GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνταγματικό κρίθηκε ο αντιμεταναστευτικός νόμος της Αριζόνα

Είχε προσφύγει εναντίον του ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα   Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκανε ομόφωνα αποδεκτή την αμφιλεγόμενη...

Είχε προσφύγει εναντίον του ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα
 
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκανε ομόφωνα αποδεκτή την αμφιλεγόμενη διάταξη του νόμου που ενέκρινε η Αριζόνα το 2010 και έδινε τη δυνατότητα σε αστυνομικούς να πραγματοποιούν ελέγχους σε μετανάστες για άδειες παραμονής.
Σύμφωνα με αυτή, οι αστυνομικοί που σταματούσαν πολίτες για οποιοδήποτε λόγο (λ.χ. μία τροχαία παράβαση) είχαν το δικαίωμα να εξακριβώσουν αν βρίσκονται νόμιμα στη χώρα.
Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε προσφύγει στο Δικαστήριο με το αιτιολογικό ότι την μεταναστευτική πολιτική επιβλέπει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και όχι οι πολιτείες.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι είναι πολύ νωρίς για να κρίνει αν η διάταξη παραβιάζει ομοσπονδιακούς νόμους αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα προσφυγή στο μέλλον.
Με την ίδια απόφαση απορρίφτηκαν άλλες τρεις διατάξεις: η πρώτη ζητούσε από τους μετανάστες να έχουν μαζί τους αποδείξεις για το ότι όντως είναι νόμιμοι· η δεύτερη επέτρεπε σε αστυνομικούς να σταματούν άτομα ακόμα και με απλή υποψία ότι είναι παράνομοι μετανάστες· τέλος τη διάταξη που καθιστούσε παράνομη την αίτηση εργασίας από μετανάστες χωρίς άδεια.
Στην αιτιολόγηση ο δικαστής Κένεντι ανέφερε ότι υπήρξαν διαφορετικές γνώμες για τις τρεις διατάξεις που απορρίφτηκαν
Ο νόμος, που είχε προτείνει η συντηρητική κυβερνήτρια της Αριζόνας, Τζαν Μπρούερ, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις μέσα και έξω από την πολιτεία και χαρακτηρίστηκε ρατσιστικός. Βρήκε όμως και μιμητές σε άλλες πέντε πολιτείες (Αλαμπάμα, Γιούτα, Ιντιάνα, Νότια Καρολίνα και Τζόρτζια) που έσπευσαν να υιοθετήσουν νόμους με παρόμοιες διατάξεις.
Η Αριζόνα είναι μία από τις βασικές πύλες εισόδου μεταναστών από το Μεξικό.
Την απόφαση χαιρέτησε η κυβερνήτρια λέγοντας ότιτο Δικαστήριο ενέκρινε την καρδιά του νόμου.

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση