GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νίκη Σύριζα – υποχώρηση αντιμνημονιακού μετώπου...

Του Νίκου Κοτζιά . Η ιστορία παίζει παιχνίδια. Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής δεν μπορούσε να ξεφύγει από τα δίκτυα της διαλεκτικής τ...

Του Νίκου Κοτζιά.

Η ιστορία παίζει παιχνίδια. Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής δεν μπορούσε να ξεφύγει από τα δίκτυα της διαλεκτικής της. Στο συντηρητικό στρατόπεδο η ΝΔ κατάφερε να αυξήσει τους ψήφους της κατά 11%. Η δημοκρατική συμμαχία εξαφανίστηκε. Το ΛΑΟΣ δεν μπορεί να πάει πιο κάτω. Τα δύο φιλελεύθερα κόμματα άθροισαν τις απώλειές τους, παρά τις προοπτικές τους. Η εξάντληση των αποθεμάτων της συντηρητικής παράταξης είναι φανερή. Η νίκη της ΝΔ εύκολα μπορεί να αποδειχτεί πύρρειος. Πολιτικά, η νέα κυβέρνηση είναι πιθανότατο να επιδείξει σύντομα αυταρχισμό και θα δούμε την Χρυσή Αυγή στο ρόλο της «ακραίας γροθιάς» του συστήματος.
            Το ΠΑΣΟΚ διαβάζει τα αποτελέσματα από μία οπτική εκβιαζόμενης αισιοδοξίας, αφού δεν έχασε εκ νέου πολλά, «μόλις» 1%, σε αντίθεση με ότι συνέβη στις 6 Μαΐου. Υπάρχει, όμως, και μια πιο ορθολογική ανάγνωση του αποτελέσματος, ότι έδειξε, δηλαδή, ότι η βαριά ήττα του ΠΑΣΟΚ του Μαΐου δεν ήταν συγκυριακή, αλλά έχει στρατηγικό χαρακτήρα, αφού επαναλήφθηκε σε δύο συνεχόμενες εκλογές.
            Ο Σύριζα ήταν ο παράλληλος νικητής των εκλογών της Κυριακής, μαζί με την ΝΔ. Η συνεχιζόμενη μεγάλη αύξηση των ποσοστών του δείχνει ότι έπιασε την φλέβα μεγάλου τμήματος των λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν από την κρίση και την πολιτική μονόπλευρης λιτότητας. Δεν μπόρεσε, όμως, να κερδίσει την πρώτη θέση για μια σειρά από λόγους. Ο κύριος, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι είχε μείνει από συμμαχίες, ενώ δεχόταν συνεχείς επιθέσεις. Ενώ, ταυτόχρονα, γίνονταν ασκήσεις εκφοβισμού και εκβιασμού σε εν δυνάμει ψηφοφόρους του. Οι ασκήσεις αυτές είχαν μια σχετική επιτυχία χάρη στο γεγονός ότι ΔημΑρ και ΚΚΕ συντάχθηκαν με το δικό τους τρόπο σε αυτή την ατμόσφαιρα. Ρόλο έπαιξαν, βέβαια οι πολιτικές-οργανωτικές αδυναμίες του. Η εν μέρει Βαβέλ απόψεων. Τέλος το γεγονός ότι σε ένα βαθμό αγνόησε τα νέα επιχειρήματα της απέναντι πλευράς, όπως εκείνο σύμφωνα με το οποίο «το βαθύ ΠΑΣΟΚ» είχε τάχα προσχωρήσει στο Σύριζα, επιχειρήματα που τα παρήγαγε ότι πιο βαθύ και σκοτεινό υπάρχει στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Τέλος, υποχώρησε ο προγραμματικός-αντιμνημονιακός λόγος του στην προσπάθεια απάντησης του διλλήματος «ευρώ ή δραχμή». Δίλλημα που ο ξένος παράγοντας προσπάθησε να επιβάλλει και το οποίο υιοθέτησαν αριστερές δυνάμεις που θεωρούν εαυτόν ως αυθεντικούς ερμηνευτές του Κ.Μαρξ.
            Αν είναι κάτι που δίδαξε μεθοδολογικά ο Κ.Μαρξ με την ανάλυση του εμπορεύματος και της εμπορευματικής παραγωγής στον πρώτο τόμο του κεφαλαίου είναι ότι σε κάθε «ιστορική στιγμή», υπάρχει ένα αντικείμενο πάλης που συμπυκνώνει όλες τις αντιθέσεις. Ανάλογα σήμερα, τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις συμπυκνώνουν το σύνολο των προβλημάτων της χώρας και τις απαντήσεις που δίνουν οι κυρίαρχες δυνάμεις σε αυτά (όπως μονόπλευρη λιτότητα, άνιση κατανομή εισοδημάτων, περιορισμός κυριαρχίας, παραβίαση κανόνων δημοκρατίας, προβλήματα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας κοκ).
            Ο Σύριζα είναι ένας μεγάλος νικητής και ας μην ήταν έτοιμος να κυβερνήσει, ιδιαίτερα λόγο της έλλειψης μιας πραγματικής συμμαχικής δύναμης με την οποία θα μπορούσε να αντισταθεί καλύτερα στις πολυμέτωπες επιθέσεις. Η συγκέντρωση δυνάμεων γύρο από τον Σύριζα συνοδεύεται από την συρρίκνωση άλλων δυνάμεων που αντιτάχθηκαν στο μνημόνιο. Το ΚΚΕ έμεινε, με δική του ευθύνη, το μισό. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που κατάφεραν να σταθεροποιηθούν στο πολιτικό σκηνικό, παρόλα αυτά γνώρισαν μια σημαντική μείωση δυνάμεων. Η ΔημΑρ συμπεριφέρθηκε προεκλογικά περισσότερο ως κεντρώο κόμμα ανάμεσα στο μπλοκ των μνημονιακών και των αντιμνημονιακών. Το γεγονός είναι ότι επειδή ο Σύριζα ταυτίστηκε με την αντιμνημονιακή μάχη, κέρδισε ψήφους από αυτό τον χώρο, ενώ ο χώρος βρέθηκε σε υποχώρηση.

5 σχόλια

  1. Κ. Νίκο Κοτζιά να ευχαριστεί νύχτα-μέρα τον Θεό (στον οποίο δεν πολυπιστεύει) ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.

    Γιατί θα ξανασχολούμασταν μαζί του μετά από τριάντα χρόνια.
    Την ζημιά που θα προκαλούσε βέβαια σε αυτήν την περίπτωση νομίζω κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει.

    ΚΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΠ, που από ότι κατάλαβα είσαι Ελλας ελλήνων χριστιανών. Άσε το Θεό κατά μέρος και αυτό που υπονοείς ότι θα παθέναμε από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα το πάθουμε σίγουρα από αυτή την κυβέρνηση της δεξιάς του Σα(χλα)μαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ντρέπομαι που ένας ΝΕΟ βλάκας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος βγαίνει και κάνει δηλώσεις ΜΑΛΑΚΙΑΣ... Χωρίς να έχει αίσθηση τι είναι η μακροοικονομική πολιτική..και δεν έχω σκοπώ να κάνω μαθήματα λογικής σε ηλίθιους πολιτικούς και δημοσιογράφους που θα έλεγαν πολλοί --- εγώ το λέω ο έξυπνος τρόπους ξεπουλήματος--- και χωρίς να ειμουν ΠΌΤΕ σε δημόσιο η Ο.Τ.Α ΔΕ.ΚΟ ,χωρίς να έχω ΠΟΤΕ κανένα στενό συγγενή σε δημόσιο η Ο.Τ.Α ΔΕ.ΚΟ ... ΧΟΝΤΡΙΚΆ ΘΑ ΓΡΆΨΩ.

    Έχεις πάρει μια απόφαση να απολύονται 5-πέντε και να προσλαμβάνεται 1-ένας {εγώ θα πω θα απολύονται 10 δέκα --και θα προσλαμβάνει 1-ένας} .. αλλά ας δεχτώ το 1 προς 5 σε μια αγορά που έχει τώρα ανεπίσημα 1.800.000 ανέργους ανθρώπους??? τι συμβαίνει ισοδύναμα; επιβαρύνεις την ανεργία ΤΩΝ ΝΈΩΝ εκεί δηλαδή που πονάς σαν χώρα..

    Σήμερα καλώ όλους τους πολιτικούς αλλά και πολίτες να απαντήσουν πόσες φορές πήγαν σε μια δημόσια υπηρεσία η νοσοκομείο σχολείο αστυνομία πυροσβεστική και τους είπαν ΔΕΝ ΈΧΟΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΌ???

    Τι θέλουν να περάσουν με αυτό; Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τεμπέληδες άρα θα τα ΠΟΥΛΗΣΩΜΕ στους ιδιώτες..

    Γιατί ένας ιδιώτης μπορεί να έχει τα τρένα και να είναι κερδοφόρα και ΟΧΙ το κράτος;..

    Γιατί ποτέ αυτό το σάπιο ελεεινό κράτος δεν έκλεισε ΠΟΤΕ φυλακή ένα υπουργό μεταφορών, έναν διευθύνων σύμβουλο του ΌΣΕ φυλακή δεν απέλυσαν έναν ΚΛΕΦΤΉ, ΤΕΜΠΈΛΗ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟ ???? μην απορείτε?? γιατί στην Ελλαδα δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ούτε δημοκρατία..

    Έχομε σοβαρή έλλειψη δημοκρατίας ως ΛΑΟΣ, να ξέρετε η δημοκρατία είναι μάθημα που θα έπρεπε να διδάσκετε από τον παππού στον εγγονό .. Όμως όταν γέρο Κρητικός πατριώτης μου Σοσιαλιστής και δημοκράτης ψηφίζει ΠΑΣΟΚ το 2012 γιατί του έκανε ένα δρόμο στο χωριό του ΑΛΛΑΑΑ του διόρισε και τα τέσσερα παιδιά του στο δημόσιο ο βουλευτής που ψηφίζει?? ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ;

    Έκανε τον κεφαλαιοκράτη ο βουλευτής του και αυτός σαν καλός {ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ} υπερηφανεύεται για το ΠΑΣΟΚ τον ΑΝΤΡΈΑ ,ΠΟΥ ΈΓΙΝΕ ΣΙΜΙΤΗΣ ΠΟΥ ΈΓΙΝΕ ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΠΟΥ ΈΓΙΝΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ και τουμπαλη Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΟΥ ΈΓΙΝΕ ΡΑΛΛΗΣ ,ΠΟΥ ΈΓΙΝΕ ΕΒΕΡΕΤ, ΠΟΥ ΈΓΙΝΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΟΥ ΈΓΙΝΕ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΟΥ ΈΓΙΝΕ ΣΑΜΑΡΑΣ χωρίς να ξέρει ποιοι είναι πείσω από αυτούς, που του τρώνε το ψωμί χρόνια τώρα .

    Η δημοκρατία ξεκινά από τα σπίτια μας από την γειτονιά μας από τον δήμο μας και πάει επάνω αλλά και κάτω... Κάποιοι την φρακάρουν όπου μπορούν για ιδίως όφελος.

    ΤΙ ΚΆΝΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΚΌ?, ΏΣΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΞΕΦΡΑΚΑΡΗ ..ΔΥΣΤΗΧΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΉ ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ ... Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΠΟΛΎΘΗΚΕ...

    Μπούτζουκας Τηλέμαχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 5:59:00

    Την γνώμη μου ....τόλμησα ο καψερός να εκφράσω.

    Επιτρέπεται?

    Ή πρέπει να πάρω την άδεια σου?

    Μην σου διαφεύγει ότι είναι η γνώμη μεγάλης μερίδας των πολιτών.

    ΚΠ

    Υ.Γ. Ναι είμαι Ελλάς-Ελλήνων-Χριστιανών με την έννοια των λέξεων.
    Να ζητήσω την άδεια σου γιά τα πιστεύω μου?
    Αλήθεια εσύ τι είσαι?
    Τουρκία-Τούρκων-Μουσουλμάνων?
    Αν είσαι μπράβο σου και απόλυτο δικαίωμα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΗ ΤΣΙΜΠΑΤΕ ΡΕ
    ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΗΝ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΥΝ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥΣ

    ΤΩΡΑ ΕΒΑΛΑΝ ΤΟΝ ΖΥΡΙΖΑ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΑΜΠΕΛΑ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΙΑΣΕΙ Ο ΕΦΟΡΟΣ, ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΟΥΜΕ ΠΑΣΟΚΟΥΣ

    ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ ΚΚΕ ΚΟΥΒΕΛΗΣ,
    ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ, ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ",

    ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΤΥΠΟΥ ΡΑΠΑΝΟΣ

    ΜΑΦΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση