GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το όραμα της Αλέκας...

Toυ Τάκη Μίχα Σε πρόσφατη συνέντευξή της στον Σταύρο Θεοδωράκη η  ΓΓ Γραμματέας του ΚΚΕ εκμυστηρεύθηκε ότι το όραμα της για την Ελλάδα...

Toυ Τάκη Μίχα

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στον Σταύρο Θεοδωράκη η  ΓΓ Γραμματέας του ΚΚΕ εκμυστηρεύθηκε ότι το όραμα της για την Ελλάδα είναι η Τσεχία. Όχι φυσικά η σημερινή καπιταλιστική Τσεχία, ούτε καν η Τσεχία των μεταρρυθμιστών του Ντούπτσεκ αλλά η Τσεχία της κομμουνιστικής ορθοδοξίας. Επειδή η κ. Παπαρρήγα  δεν είχε τον χρόνο να εμβαθύνει στο όραμά της σκεφθήκαμε να το πράξουμε εμείς μέσω μιας συνέντευξης με ένα Έλληνα-Τσέχο που ζούσε εκεί εκείνη την περίοδο. Πρόκειται για τον χειρούργο Κώστα Λικοπούδη. Ο συνομιλητής μας ήρθε στην Ελλάδα το 1988 σε ηλικία 28 ετών  έχοντας ήδη εργασθεί στην Πράγα μετά το τέλος των σπουδών του. Ο παππούς και η γιαγιά του ήταν πολιτικοί πρόσφυγες από το Διδυμότειχο που έφυγαν από την Ελλάδα μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του ΚΚΕ  να εγκαθιδρύσει την πραγματική δημοκρατία στην χώρα.
«Το καθεστώς στην Τσεχία δεν ήταν ουσιαστικά διαφορετικό από την χούντα στην Ελλάδα» μας λέει. «Ακόμα και τα αστεία που λέγαμε για το καθεστώς ήταν παρόμοια  με αυτά πού έλεγαν στην Ελλάδα την περίοδο της δικτατορίας. Η μόνη διαφορά ήταν ότι στην Ελλάδα η προπαγάνδα είχε κεντρική αναφορά το «Έθνος» ενώ εκεί το «Κόμμα». Και ρουφιάνοι παντού…δεν υπήρχε καμία εμπιστοσύνη σε κανένα».
Ένα κωμικός όπως ο Λάκης Λαζόπουλος θα μπορούσε να έχει εκπομπή στην τηλεόραση;
Θα αστειεύεσθε! Ούτε κατά διάνοια!
Εσείς είχατε ποτέ καμία σοβαρή προστριβή με τις αρχές;
Μια φορά μας ζήτησαν στο Λύκειο πού πήγαινα να υπογράψουμε ότι καταδικάζουμε την διακήρυξη της  Χάρτας 77(σ.σ. κίνημα αντιφρονούντων διανοουμένων). Εγώ τότε σηκώθηκα και είπα ότι δεν μπορούσα να καταδικάσω  κάτι που δεν είχα διαβάσει. Μετά από 10 λεπτά κατέφθασε ένα περιπολικό  και με πήγαν για ανάκριση για να ανακαλύψουν πώς μού κατέβηκε μία τέτοια επικίνδυνη ιδέα στο κεφάλι ότι δηλαδή θα πρέπει να διαβάσω κάτι προτού το καταδικάσω!
Τι μισθό παίρνατε ως νέος χειρούργος;
«Ένα ποσό ανάλογο με 800 ευρώ τον μήνα στην Ελλάδα σήμερα. Περίπου τον ίδιο μισθό με ένα ανειδίκευτο εργάτη»
Βλέπετε κοινά σημεία του σταλινικού καθεστώτος με την Ελλάδα σήμερα;
Ασφαλώς. Στους δημόσιους τομείς και των δύο χωρών είτε ήσουνα λουφατζής είτε εργασιομανής έπαιρνες τον ίδιο μισθό. Δεν υπήρχε καμία προοπτική όσο καλός και αν ήσουν. Φυσικά ο δημόσιος τομέας στην Τσεχία ήταν κάπως μεγαλύτερος από τον ελληνικό.
Στην Τσεχία ο μοναδικός εργοδότης ήταν το κράτος. Επηρέαζε αυτό το γεγονός τις δυνατότητες της πολιτικής διαφωνίας;
Αναμφίβολα. Αν εκδηλωνόσουνα εναντίον του καθεστώτος αυτό είχε επιπτώσεις στην δουλειά σου. Αν ήσουν π.χ. πολιτικός μηχανικός μπορεί να σε έστελναν η να μαζεύεις σκουπίδια η να δουλέψεις στα ορυχεία.
Όμως δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε ότι υπάρχει μεταξύ ορισμένων ομάδων μία νοσταλγία για αυτό το καθεστώς;
Έχετε δίκιο, κυρίως μεταξύ αυτών που είναι στα 60 τους. Όταν φτάσεις σε αυτή την ηλικία έχεις λίγες ανάγκες-αυτο που κυρίως σε ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια και η υγεία. Σε αυτούς τους δύο τομείς η κατάσταση στην Τσεχία ήταν καλή. Υπήρχε ασφάλεια στους δρόμους γιατί υπήρχε αστυνομικός σε κάθε γωνιά  και η υγειονομική περίθαλψη ήταν ασφαλώς καλύτερη από αυτή που υπάρχει στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά αν ήσουνα νέος, αν ήθελες να απλώσεις τα φτερά σου και να δημιουργήσεις, το  καθεστώς δεν σού έδινε καμία δυνατότητα.
Αληθεύει ότι οι άνθρωποι-και ιδιαίτερα οι νέοι- τότε διάβαζαν περισσότερα βιβλία;
Ναι διότι δεν είχαν τι άλλο να κάνουν. Δεν υπήρχαν καφετέριες, μπαράκια και η τηλεόραση ήταν απίστευτα βαρετή.
Στον βαθμό πού υπήρχαν οικονομικές ανισότητες πως εκφράζονταν;
Υπήρχε η κομματική νομενκλατούρα που ζούσε σε ένα τελείως διαφορετικό κόσμο απ αυτό των υπολοίπων. Είχαν τα δικά τους  νοσοκομεία και υπερπολυτελή ξενοδοχεία στα οποία δεν πλήρωναν δεκάρα.

2 σχόλια

  1. 1897 Η κυβέρνηση Δηλιγιάννη αγνοεί τις Μεγάλες Δυνάμεις και στέλνει στρατεύματα στη Κρήτη. Ακολουθεί εισβολή της Τουρκίας στη Θεσσαλία, ήττα της Ελλάδας, και Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος λόγω πτώχευσης και πολεμικών αποζημιώσεων.

    1920. Οι αντιβενιζελικοί αγνούν τις Μεγάλες Δυνάμεις και φέρνουν πίσω το βασιλιά Κωνσταντίνο. Οι σύμμαχοι μας εγκαταλείπουν, αποσύρουν τα δάνεια, συνάπτουν συμμαχία με τον Κεμάλ, ακολουθεί η Μικρασιατική καταστροφή.

    2009. Ο μέτριος Καραμανλής, λέει την αλήθεια ( έστω την ύστατη στιγμή ) και ζητά πάγωμα μισθών και συντάξεων. Ο λαοπλάνος Γ. Παπανδρέου ζητά αυξήσεις 1,5% και σε 2 χρόνια φέρνει μειώσεις 40%.

    2012. Ο ίδιος αυτός λαός ( ή οι απόγονοι του ) ετοιμάζονται να ψηφίσουν τους λαοπλάνους Τσίπρα, Καμμένο και Μιχαλολιάκο και μετά τη δίχρονη καταστροφή Παπανδρέου- Βενιζέλου να έρθει νέα οικονομική, κοινωνική και εθνική ( ; ) τραγωδία, με την εγκατάλειψη της Ελλάδας από τους Συμμάχους, οικονομικά και εθνικά. Με Ελλάδα, τη Κυριακή το βράδυ, χρεοκοπημένη εσωτερικά, κοινωνικά διαλυμμένη, καμία ΑΟΖ και κανένα εθνικό θέμα δεν θα επιτευχθεί.

    Στις κρισιμότερες εκλογές, όπου η ιστορία επαναλαμβάνεται ( ; ), καλούμαστε οι σωφρονες Έλληνες να πάμε στις κάλπες και επιλέξουμε τη λιγότερο κακή λύση, μαζικά, για να αποφύγουμε επανάληψη της Ιστορίας. Ο κ. Τσίπρας και σήμερα μίλησε διχαστικά, αφιόνισε το πλήθος των 10.000 οπαδών του και έδειξε ότι δεν λογαριάζει τίποτα, βάζοντας απέναντί του όσους δεν τον ψηφίσουν. Άδειασε τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το Πασοκ, και επιλέγει να μπλοφάρει, οδηγώντας, σε δεύτερη φάση, σε ευρωπαϊκό κραχ, αν επιλεγεί από τους επιρρεπείς σε λαοπλάνους ηγέτες και δημαγωγούς Έλληνες. Αν τα 2 χρόνια υφεσιακού μνημονίου, μας πήγαν 15 χρόνια πίσω, η άλογη συμπεριφορά του Σύριζα μας γυρνά δεκαετίες πίσω, και αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με την Αριστερά, ούτε με τη Δεξιά. Τη Δευτέρα, αν βγει πρώτο κόμμα ο Σύριζα, η Αστυνομία και τα Ματ θα έχουν αυτοευνουχιστεί και θα επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα. Κανείς δεν θα βάλει σε κίνδυνο τη ζωή του για να χάσει τη θέση του.Τη Δευτέρα, αν βγει πρώτο κόμμα ο Σύριζα η εναπομείνασα αστική τάξη θα πάρει των ομματιών της, καταθέσεις ή επιχειρήσεις, και θα φύγει. Χωρίς ανάπτυξη και επενδύσεις η Ελλάδα θα γίνει Αλβανία του 1984. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν είμαι οπαδός του Σαμαρά ή της Νέας Δημοκρατίας, ούτε τον ψήφισα στις 6 Μάη. Αλλά αυτό που έρχεται ( και η ιστορία επαναλαμβάνεται ) με τον δημαγωγό Τσίπρα, στα οικονομικά, κοινωνικά και- πολύ φοβαμαι- στα εθνικά θέματα, εύχομαι να μην οδηγήσει σε μια νέα Μικρασιατική ή Κυπριακή τραγωδία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να δείτε το δράμα της, που μετά τις εκλογές θ' αναγκαστεί να πάει σε συνέδριο και τότε κλάφτε την.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση