GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ελληνική – κυριολεκτική - συσκότιση...

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την απειλή γενικευμένης συσκότισης καθώς η οικονομική κρίση αφήνει τη ΔΕΗ χωρίς μετρητά για να πληρώσει τις εισαγω...

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την απειλή γενικευμένης συσκότισης καθώς η οικονομική κρίση αφήνει τη ΔΕΗ χωρίς μετρητά για να πληρώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου και τη λειτουργία σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας θα συναντηθούν για να συζητήσουν ένα δάνειο έκτακτης ανάγκης ύψους 300 εκατ. ευρώ που θα καλύψει πληρωμές για εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Gazprom (GAZP) της Ρωσίας, τη Botas της Τουρκίας, αλλά και την ιταλική Eni SpA. Ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας της χώρας βρίσκεται στα οικονομικά του όρια και μια χρεοκοπία είναι πιθανή αφού οι απλήρωτοι λογαριασμοί αυξήθηκαν κατά 50% μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με την Standard & Poors.
«Το blackout είναι σίγουρα ένα ενδεχόμενο», δήλωσε ο Olivier Jakob, διευθύνων σύμβουλος των ενεργειακών συμβούλων Petromatrix GmbH με βάση την Ελβετία. «Η Ελλάδα πρόκειται να αντιμετωπίσει υψηλότερο κόστος δεδομένου ότι οι προμηθευτές θα θέλουν να διασφαλίσουν καλύτερη προστασία των πιστωτών. Και αν η χώρα δεν μπορεί να πληρώσει το λογαριασμό, αυτό αποτελεί ένα πραγματικό πρόβλημα.»
Η ΔΕΗ είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας σύμφωνα με τους αναλυτές της Standard & Poors, Nicolas Rivier και Vittoria Ferraris. Η ΔΕΗ έχει δει δραματική πτώση στη ροή των μετρητών της λόγω της ανεργίας και της μείωσης των μισθών που καθιστά αδύνατο για πολλούς Έλληνες να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Η έλλειψη μετρητών για να καλύψει τα έξοδα λειτουργίας μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο ορισμένων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ, Κίμων Στεριώτης, είπε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος διακοπής ρεύματος, επειδή οι μονάδες λιγνίτη έχουν αποθέματα πρώτων υλών και οι δεξαμενές στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια είναι πλήρεις. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας σε νησιά που δεν συνδέονται με το εθνικό δίκτυο έχουν επίσης άφθονα καύσιμα, εξασφαλίζοντας την επάρκεια σε ενέργεια κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Δεν σχολίασε ωστόσο την πιθανότητα χρεοκοποίας της εταιρείας.
Η ΔΕΗ, κρατική κατά το 51%, προσπαθεί να διαχειριστεί το χρέος των € 4,85 δις., καθώς αντιμετωπίζει «εξαιρετικά περιορισμένη ρευστότητα» και πρέπει να αναχρηματοδοτήσει € 525 εκατ. δανεισμού μέχρι τις 29 Ιουνίου, δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές στις 29 Μαΐου ο Διευθύνων Σύμβουλος Αρθούρος Ζερβός.
«Η ΔΕΗ έχει σχεδόν πλήρως εξαντλήσει τη ρευστότητά της, λόγω απότομης πτώσης των εσόδων, αύξησης των καθυστερημένων απαιτήσεων, και την απουσία νέων πιστωτικών διευκολύνσεων,» γράφει η S & P στην έκθεση της, υποβαθμίζοντας την εταιρεία στο χαμηλότερο επίπεδο πάνω από την χρεοκοπία. «Η ΔΕΗ είναι πιθανό να αθετήσει τις υποχρεώσεις της στο εγγύς μέλλον.»
Η ρυθμιστική αρχή της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει προβεί σε αίτημα στο ελληνικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την κατά € 300 εκατ. δάνειοδότηση της με σκοπό να εξοφλήσει την οφειλή της προς τη ΔΕΗ και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους οφείλουν € 300 εκατ. στη ΔΕΠΑ, δήλωσε εκπρόσωπος της. Η ΔΕΠΑ, η οποία προμηθεύεται φυσικό αέριο από τις Gazprom, Botas και Eni, έχει απειλήσει να κόψει την παροχή φυσικού αερίου αν δεν εξοθληθεί εγκαίρως. Αν και το φυσικό αέριο παρέχει μόνο το 22% της ενέργειας της Ελλάδας - η πλειοψηφία προέρχεται από την εγχώρια εξόρυξη άνθρακα – η διακοπή των εισαγωγών θα μπορούσε να σημάνει περιορισμένα blackout, δήλωσε ο Πάρης Μαντζαβράς, αναλυτής ενέργειας στην HSBC στην Αθήνα. Ο τουρισμός είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 16% της οικονομίας το 2001, σύμφωνα με το World Travel and Tourism Council με έδρα το Λονδίνο.
Η παροχή αργού πετρελαίου είναι επίσης αμφίβολη. Η Ελλάδα εισήγαγε το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου την από το Ιράν, το οποίο σταμάτησε τις αποστολές στο τέλος του Μαρτίου, λόγω της αδυναμίας της Ελλάδας να πληρώσει. Η χώρα έκτοτε αναγκάστηκε να αναζητήσει άλλους προμηθευτές από τη Μέση Ανατολή, Κεντρική Ασία και τη Λιβύη υπό λιγότερο ευνοϊκούς όρους, λένε οι αναλυτές.
«Βασίζονται σε λίγους εμπορικούς συνεργάτες σε θέση να διαχειριστούν τον κίνδυνο,» είπε ο Jakob της Petromatrix. «Αλλά αυτό έρχεται με το ανάλογο τίμημα, φυσικά.»
Ελλάδα συμφώνησε σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ταχύτερα, ως μέρος των δεσμεύσεων της για να λάβει τα € 110 δισ. του πακέτου διάσωσης το Μάιο 2010 και ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας των € 130 δισ. φέτος. Σχέδια για την πώληση εργοστασίων και τη μείωση της κρατικής συμμετοχής στη ΔΕΗ έχουν αναβληθεί για μετά τις εκλογές.

5 σχόλια

  1. Logiko h D.E.H. na mhn exei mia... otan ta brwmo-pasokoskyla... oi dhmosioi ypallhloi ths ekana tzampa... diakopes sto e3wteriko -se pentastera... 3enodoxeia- me xrhmata toy ellhnikoy laoy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που να βρουν λεφτά ;
    Όταν κάνουν μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα, ενώ όλοι έχουν χάσει 20-30% του μισθού τους, όταν δέχθηκαν τα χαράτσια του Βενιζέλου, δεν ήξεραν ότι ο κόσμος δεν θα μπορεί να πληρώνει.

    Αντιθέτως, οι κύριοι της ΔΕΗ, να ξέρουν ότι έχουν τεράστιες ποινικές και αστικές ευθύνες για τις διακοπές ρεύματος σε πολύτεκνες ή ανήμπορες οικογένειες, και - αργά ή γρήγορα- όσοι έδωσαν τέτοιες διαταγές θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και θα ζητηθούν αποζημιώσεις, όχι από την ΔΕΗ, αλλά από τη προσωπική τους περιουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η στυγερή δολοφονία του φαρμακοποιού, τα συνεχή κρουσματα ληστείων και βίας κατά πάντων, αναδεικνύουν μείζον θέμα για τους κατοίκους των αστικών κέντρων, τη βία, την εγκληματικότητα, την έλλειψη προστασίας. Αυτό αφαιρεί ποσοστιαίες μονάδες από τον Σύριζα ( που και νομιμοποιεί τους κάθε λογής λαθρομετανάστες και " ευνουχίζει" την Αστυνομία- ποιος αστυνομικός θα τρέξει, όταν ξέρει ότι θα "φάει" το κεφάλι του από την πολιτική εξουσία Σύριζα ; )και προσθέτει , κυρίως στην Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, ψηφοφόρους στη Νέα Δημοκρατία. Ο φόβος κοινωνικού εκτραχηλισμού και αποθράσυνσης των κάθε λογής κακοποιών στοιχείων από την "ανεκτικότητα" του Σύριζα, στρέφει τους κεντρώους ψηφοφόρους στη Νέα Δημοκρατία.

    Επιπλέον, σήμερα ο κ. Τσίπρας απέκλεισε από κάθε μετεκλογική συνεργασία και το ΠΑΣΟΚ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες ( αδειάζοντας το αντιμνημονιακό μπλογκ και τις ελπίδες του κ. Καμμένου να παίξει ρόλο κυβερνητικού συνεταίρου του Σύριζα ). Έτσι, αν βγει πρώτο κόμμα ο Σύριζα, θα προσπαθήσει να κάνει κυβέρνηση με τη ΔΗΜΑΡ ( το ΚΚΕ δεν πρόκειται να μπει σε μια τέτοια λογική ), με ότι αυτό συνεπάγεται για τα εθνικά ζητήματα. Το ερώτημα είναι αν η ΔΗΜΑΡ θα αντέξει στην αρνητική στάση του κ. Τσίπρα ΑΠΟΛΥΤΑ κατά του μνημονίου, αν θα υπάρξει κυβερνητική σταθερότητα, μιας και ο κ. Τσίπρας δεν "φοβάται" ( με σημερινές του δηλώσεις ) το ενδεχόμενο της δραχμής! Τα σενάρια αυτά οδηγούν σε ακυβερνησία, έλλειψη σταθερότητας, κοινωνικό χάος και συγκρούσεις μεταξύ ακραίων αντιπάλων πολιτικών ομάδων!

    Τέλος, γίνεται κατανοητό ότι οι όροι του κ. Βενιζέλου ( περί οικουμενικής με συμμετοχή του Σύριζα ) και του κ. Καμμένου για απόλυτο ΟΧΙ στο μνημόνιο, τορπιλίζουν ( τουλάχιστον προεκλογικά ) τη δημιουργία κυβέρνησης.

    Μέσα σε αυτό το χαοτικό σκηνικό, οικονομικής, κοινωνικής και εθνικής ανασφάλειας και αποσύνθεσης, οι ψηφοφόροι ( ειδικά ) των αστικών κέντρων ( που επιζητούν ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΙΣΧΥΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΣΠΑ, ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ,ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ )αυτές τις μέρες επιλέγουν να μετακινηθούν από το Πασοκ, τους Ανελ, το Λαος, την Χ.Α ( οι περιστασιακοί της ψηφοφόροι ), τη Δημιουργία Ξανά, το Σύνδεσμο Εθνικής Ενότητας, τη Κοινωνία και από όλα σχεδόν τα μικρά κόμματα προς το να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία ( με όλα τα αρνητικά της )που θα τη φέρει σε απόσταση από τον Σύριζα ( για να μην υπάρξει αμφισβήτηση αποτελέσματος ) και πιο κοντά στην αυτοδυναμία, φοβούμενοι τους τραγικούς χειρισμούς των μικρότερων κομμάτων και τις προσωπικές τους εμμονές και τα μικροπολιτικά παιχνίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο βαγγελάκης και ο Αντωνάκης σας έφτιαξαν κύριοι της ΔΕΗ. Με την απόφαση να περαστεί το χαράτσι στους λογαριασμούς της και την πραγματική αδυναμία των πολιτών να πληρώσει το σύνολο, δεν πληρώνει ούτε και το ρεύμα. Λίγο μετά θα πουληθείτε ως ζημιογόνος οργανισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΥΤΟΙ ΝΟΜΙΣΑΝ ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΤΗΣ ΔΕΗ.

    ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙ ΟΤΙ Ο ΕΜΠΟΡΑΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ !!!!!


    ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΧΟΝΤΡΟΜΠΕΝΙ


    ΑΥΞΗΣΕ ΤΟ ΦΠΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΡΑΓΚΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ .


    ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση