκτήσουν αυτοί οι άξονες εξωτερικής πολιτικής περιεχόμενο σε πρακτικό επίπεδο πολιτικής δράσης, όπως και σε διπλωματικό και στρατιωτικό.   
) Τι κερδίζουμε τελικά και τι χάνουμε με μία αριστερή κυβέρνηση;
Κατ’ αρχήν κερδίζουμε την αξιοπρέπειά μας ως λαός και κατά δεύτερον υποδηλώνουμε την βούλησή μας για πολιτική χειραφέτηση στο πλαίσιο της ΕΕ και κοινωνική χειραφέτηση στο πλαίσιο του καθεστώτος διαπλοκής που έχει πακτωθεί εδώ και δεκαετίες στην χώρα. Κερδίζουμε μία νέα ευκαιρία επανατοποθέτησης του εθνικού συμφέροντος και της εθνικής ταυτότητας σε ένα νέο δυναμικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης στους υπερεθνικούς θεσμούς και διεθνώς. Κερδίζουμε την πιθανότητα δημιουργίας πολιτικού χωρόχρονου εντός του οποίου θα μπορούσαν να υπηρετηθούν εργασιακά δικαιώματα και να ξεριζωθούν πελατειακές σχέσεις, διαπλοκή, μίζες και παραοικονομία μέσα σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Εξαρτάται από την εκκίνηση και την αποφασιστικότητα αυτής της νέας κυβέρνησης, από την συμμετοχή και ωριμότητα του κινήματος των εργαζομένων και ασφαλώς από τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις κρίσιμες θέσεις του πολιτικοδιοικητικού μηχανισμού και από τον βαθμό απελευθέρωσης της δικαιοσύνης και των οργάνων του κράτους από τα δεσμά της κομματοκρατίας. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει κομματική οργάνωση της μορφής του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, ή ακόμα και του ΚΚΕ, θα πρέπει να εκλαμβάνεται θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Το ότι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει λιγότερο συντεταγμένη πελατειακή δομή δεν σημαίνει ότι πολλοί δεν θα τον πιέσουν ως κυβερνητικό παράγοντα, γρήγορα να αποκτήσει για να μακροημερεύσει στην εξουσία. Αυτή είναι και η παγίδα για τον φορέα αυτόν, όπως και για ολόκληρη την προοδευτική κοινωνία και το κίνημα. Εάν το επιτρέψουμε να συμβεί, τότε θα έχουμε χάσει την ευκαιρία μίας δημοκρατικής μεταπολίτευσης, που θα έδινε τις δυνατότητες αργότερα να τεθεί σε μία σύγχρονη βάση το πανευρωπαϊκό ζήτημα του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού στην ήπειρό μας.
Από την πιθανότητα «ανάδειξης» μιας αριστερής κυβέρνησης θα χάσουμε ρουτίνες και «απολαύσεις» που μας προσέφερε απλόχερα η διαπλοκή τόσα χρόνια. Θα χάσουμε συντεχνιακές βεβαιότητες δεκαετιών, τον «μπάρμπα στην Κορώνη», τον γιό, την κόρη, ή τον μακρινό συγγενή αυτού του «μπάρμπα» από τα τηλεπαράθυρα και από τις θέσεις κλειδιά που δημιουργούν προνόμια και παράγουν κοινωνική ανισότητα. Θα χάσουμε επίσης την φαρσοκωμωδία της μικροπολιτικής που καμώνεται την υψηλή πολιτική και μαζί μ’ αυτήν και κάποιες σοβαροφανείς φιγούρες που προδηλώνουν διεθνώς την έλλειψη πολιτικού πολιτισμού στην χώρα, ενώ υποδηλώνουν με την παρουσία τους το «όλοι μαζί τα φάγαμε». Τι να σας πω, νομίζω ότι θα χάσουμε και τα σασπένς από τα μυριάδες σκάνδαλα που διακοσμούν τον κυρίαρχο πολιτικό χάρτη της πατρίδας μας. Τις αλυσίδες μας σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να τις χάσουμε, αν και υπό μία αριστερή διακυβέρνηση θα πρέπει να χαλαρώσουν αρκετά. Έτσι, για να παραμείνει πάντα επίκαιρο το αίτημα για επανάσταση και λαϊκή εξουσία. Η αριστερή κυβέρνηση δεν έρχεται για να διασκεδάσει την αντίθεση εργασίας – κεφαλαίου, ούτε να θέσει σε διαβουλευτικό πλαίσιο την επίλυση αυτής της αντίθεσης. Το μέγιστο που μπορεί να προσφέρει, και τούτο είναι πολύτιμο κοινωνικά, είναι να τοποθετήσει σε ένα αγωνιστικό πλαίσιο με αυστηρούς δημοκρατικούς κανόνες, την σχέση ισότητας – ελευθερίας στην χώρα μας. Και αυτό θα ήταν μεγάλη προσφορά και στην κοινωνία και στο έθνος!

21 σχόλια

  1. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΣΟΒΑΡΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟ ΙΚΑΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΙΞΙΜΟ

    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=460593&h1=true

    ΤΗ ΦΤΩΧΙΑ ΔΕΝ ΤΗ ΓΛΥΤΩΝΕΙ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΠΑΠΑΡΙΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γιατι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιασει το 40%

    Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό μισθωτού του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος διατηρούσε λογαριασμό με καταθέσεις ύψους 41,5 εκατ. ευρώ και την ίδια ώρα δήλωνε στην εφορία πολύ χαμηλά εισοδήματα.

    Τα χρήματα αυτά «συσσωρεύτηκαν» στο λογαριασμό του συγκεκριμένου μισθωτού μέσα σε τρία χρόνια, από το 2007 έως το 2009. Το 2007 υπήρχαν στο λογαριασμό του 2,8 εκατ., το 2008 προστέθηκαν άλλα 17,47 εκατ. ευρώ και το 2009 άλλα 20,94 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά τα χρήματα προήλθαν από δραστηριότητες αδήλωτες στην εφορία.

    Γιατροί του ΕΣΥ, επίσης, εισέπρατταν επί χρόνια «φακελάκια», συγκεντρώνοντας ποσά εκατοντάδων χιλιάδων έως και εκατομμυρίων ευρώ στους λογαριασμούς τους, ενώ ένας υπάλληλος εταιρείας «σεκιούριτι» έκρυψε από την εφορία εισοδήματα 22,7 εκατ. ευρώ μόνο μέσα σε δύο χρόνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καμμια δημοσιευση στο βημα δεν ειναι σοβαρη,και κανενας ικανος δεν δημοσιευει στο βημα 1.49..
    το κομμα των βολεμενων εκπροσωπει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταρρέει ο μύθος της μπλόφας
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Κυρίες και κύριοι, ο εφιάλτης τώρα ξεκινάει.

    Δεν μας απειλούν, δεν μας φοβίζουν, δεν μας τρομοκρατούν.
    Απλά, μας κόβουν την πίστωση στις εισαγωγές.

    Όποιος θέλει να εισάγει προϊόντα ή πρώτες ύλες από το εξωτερικό θα πρέπει να πληρώσει προκαταβολικά. Η εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων Euler Hermes ανέστειλε τις δραστηριότητές της σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές στην Ελλάδα.

    Κυρίες και κύριοι, σας είπαν ψέματα. Οι άλλοι δεν μπλοφάρουν.

    Η εν λόγω γαλλογερμανική εταιρεία ήταν η τελευταία που πήρε τη σχετική απόφαση. Οι υπόλοιπες μας είχαν εγκαταλείψει εδώ και μήνες. Η ουσία είναι ότι για τις εισαγωγές χρειάζονται πλέον μετρητά, τα οποία με την σειρά τους δεν υπάρχουν!
    Τι σημαίνει αυτό ;
    Ότι οι εμπορικές εταιρείες θα υπομείνουν έναν νέο κύκλο πίεσης.
    Πρόβλημα, όμως, δημιουργείται και για εταιρείες που εισήγαγαν πρώτες ύλες από το εξωτερικό. Ακόμη κι αν το τελικό προϊόν είχε προορισμό και πάλι το εξωτερικό, οι δυσκολίες στις εισαγωγές θα τις οδηγήσουν αυτόματα σε μείωση της παραγωγής. Για να μην μασάμε τα λόγια μας, βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο κύμα ανέργων.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Αλήθεια, πως το είπαν οι λαϊκιστές ;
    - Ότι οι άλλοι μπλοφάρουν μαζί μας.
    Ότι η ζωή μας θα συνεχίσει όπως και προηγουμένως, αρκεί να κλείσουμε τα μάτια και τα αφτιά μας και να αγνοήσουμε τις προειδοποιήσεις.
    Μήπως οι κύριοι αυτοί που σήμερα ευαγγελίζονται την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ξεκινήσουν από κάτι πιο απλό ;
    - Να πάνε, δηλαδή, στις εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων και να διαπραγματευτούν την ανάκληση της απόφασής τους.

    Στο κάτω – κάτω της γραφής η δική τους ρητορική προκάλεσε το σημερινό πρόβλημα. Η προοπτική της δραχμής είναι εκείνη που απομονώνει την χώρα.

    Οι ανόητοι θα πουν ότι το διεθνές καπιταλιστικό κεφάλαιο εκβιάζει αυτή την στιγμή τους Έλληνες πολίτες για τις επικείμενες εκλογές.
    Δεν πειράζει.
    Κάποια στιγμή θα μάθουν ότι στην ζωή κερδίζουν εκείνοι που μπορούν και όχι εκείνοι που ονειρεύονται ότι μπορούν.

    Εμείς σήμερα ονειρευόμαστε ως λαός ότι έχουμε στα χέρια μας καλό χαρτί. Το πρόβλημα είναι ότι το καλό χαρτί το έχουν οι άλλοι και το χειρότερο είναι ότι το γνωρίζουν αρκετά καλά.
    Έχουν όλα τα χαρτιά στα χέρια τους.

    ___________________________
    850 τρισεκατομμύρια δραχμές
    θα κοστίσει το πρόγραμμα του Τσίπρα.
    Που θα τα βρεί;

    Ο κύβος ερρίφθη και ξανάφερε (με άλλα λόγια και από άλλη κατεύθυνση – απ΄ τα αριστερά εν προκειμένω) το περίφημο “λεφτά υπάρχουν”! Και αφού υπάρχουν (χωρίς όμως να μας εξηγήσουν και το αναγκαίο πόθεν) αποφάσισαν να τα μοιράσουν σε μισθούς, συντάξεις, κρατικοποιήσεις, κατάργηση φόρων και άλλες υψηλού ρίσκου υποθέσεις και σενάρια, που χαρακτηρίζονται από… γκρίζες ζώνες και κοστολογικές ασάφειες.
    Πρόκειται για το περίφημο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που μας αποκαλύφθηκε 15 ημέρες πριν τις εκλογές και το οποίο έχει έντονα τα στοιχεία ενός παρωχημένου μοντέλου κρατισμού που γνωρίσαμε στις αρχές τις δεκαετίας του 80 και το οποίο εξέθρεψε πελατειακές σχέσεις και σκάνδαλα με «δανεικά και αγύριστα» σε ημετέρους.

    Έχει όμως -παρά το ότι αποφεύγεται επιμελώς η αναφορά σε νούμερα- και κοστολόγηση, η οποία ανέρχεται σε 16 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που ουσιαστικά πρόκειται για αύξηση η οποία προκαλείται στις δημόσιες δαπάνες, δημιουργώντας όμως ερωτήματα ως προς τη χρηματοδότησή τους.
    Πως όμως μπορεί να προσμετρηθεί η επίπτωση στην οικονομία από μια τέτοια εξέλιξη όταν τυχόν ακύρωση του Μνημονίου φέρνει αυτόματα ακύρωση και της δανειακής σύμβασης και διακοπή της δανειοδότησης, αφήνοντας ακόμα και ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφής στη δραχμή ;
    Σίγουρα με πολλά δισεκατομμύρια που θα πληρώσουν οι πολίτες, στους οποίους το “τυράκι” είναι η ακύρωση των εργασιακών νόμων των τελευταίων μηνών.
    - ΕΡΩΤΗΣΗ ..Προλαβαίνω να πάρω δάνεια ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ψηφιστε ΣΥΡΙΖΑ!!! Δωστε μια ευκαιρια στα λαμογια του ΠΑΣΟΚ και τους αιωνιους κουμουνισταραδες να δουν ασπρη μερα γαμωντας την ηδη γαμημενη Ελλαδα. ΕΙΝΑΙ Η ΩΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. σε ευχαριστουμε 1.59..
    μεχρι τωρα δισταζαμε,αλλα οι απειλες και οι κραυγες σας μας πεισανε..
    ΣΥΡΙΖΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δύο είναι οι χθεσινοσημερινές γκάφες του Βενιζέλου :

    1) Λέγοντας ότι δεν θα συνεργαστεί μετεκλογικά, κινδυνεύει να χάσει τη μισή του δύναμη ( όπως ο Καμμένος σήμερα ), γιατί θα δημιουργηθεί πανικός Ακυβερνησίας, οπότε οι "εκπαιδευμένοι" στο κίνδυνο χρεοκοπίας ψηφοφόροι του Πασοκ θα στραφούν οι περισσότεροι προς τη Νέα Δημοκρατία !

    2) Λέγοντας ότι μετεκλογικά θα επιδιώξει συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, δείχνει αδυναμία και πανικό, και μπορεί οι ψηφοφόροι του Πασοκ της 6ης Μαίου να στραφούν προς τη ΔΗΜΑΡ προεκλογικά !

    Έτσι, όπως έχουν γίνει τα πράγματα, με τις ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ φορολογικές δηλώσεις και έκτακτες εισφορές και τα διπλά χαράτσια στα ακίνητα ( και ΕΕΤΗΔΕ στη ΔΕΗ και ΕΤΑΚ και ΦΑΠ ετών 2009 έως 2011 ) και τις οριζόντιες περικοπές και τις αναδρομικές μειώσεις στις συντάξεις και το μπάχαλο των Πανελλαδικών και στο χώρο της Υγείας, και με τα ημερολόγια του Άκη και με τις πολυτελείς διακοπές Παπανδρέου στη Κρήτη, τι περίμενε, δηλαδή ; Να τον "αποθεωνουν" οι πολίτες που τους άφησε άνεργους ή νεόπτωχους ;

    Και η υπερπροβολή της Πολωνέζας, πάλι γκάφα είναι ( και την χειροκροτούν από κάτω ! ). Γιατί οι 8μηνες επιταγές δείχνουν ότι η αγορά έχει στερέψη από ρευστό ( αφού όλα πάνε στο Κράτος σαν χαράτσια και φόροι ), και ο κίνδυνος "χρεοκοπίας" είναι "βούτυρο στο ψωμί" της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί όσοι φοβούνται την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, αν είναι μπροστά ο Σύριζα, θα πάνε στη ΝΔ !

    Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Ο Βενιζέλος παρουσιάζει σύνδρομο Καρατζαφέρη, που απειλούσε και απειλεί τους ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν απεγνωσμένα. Αυτό δείχνει αδυναμία και έλλειψη ελέγχου της κατάστασης. Φυσικά η εικόνα του πασοκ , με συγκεντρώσεις των 50 ή 100 ατόμων, είναι τραγική και δείχνει πράγματι τη συρρίκνωση του σε επίπεδα μονοψήφια, και τώρα θα φοβάται, μήπως εξαϋλωθεί εκλογικά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 11 οικονομολόγοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ..
    με αρθρο στην καθημερινη βεβαια..

    απο τους 17 οικονομολογους και τον χαζονομπελιστα μεινανε οι 11..

    στο τελος του 2011 θα βγουμε στις αγορες..
    το μεσοπροθεσμο θα σωσει την ελλαδα..

    οι ιδιοι 11 λεγανε τις γελοιες μαλακιες το 2001 για το ευρω και την ελλαδα στο σκληρο πυρηνα της ευρωπης..
    απεκρυψαν και αποκρυπτουν οτι το συνολο των οικονομολογων εκφραστηκε αρνητικα για το ευρω..
    αυτο λεγεται επιστημονικη αμεροληψια..
    για τους ολυμπιακους κουβεντα,τοτε κσι τωρα..
    οταν πληρωνουν οι τραπεζες,οι 11 οικονομολογοι βλεπουν γαιδαρους να πετανε..
    τρεμουν βεβαια μερικοι και στην προοπτικη ο ΣΥΡΙΖΑ να γινει κυβερνηση και να δημοσιευσει απο που πληρωνονται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. _______________________________
    11 αναγνωρισμένοι "τρομοκράτες"
    οικονομολόγοι λένε: Μία ανάσα πριν την άτακτη χρεοκοπία η χώρα.
    ____________________________________
    Έντεκα διεθνώς αναγνωρισμένοι ....."τρομοκράτες"
    Έλληνες ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι, από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, παρεμβαίνουν σχετικά με την ελληνική κρίση μέσω της "Καθημερινής της Κυριακής" για να προειδοποιήσουν για τον λάθος δρόμο που έχουμε πάρει....

    - βέβαια ο Στρατάκης που διδάσκει "Εισαγωγή στον Μαρξισμό" ξέρει καλύτερα...

    Προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ είναι πλέον υπαρκτός, καθώς πολλοί εταίροι πείθονται ότι η ελληνική κοινωνία αδυνατεί να στηρίξει μια πορεία ευρωπαϊκής σύγκλισης.
    Θεωρούν ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου πρέπει να έχει ευρεία στήριξη και να επιβεβαιώσει εμπράκτως τη διάθεση για παραμονή στο ευρώ στη βάση της συμφωνίας με τους εταίρους, αλλιώς η χώρα πιθανότατα θα χρεοκοπήσει ατάκτως με δραματικές συνέπειες.
    Όπως αναφέρουν μια τέτοια κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει επειγόντως μεταρρυθμίσεις και να επαναδιατυπώσει τις συμφωνίες για ταχύτερη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.

    Χαρακτηριστικά γράφουν μεταξύ άλλων:
    "Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τη χώρα μας και θεωρεί πλέον πολύ πιθανό ότι αυτή θα χρεοκοπήσει άτακτα και θα αποχωρήσει από το ευρω.
    Η κατάσταση είναι κρίσιμη: υπάρχει σοβαρός κίνδυνος λάθους που θα επιβαρύνει με μη αναστρέψιμο τρόπο τουλάχιστον τις δύο επόμενες γενιές".

    Ποιοι υπογράφουν το κείμενο
    Μάριος Αγγελέτος, Massachusetts Institute of Technology
    Δημήτρης Βαγιανός, London School of Economics
    Νίκος Βέττας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Γιάννης Ιωαννίδης, Tufts University
    Γιώργος Κωνσταντινίδης, University of Schicago
    Κώστας Μεγήρ, Yale University
    Χάρης Ντέλλας, Universitat Bern
    Νίκος Οικονομίδης, New York University
    Μανόλης Πετράκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
    Θανάσης Στέγγος, University of Guelph
    Μιχάλης Χαλιάσος, Goethe University Frankfurt.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. σωστος και πληροφορημενος ο 2.14..
    αυτοι οι 11 δηθεν επιστημονες ειναι γνωστοι κυνηγοι προτζεκτ και απομυζητες κονδυλιων..
    το μονο κομμα που ειπε την αληθεια για το ευρω ηταν το ΚΚΕ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 3 Ιουν 2012 1:58:00 μ.μ.

    Διάβασε πρώτα και μετά κρίνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΜΑΘΕ Η ΜΑΝΝΑ ΣΑΣ Η Ο ΠΑΤΕΡΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΡΙΟ ΟΤΑΝ ΤΟ ΒΑΖΕΙΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.
    ΑΣ ΠΑΝΕ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΑ ΣΚΑΤΟΜΝΗΜΟΝΙΑ
    ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ ΝΑ ΣΑΣ ΓΙΝΟΥΝ.ΑΛΛΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΑΤΕ ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΘΑ ΨΗΦΙΖΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΤΕ ΠΑΛΙΟΤΟΜΑΡΑ.ΚΑΘΗΣΑΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ.ΤΡΕΧΑΤΕ ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΧΕΣΕΙ Ο ΚΩΛΟΣ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. σε ευχαριστουμε που μας ενημερωνεις 3.00,
    αλλα ο γρυσπολακης δεν διαβαζεται..
    αυτα τα λεει και καθε γριεντζω βορειων προαστειων που αισθανεται οτι ο λαουτζικος δεν σεβεται αρκετα τα φραγκα,την κοινωνικη της θεση,το πιανο,τα γαλλικα,το ΜΒΑ της εγγονας της..
    για ευρω,ολυμπιακους,φοροδιαφυγη,
    τραπεζικη νομοθεσια,επιδοτησεις,
    καταστροφη των δημοσιων αγαθων ουτε μια κουβεντα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑ.ΠΗΞΑΜΕ ΑΠΟ ΜΑΣΟΝΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΣΑΙΕΝΤΟΛΟΓΟΥΣ,ΙΕΧΩΒΑΔΕΣ ,ΑΠΙΣΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΚΕΤΟ ΒΟΘΡΟ.ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΤΕΣ ΤΩΝ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΟΣΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΑΗΔΙΑΣΑΜΕ.ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΜΗ ΣΥΝΝΟΜΑ ΔΗΛ ΜΑΙΜΟΥ.ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ ΚΑΘΙΚΙΑ .ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΑΤΗ.ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ .ΔΩΣΤΟΥ ΝΑΧΕΙ.ΝΙΣΑΦΙ ΠΙΑ.ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΟΥΜΕ ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΙ ΝΕΟΙ ΡΙΧΝΟΝΤΕ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΟΙ ΚΑΡΑΒΑΝΕΣ ΣΤΑ ΜΕΤΩΠΙΣΘΕΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥ ΞΑΠΛΩΠΟΥΛΟΥ ΟΠΟΥ ΕΞΥΦΑΙΝΟΥΝ ΑΠΑΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΛΟΠΛΟΚΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Oloi mazi me th DRASH kai th DHMIOYRGIA 3ANA!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. τζημεροι και βαλιανατοι
    δεν τα βρηκαν στο κρεβατι
    αχρηστοι διαφημιστες
    ψευτες,κλεφτες,υβριστες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. αριστερουδια μου θα τα χασετε ολα,
    ακομα και αυτοδυναμια να παρετε..
    πανε οι δουλιτσες,τα σπιτακια,και τα μαγαζακια σας..
    πανε και οι οικονομιες που εχετε για τα παιδια σας,τα γεραματα..
    ανεργα και αστεγα θα ψοφησετε..
    και τα παιδια σας θα μας παιρνουν πιπες..
    ποση πλακα εχετε οταν λετε
    οτι θελετε μονο μια ηρεμη,σεμνη ζωη..
    ουτε τους δικους σας εβραιους προφητες δεν καταλαβαινετε..
    η ζωη ειναι ζουγκλα μοσχαρακια μου,
    και ο δυνατος τρωει τον αδυναμο..
    σε δεκα χρονια θα εχετε ολα φαγωθει,
    και κανεις δεν θα σας θυμαται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ
    ΓΙΑΤΙ ΣΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ;


    ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΜΑΝΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ;


    ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΧΑΖΟ ΠΕΡΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΡΕ ΦΙΛΕ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ποναει που η ΝΔ είναι μπροστα στις 5/6 από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

    Ειναι γνωστο οσοι ψηφίζουν συριζα είναι οι βολεμενοι του πασοκ και όσοι φτωχοι ζηλέυουν τις περιουσίες των άλλων.Μονο που οι τελευταίοι με δραχμη δεν θα υπάρχουν γιατι θα τους έχουν αγοράσει οι πρώτοι που έχουν κάνει το κουμάντο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανίατα και καθυστερημένα ζώα του αστικού συστήματος και των αστικών κομμάτων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που μας οδηγήσατε τα τελευταία 38 χρόνια στην καταστροφή...

    ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ, ποιός είναι ο Σλαβόϊ Ζίζεκ, ο μεγαλύτερος σύγχρονος διανοητής, που μίλησε στο Μουσείο Μπενάκη, σε μια κατάμεστη αίθουσα, που δεν έπεφτε ούτε καρφίτσα;;;;

    Όχι, δεν τον γνωρίζετε, γιατί το επίπεδο σας, είναι ενός ανθρώπου που δεν έχει διαβασει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ!!!!!

    ΕΙΣΤΕ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΜΟΡΦΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΩΝ!!

    ΕΣΕΙΣ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΤΕ ΠΟΤΕ (με εξαίρεση τον Τζήμερο, τον Μάνο, τον Βαλλιανάτο, τον Τάκη Μίχα - που τους ΣΕΒΟΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ!!),

    ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ, ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΕΣ, ΧΩΡΙΑΤΕΣ, ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΥΣ, ΠΑΠΠΑΔΕΣ, ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥΤΑΝΕΣ!!!

    ΕΝΑΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΙΧΑΤΕ, ΤΟΝ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΚΟΥΝΕ ΜΟΝΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ, ΓΙΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΝΑ ΑΚΟΥΤΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ!!!

    ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΤΟΥ ΣΚΥΛΑΔΙΚΟΥ ΣΚΟΥΠΙΔΑΡΙΟΥ, ΤΗΣ ΜΑΣΑΣ, ΤΗΣ ΡΕΜΟΥΛΑΣ, ΤΟΥ ΡΟΥΣΦΕΤΙΟΥ, ΤΗΣ ΡΟΥΦΙΑΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΛΑΜΟΓΙΑΣ, ΤΟΥ ΑΡΜΕΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΑΓΕΛΑΔΑ, ΤΟΥ ΔΟΣΙΛΟΓΙΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ, ΤΟΥ ΚΑΡΑΚΙΤΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ...

    ΔΕΙΚΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΚΙ Ο ΑΝΘΙΜΟΣ!!!

    ΛΑΪΚΗ ΣΑΣ ΒΑΣΗ - ΟΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΙ ΟΛΙΓΟΦΡΕΝΕΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ ΚΑΙ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ!!!

    ΑΥΤΟΙ ΕΙΣΤΕ...

    ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΑ ΚΙ ΑΜΟΡΦΩΤΑ ΧΟΥΝΤΟΔΕΞΙΑ ΤΟΜΑΡΙΑ!!!!!

    ΨΗΦΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ!

    ΨΗΦΟΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Για αυτούς που δεν ξέρουν ότι οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται και όταν τις σκίζουν καποιοι, οι πιό ισχυροί συμβαλόμενοι επιβάλλουν τους όρους τους με άσχημο τρόπο .

    ψΗΦΙΣΕ σΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ακύρωση δηλαδη αντικατάσταση με νεο μνημόνιο που θα λεγεται πρόγραμμα ανορθωσης κλπ, για το οποίο χρειάζονται χρήματα ...τα οποία θα προκύψουν από την αναδιαπραγματευση μέρους του χρέους ..η οποία θα γίνει με νέο κούρεμα και νέα δανειακή σύμβαση και αλλο μνημονιο δηλαδη φόροι ..το οποίο θα λένε ότι αποτελεί νέα βάση κλπ . Αν το δεκτούν βεβαια οι Ευρωπαίοι,και αν δεν το δεκτούν εννοείται δραχμούλες με ολα οσα ανεφερε η Εθνικη τραπεζα σαν συνεπειες και οτι ο Γλεζος βρει στην τράπεζα από τον καθε φουκαρα.Μπορείτε να μας δουλεύετε, ατομα νέα και άπειρα στη πολιτική ειχτε...τους αλλους ΟΧΙ.. ....όσο ψηλότερα ανεβαίνει η μαϊμού , τόσο περισσότερο φαίνετα ι ο κ----ς της .Δεν είναι όμως μόνο τα μνημόνια ,είναι και τα σκοπια που θελετε να τα λετε βορεια μακεδονια,οι λαθρομεταναστες σαν ελληνες,να ξεφορτωθουμε την κύπρο με σχέδιο Αναν,καλως ηλθες Τουρκια δεν έχουμε λεφτα για στρατο να πολεμησουμε γιαυτο βγαινουμε εξω απο το Νατο ,αοπλη αστυνομια γιατι οι κακοποιοι και οι κουκουοφοροι εχουν δικαιωματα.Μια Κουβα στην Ευρωπη.Και για ζησουμε πορνεια για ολους-ολες σε αυτους που θα εχουν ευρω και ενα καλο αγαθο να μας δωσουν σαν δωρο γιατι οσα εχουμε τωρα καποτε θα παλιωσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση