GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΦΩΤΟ: Τέσσερα χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό της Ανδραβίδας

Τέσσερα χρόνια κλείνουμε σήμερα μετά τον ισχυρό σεισμό που ήρθε να ολοκληρώσει το σκηνικό της καταστροφής στην Ηλεία, σχεδόν ένα χρόνο με...

Τέσσερα χρόνια κλείνουμε σήμερα μετά τον ισχυρό σεισμό που ήρθε να ολοκληρώσει το σκηνικό της καταστροφής στην Ηλεία, σχεδόν ένα χρόνο μετά τις φονικές πυρκαγιές.
Η Ηλεία μετά από αυτές τις δύο συμφορές αδυνατεί να επανέλθει κοινωνικά και οικονομικά, καθώς η βοήθεια της Πολιτείας και όλες οι εξαγγελίες για ανάπτυξη στον τόπο έμειναν στα λόγια.
Οι ρυθμοί αποκατάστασης είναι εξαιρετικά αργοί και ακόμα και σήμερα τέσσερα χρόνια μετά το σεισμό της 8ης Ιουνίου, υπάρχουν μαθητές που κάνουν μάθημα σε λυόμενες αίθουσες γιατί δεν δημιουργήθηκαν νέα σχολεία στη θέση των κατεστραμμένων, οικογένειες που ζουν σε λυόμενα γιατί η οικιστική αποκατάσταση προχωρά με ρυθμούς χελώνας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, με αφορμή τη συμπλήρωση 4 χρόνων από τον σεισμό  της 08-06-2008, δήλωσε τα εξής :
«Στις 8 Ιουνίου 2012, συμπληρώνονται 4 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό του 2008 ο οποίος τραυμάτισε την Ηλεία, δημιούργησε τεράστιες ζημιές σε κατοικίες, λοιπά κτίσματα και υποδομές, προκαλώντας μεγάλο οικονομικό πλήγμα στο Νομό μας επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις των  καταστροφικών πυρκαγιών του 2007.
Παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, και εντοπίζονται κυρίως στον τομέα της  οικιστικής  αποκατάστασης, καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες αιτημάτων και διαμαρτυριών των σεισμόπληκτων συμπολιτών μας  διότι:
Ο    ρυθμός οικιστικής αποκατάστασης είναι αργός, (ποσοστό εγκρίσεων δωρεάν κρατικής αρωγής 44%), όπως αναλυτικά φαίνεται και στον πίνακα που δίνω στη δημοσιότητα.
Η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων είναι ανεπαρκής και εκκρεμούν υποχρεώσεις καταβολής ποσού Δωρεάν Κρατικής Αρωγής της τάξεως των 3.000.000 € περίπου.
Σοβαρές ζημιές στις υποδομές του Νομού μας δεν έχουν αποκατασταθεί.
Υπάρχουν σχολεία που εξακολουθούν να στεγάζονται σε λυόμενες αίθουσες & για τα οποία πρέπει άμεσα να υπάρξει χρηματοδότηση για την ανακατασκευή ή επισκευή τους.
Η αποκατάσταση δημόσιων δικτύων και υποδομών καθυστερεί και  Δημόσια Κτίρια που έχουν πληγεί από τους σεισμούς έχει καθυστερήσει η έγκριση του φακέλου επισκευής (όπως του Διοικητηρίου που στεγάζεται η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες), με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τους υπαλλήλους και τους πολίτες.
Το κύριο και μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων είναι ότι έχει καλυφτεί πλήρως η πίστωση που προεβλέπετο και  δεν μπορεί να υπάρξει καμία άλλη τελική υπογραφή και ως εκ τούτου καμιά άλλη καταβολή Δωρεάν Κρατικής Αρωγής και απαιτείται άμεσα έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Οικονομικών-Υποδομών- Εσωτερικών) ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η χρηματοδότηση των σεισμοπλήκτων η όποια έχει σταματήσει.
Θεωρώ ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις άμεσης επίλυσης των προβλημάτων ώστε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση των παρακάτω προτάσεων μας :
Να γίνει άμεση χρηματοδότηση 3.000.000€ για την κάλυψη των βεβαιωμένων υποχρεώσεων της Πολιτείας προς τους σεισμόπληκτους.
Να υπάρξει προγραμματισμός απρόσκοπτης και διαρκούς ροής πιστώσεων για το πρόγραμμα της οικιστικής αποκατάστασης και να εξασφαλιστεί νέα Πίστωση από Γενικό Προϋπολογισμό και έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Οικονομικών-Υποδομών- Εσωτερικών) ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η χρηματοδότηση των σεισμοπλήκτων  και να εξασφαλιστεί  το υπόλοιπο ποσόν  των 50.000.000€, που απαιτείται  για την ολοκλήρωση του.
Να αποκατασταθούν οι υποδομές εκπαίδευσης (σχολεία) που επλήγησαν από τον σεισμό, με άμεση χρηματοδότησή τους.
Άμεση έγκριση της επισκευής του Διοικητηρίου που καθυστερεί στην Υ.Α.Σ.
Στελέχωση του ΤΑΠ που τώρα έχει επιβαρυνθεί και με τις αιτήσεις των πλημμυροπαθών του Φεβρουαρίου του 2012.
Παράταση προθεσμιών υποβολής δικαιολογητικών των σεισμοπλήκτων στα ενδιάμεσα στάδια τουλάχιστον 6 μηνών, για όσους έχουν υποβάλει αρχική αίτηση.
Έκδοση ΚΥΑ ή τροποποίηση της υφιστάμενης για την ρύθμιση της χορήγησης Δωρεάν Κρατικής Αρωγής σε πληγέντα κτίσματα και από προγενέστερους σεισμούς, εφόσον δεν έχουν τύχει στεγαστικής συνδρομής στο παρελθόν και σήμερα κρίνεται επείγουσα η ανάγκη αποκατάστασης. Τα πληγέντα κτίσματα δεν ξεπερνούν τα 120.
Πιστεύουμε ότι η νέα  Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές , οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις όλων των κομμάτων για την Ηλεία, που αφορούν στα μεγάλα έργα υποδομής, και το Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Αναγέννησης των πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων και από φέτος το 2012 και πλημμυρόπληκτων  περιοχών».
Τέλος,  θελω να επισημάνω ότι η στατιστική και η ιδιαιτερότητα της περιοχής μας, μας υπενθυμίζει ότι απαιτείται από την  πολιτεία, τα δημόσια κτίρια να ελεγχθούν από τους ειδικούς και να πάρει όλα τα μέτρα προφύλαξης και ενημέρωσης των κατοίκων.»
 ΦΩΤΟ: Τέσσερα χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό της Ανδραβίδας ΦΩΤΟ: Τέσσερα χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό της Ανδραβίδας ΦΩΤΟ: Τέσσερα χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό της Ανδραβίδας ΦΩΤΟ: Τέσσερα χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό της Ανδραβίδας ΦΩΤΟ: Τέσσερα χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό της Ανδραβίδας ΦΩΤΟ: Τέσσερα χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό της Ανδραβίδας ΦΩΤΟ: Τέσσερα χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό της Ανδραβίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση