GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο χρυσός πάντα λάμπει!..

Γράφει ο Δευκαλίωνας http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/ . Το ξέσπασμα της κρίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τον Αύγουστο 2007, σημ...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/.

Το ξέσπασμα της κρίσης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τον Αύγουστο 2007, σηματοδοτήθηκε όταν στην διεθνή διατραπεζική αγορά η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου δανεισμού 3μηνης διάρκειας για τράπεζες, εκτινάχθηκε σε σύγκριση με το επιτόκιο δανεισμού επίσης 3μηνης για κράτη. Δηλαδή οι διεθνείς επενδυτές δάνειζαν με υψηλό επιτόκιο τις τράπεζες και χαμηλό επιτόκιο τα κράτη.
Τότε αυτό το γεγονός θεωρήθηκε φυσιολογικό αφού δόθηκε η εξής ερμηνεία. Οι επενδυτές ψάχνουν την σιγουριά. Γι’ αυτό επενδύουν σε...
κρατικά ομόλογα παρ’ ότι οι αποδόσεις είναι εξαιρετικά χαμηλές. Άλλωστε κανένα κράτος δεν χρεοκόπησε.
Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, η αναζήτηση επενδυτικής ασφάλειας σε κρατικά ομόλογα έχει αποδειχθεί σε όνειρο θερινής νυχτός. Και τα κράτη πλέον χρεοκοπούν. Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία τα αμέσως προηγούμενα έτη και τώρα Ισπανία, ενώ όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσει και η Ιταλία. Τα επιτόκια δανεισμού για Ισπανία και Ιταλία, αλλά και άλλα κράτη της ζώνης του ευρώ, αυξάνονται καθημερινά. Τι σημαίνει αυτό; Οι διεθνείς επενδυτές κάνουν ακριβώς ότι έκαναν και τον Αύγουστο 2007. Αποσύρονται από την χρηματοδότηση του κρατικού χρέους γιατί πλέον έχασαν την εμπιστοσύνη τους στα κράτη. Άρα αφού μειώνεται η προσφορά χρήματος αυξάνονται τα επιτόκια.
Ποια είναι όμως η να αγορά που έχουν τώρα στραφεί η θα στραφούν οι επενδυτές προκειμένου να ασφαλίσουν τα χρήματα τους; Την λύση την έδωσε και πάλι η Γερμανία. Από εκεί έρχεται η εξής πρόταση:
Παραμένει κρατικό το χρέος έως το 60 % του ΑΕΠ, το οποίο είναι το όριο που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας για το Δημόσιο Χρέος
Το υπόλοιπο 40% του χρέους, ήτοι περίπου 960 δις ευρώ, η Ιταλία 580 δις ευρώ, η Γερμανία 500, η Γαλλία κ.λπ. θα μεταφερθεί σε ένα fund αποπληρωμής. Το fund αυτό θα εκδίδει ομόλογα τα οποία θα είναι εγγυημένα κατά 20% από πραγματικές αξίες. Ήτοι κατάθεση σε χρυσό και άλλα πραγματικά περιουσιακά στοιχεία από τα κράτη που συμμετέχουν σε αυτό το fund. Άρα η Ιταλία θα πρέπει να καταθέσει στο fund αποπληρωμής 192 δις ευρώ σε χρυσό και άλλες πραγματικές αξίες, η Γερμανία 116 δις ευρώ και η Γαλλία 100 δις ευρώ.
Προβλέπεται ότι το συνολικό ευρωπαϊκό χρέος που θα ενταχθεί σε αυτό το fund έχει συνολικό ύψος περίπου 2,3 δις ευρώ. Άρα θα πρέπει να κατατεθούν από τα κράτη της ευρωζώνης περίπου 460 δις ευρώ σε χρυσό και άλλες πραγματικές αξίες.
Για να κατανοήσουν οι αναγνώστες τα μεγέθη και ιδιαίτερα την παράμετρο χρυσός.
Η τιμή του χρυσού δίνεται ως γνωστόν ανά ουγγιά. Μία ευγενής ουγγιά (έτσι ονομάζεται επακριβώς η ουγγιά με την οποία μετρούνται τα πολύτιμα μέταλλα) είναι ίση με 31,10 γραμμάρια (gr). Άρα το Κιλό (Kg), το οποίο ως γνωστό είναι 1.000 γραμμάρια (gr), είναι ίσο με 32,15 ουγγιές. Στις 12 Δεκεμβρίου 2012 η τιμή του χρυσού ήταν 1.663,9 δολάρια η ουγγιά, δηλαδή το 1 κιλό (Kg) χρυσού στοίχιζε 53.494,385.
Ως γνωστόν οι ΗΠΑ διαθέτουν βάσει των επίσημων στοιχείων αποθέματα χρυσού ίσα περίπου με 8.965 τόνους. Δηλαδή οι ΗΠΑ διαθέτουν 8.965.000 Kg χρυσού. Αυτά τα αποθέματα των ΗΠΑ άξιζαν στις 12 Δεκεμβρίου 2012, με την προαναφερόμενη τιμή του χρυσού, περίπου 479.582.675.000 δις δολάρια.
Αν η τιμή του χρυσού ανά ουγγιά τριπλασιασθεί, δηλαδή φθάσει στα περίπου στα 4.900 δολάρια, τότε ο χρυσός των ΗΠΑ θα στοιχίζει περίπου 1.36 τρις δολάρια. Θα αυξηθεί δηλαδή περίπου 880 δις δολάρια. Εάν συνυπολογίσουμε ότι το έλλειμμα που προβλέπει ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το 2012, είναι περίπου 1 τρις δολάρια, τότε εφ’ όσον τριπλασιασθεί η τιμή του χρυσού το έλλειμμά των ΗΠΑ σχεδόν μηδενίζεται. Άρα η δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ εξωραΐζεται. Το δολάριο ισχυροποιείται και αναδεικνύεται στο κατ’ εξοχή αποταμιευτικό νόμισμα. Το ευρώ υποτιμάται έναντι του δολαρίου και τα ευρωπαϊκά βιομηχανικά προϊόντα γίνονται φθηνότερα και πωλούνται ευκολότερα στις διεθνείς αγορές.
Σε περίπτωση λοιπόν που γίνει δεκτή η Γερμανική πρόταση και αρχίσουν ανταλλαγές και εκδόσεις ομολόγων με εγγυήσεις σε χρυσό τότε είναι βέβαιο ότι η τιμή του χρυσού θα αυξηθεί. Φυσικά αν προκύψει και μία μείζονος κλίμακας πολεμική σύρραξη, όπως αυτή που περιγράφει η στήλη στο προηγούμενο άρθρο της, τότε θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η τιμή του χρυσού θα εκτοξευθεί.
Ο Χρυσός πάντα λάμπει!

1 σχόλιο

  1. Ακουστέ το μεγάλο κόλπο ΕΚΕΊ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ αλλά και στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ... ΚΑΝΈΝΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΊΟ ΔΕΝ ΣΥΝΔΈΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΆΛΛΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!

    ΓΙΑ ΚΆΝΕΤΕ ΕΝ ΟΝ ΛΑΙΝ ΣΎΣΤΗΜΑ ΝΑ ΔΟΎΜΕ ΤΑ ΠΕΡΟΥΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΤΟΥ ΚΆΘΕ ΕΝΑΣ ΜΑΣ. ΤΟΥ ΔΗΜΆΡΧΟΥ ΜΑΣ, ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΑΣ, ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΎ ΜΑΣ, ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΉ ΜΑΣ ,ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΎ ΜΑΣ. ΤΟΥ ΕΦΟΡΙΑΚΟΎ ΜΑΣ..

    ΛΑΟΊ ΞΥΠΝΆΤΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΎ ΜΑΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΥΝΆΝΕ ΤΑ ΔΆΧΤΥΛΑ, Η ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΩ ΤΡΌΠΩ Η ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΚΟ ΤΡΌΠΩ.....

    ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΉΝΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΎΟΥΝ ΆΛΛΟ ΡΕΕΕΕΕΕΕ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση