GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συρία: Ενώ οι σφαγές αμάχων συνεχίζονται προωθούνται νέα διπλωματικά σχέδια

Προς ανανέωση το σχέδιο Ανάν για κατάπαυση του πυρός   Σε αναζήτηση λύσεων μετά από νέο περιστατικό μαζικής σφαγής αμάχων στη...

Προς ανανέωση το σχέδιο Ανάν για κατάπαυση του πυρός
 
Σε αναζήτηση λύσεων μετά από νέο περιστατικό μαζικής σφαγής αμάχων στη Συρία είναι οι δυτικές δυνάμεις που παρακολουθούν -χωρίς επί της ουσίας να είναι σε θέση να απαντήσουν- τη νέα κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.
Μετά από την επίθεση κυβερνητικών δυνάμεων την Τετάρτη, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι και οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον 78 άνθρωποι σφαγιάστηκαν στο χωριό Μάζραατ Αλ Κουμπέιρ, στην επαρχία Χάμα.
Στην περιοχή έσπευσαν την Πέμπτη οι παρατηρητές του ΟΗΕ αλλά αρχικά εμποδίστηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις και αργότερα δέχτηκαν και πυρά από περίστροφα, κατήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν κατά την έναρξη συνόδου της Γενικής Συνέλευσης.
Οι παρατηρητές του ΟΗΕ, από την πλευρά τους, αναφέρουν ότι εμποδίστηκαν από το στρατό να μπουν στο Μάζραατ Αλ Κουμπέιρ και σε μερικές περιπτώσεις «στρατιώτες τους γύρισαν πίσω». Αλλά προσθέτουν ότι «ορισμένες από τις περιπόλους μας τις σταμάτησαν άμαχοι στην περιοχή» λέγοντας ότι κινδυνεύει η ζωή των παρατηρητών.
Παραταύτα, το φιλοκυβερνητικό συριακό τηλεοπτικό δίκτυο Addounia TV μετέδωσε ότι οι παρατηρητές του ΟΗΕ έφτασαν στο χωριό.
Οι δράστες της επίθεσης στο χωριό, προφανώς κυβερνητικές δυνάμεις είπε ο Μπαν Γκι-Μουν, το περικύκλωσαν και σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους. Πολλά από τα θύματα ήταν απανθρακωμένα και άλλα σφαγιασμένα, πρόσθεσε.
«Καταδικάζουμε αυτή την ανείπωτη βαρβαρότητα και ανανεώνουμε την θέλησή μας να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.
Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 108 άνθρωποι είχαν σφαγιαστεί στις 25 Μαΐου στη Χούλα, στην επαρχία της Χομς, σε ένα περιστατικό που οδήγησε πολλές δυτικές χώρες στο να απελάσουν Σύρους πρέσβεις, φτάνοντας ένα βήμα πριν την οριστική ρήξη των διπλωματικών σχέσεων.
Άλλη μία προσπάθεια από τον Άναν
Μέσα σε αυτό το σκηνικό εμφύλιας βίας (παρότι η Δύση αποφεύγει γενικά τον όρο «εμφύλιος» για όσα συμβαίνουν στην Συρία και προειδοποιεί ακριβώς για το ξέσπασμα ενός τέτοιου πολέμου), ο μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Άναν, πρόκειται να παρουσιάσει ένα ανανεωμένο σχέδιο.
Η προηγούμενη πρωτοβουλία ήταν από την πρώτη κιόλας στιγμή ουσιαστικά νεκρή, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν προχώρησαν σε κατάπαυση του πυρός.
Τώρα ο μεσολαβητής θα προτείνει τη σύσταση μίας ομάδας επαφής με τη συμμετοχή δυτικών χωρών και περιφερειακών δυνάμεων όπως το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία. Σκοπός της ομάδας να ετοιμάσει ένα είδος οδικού χάρτη για την σταδιακή απομάκρυνση του Άσαντ και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, περίπου στα πρότυπα της Υεμένης.
Με τον τρόπο αυτό ελπίζεται ότι θα παρακαμφθούν οι μόνιμες αντιρρήσεις της Ρωσίας και της Κίνας που επικαλούμενες το βέτο που έχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας εμποδίζουν επί της ουσίας να ληφθούν μέτρα για την περίπτωση της Συρίας…
Υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, δήλωσε πάντως την Πέμπτη ότι η Μόσχα θα αποδεχόταν μια μεταβίβαση της εξουσίας στη Συρία όπως αυτή που έγινε στην Υεμένη, αν αυτή αποφασιστεί από τον συριακό λαό. Σημείωσε ωστόσο σχετικά με τον Μπασάρ αλ Άσαντ ότι το μέλλον του «δεν είναι δικό μας ζήτημα», αλλά είναι θέμα των Σύρων, επαναλαμβάνοντας την πάγια ρωσική θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση