GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Η πτώση της κατανάλωσης στην αγορά και η παράλυση του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού ανοίγουν νέες τρύπες στα δημόσια ταμεία...


Η πτώση της κατανάλωσης στην αγορά και η παράλυση του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού ανοίγουν νέες τρύπες στα δημόσια ταμεία.
Στις συμπληγάδες του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και της ύφεσης βρίσκεται η ελληνική οικονομία με τις προοπτικές να είναι αβέβαιες. Από τη μια η πτώση της κατανάλωσης στην αγορά και η οικονομική στενότητα των νοικοκυριών και από την άλλη η παράλυση του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού, που επιδεινώθηκε εξαιτίας και της πολιτικής αστάθειας, ανοίγουν νέες τρύπες στα δημόσια ταμεία.
Απόκλιση 600 εκ.
Τα έσοδα, παρά την ανάσα που πήραν στο τέλος Μαΐου, κυρίως με την απόδοση του ΦΠΑ, των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, βρίσκονται περίπου 600 εκατ. ευρώ μακράν του στόχου και, όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αν δεν μπει φρένο τους επόμενους μήνες, στο τέλος του έτους η «τρύπα» θα ξεπεράσει το 1 δισ.
Υπνωση
Πέραν της έξαρσης της φοροδιαφυγής, κυρίως στον τομέα του ΦΠΑ, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που βάζουν στην τσέπη τον φόρο για να αντισταθμίσουν την πτώση του τζίρου, πέραν της μείωσης των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος λόγω συρρίκνωσης των μισθών και των συντάξεων και ραγδαίας αύξησης των ανέργων, πέραν της στάσης πληρωμών, ο μηχανισμός συλλογής και είσπραξης βρίσκεται στη παραδοσιακή κατάσταση της ύπνωσης.
Μόλις 7,48%
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 8,2 δισ. ευρώ των φορολογικών προστίμων, που επιδικάστηκαν μέχρι τον Απρίλιο, εισπράχθηκαν από το Δημόσιο μόλις τα 615,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 7,48% του συνόλου. Δηλαδή, παραμένουν ανείσπρακτα πρόστιμα 7,6 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν επιδικαστεί υπέρ του Δημοσίου.
3,2 δισ. ο στόχος
Την ίδια ώρα αναιμικές είναι και οι εισπράξεις από τα βεβαιωθέντα πρόστιμα για περιπτώσεις φορολογικών παραβάσεων και φοροδιαφυγής, καθώς στα δημόσια ταμεία εισρέει λιγότερο από το 3%. Φέτος, σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό ελέγχων του ΣΔΟΕ, ο στόχος είναι η επιβολή προστίμων ύψους 3,2 δισ. ευρώ φέτος, έναντι 4 δισ. ευρώ το 2011.
Υφεση
Η μεγάλη πληγή και για τα έσοδα του Δημοσίου είναι η ύφεση. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία κινείται στον ολισθηρό δρόμο της συρρίκνωσης, με το ΑΕΠ να καταγράφει πτώση 6,5% στο πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι αρχικής πρόβλεψης για 6,2%. Βασικές αιτίες η αισθητή υποχώρηση της κατανάλωσης κατά 7,5% και η καθίζηση των επενδύσεων κατά 21,5%.
Απιαστο όνειρο
Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η πρόβλεψη για ύφεση 4,7% στο σύνολο του έτους φαντάζει πλέον «άπιαστο όνειρο». Αναλυτές και διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν για φέτος ύφεση γύρω στο 5,5% ακόμα και 6% και εκτιμούν ότι η οικονομική κατρακύλα θα συνεχιστεί και το 2013.
Πλέον το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν σε σταθερές τιμές του 2005 στο πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 40,612 δισ. ευρώ που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2005, ενώ συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο μειώθηκε κατά 6,590 δισ. ευρώ.
Ανάσα
Η ύφεση θα ήταν ακόμα βαθύτερη αν δεν έβαζε φρένο το εμπορικό ισοζύγιο με το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών. Βασική αιτία η «βουτιά» των εισαγωγών κατά 16,6% και η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 1,6%. Κ.Α.
Μπορεί η κατανάλωση στην Ελλάδα να έχει συρρικνωθεί, ωστόσο οι εταιρείες στον κλάδο τροφίμων-ποτών συνεχίζουν να λανσάρουν νέα προϊόντα, όπως είναι ο νέος χυμός «Frulite Βύσσινο-Μάνγκo» από την Coca-Cola 3E, το «Τotal 2% Μήλο-Κανέλα-Σταφίδες» της ΦΑΓΕ, τα «Choco Shock» της Παπαδοπούλου και η νέα σειρά χυμών «Δέλτα Life» από τη Vivartia. Μ.Α.
Στο πλαίσιο των δράσεων βελτίωσης λειτουργίας ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων μείωσε περαιτέρω τα έξοδα προσωπικού στο α’ τρίμηνο του 2012, μέσω εφαρμογής προγράμματος εθελουσίας εξόδου με επιπλέον ετήσια οφέλη της τάξης των 6 εκατ. ευρώ. Η συνολική ετήσια εξοικονόμηση από τα προγράμματα δ΄ τριμήνου 2011 και α΄ τριμήνου 2012 ανήλθε στα 32 εκατ. ευρώ. Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι σε μία περίοδο κρίσης για την ελληνική οικονομία, ο όμιλος προχώρησε πρόσφατα σε 19 προσλήψεις τεχνιτών ηλεκτρολόγων. Μ.Α.
Καταστροφή χαρακτηρίζει ο Πρόντι πιθανή έξοδο
Η Ευρωζώνη θα σωθεί μαζί με την Ελλάδα
Κρίσιμο τεστ για την Ευρώπη χαρακτήρισε την περίπτωση της Ελλάδας ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κρίση θα λυθεί. «Η Ελλάδα αποτελεί τεστ για το μέλλον της Ευρώπης, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ικανότητα των χωρών-μελών της Ενωσης να μείνουν ενωμένες. Αν αυτό δεν συμβεί, θα εξαφανιστούμε, χάνοντας οικονομική ισχύ και διεθνή αξιοπιστία», δήλωσε ο κ. Πρόντι και επεσήμανε ότι «η περίπτωση της Ελλάδας είναι εμβληματική, μας βοηθά να καταλάβουμε τα όρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην αρχή ήταν ένα πρόβλημα περιορισμένης έκτασης, αλλά στη συνέχεια προσέλαβε διαφορετικές διαστάσεις, λόγω των διχασμών των Ευρωπαίων εταίρων». Εκτίμησε ότι «η ελληνική κρίση, μάλλον, θα λυθεί και δεν θα υπάρξει, τεχνικά, πτώχευση της χώρας», σημειώνοντας ότι «το συνολικό κόστος της όλης υπόθεσης θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο χαμηλό».

1 σχόλιο

  1. Τα πράγματα δεν φαίνονται καθόλου ρόδινα. Με νέες δηλώσεις του οι κ. Βενιζέλος και Σκανδαλίδης δήλωσαν οτι θέλουν οικουμενική, ενώ γνωρίζουν ότι ο Σύριζα δεν θα δεχθεί, ούτε ο Καμμένος. Τις ίδιες αδιάλλακτες απόψεις, περί μη συγκυβέρνησης με Σαμαρά, εξέφρασε ο κ. Καμμένος, κάνοντας σχεδόν αδύνατη τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και Σωτηρίας.ΚΚΕ και Χ.Α δεν θέλουν να μπουν σε διακυβέρνηση,οπότε η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο φάσμα μιας "Μικρασιατικής καταστροφής", μια εβδομάδα πριν τις εκλογές.
    Ο Σύριζα, με την ουσιαστική κατάργηση της ιδιωτικής πρωτουβουλίας τορπιλίζει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης. Με τη φυγή των επιχειρήσεων στο εξωτερικό,ποιους θα φορολογήσει ; Από που θα αυξηθεί το ΑΕΠ ; Το Δημόσιο δεν παράγει πλούτο για να αναδιανεμηθεί στους πολίτες. Το χειρότερο είναι ο κίνδυνος εμφυλίου πολέμου ( στους δρόμους ) μεταξύ συνιστωσών του Σύριζα και της Χ.Α, ενώ η διάλυση των Σωμάτων Ασφαλείας θα προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων- μεταναστών, οπαδών διαφορετικών ομάδων, θα οδηγήσει σε αυτοδικία και διάλυση του κοινωνικού ιστού. Για πρώτη φορά, μετά τη μεταπολίτευση, η Ελλάδα κινδυνεύει με χάος, ακυβερνησία, κοινωνικές ταραχές και συγκρούσεις ακραίων ομάδων, εσωτερική οικονομική κατάρρευση.Μέσα στα πλαίσια αυτού του πανικού, πολίτες κάνουν μαζικές αγορές τροφίμων, φαρμάκων και σκέφτονται να αποσύρουν καταθέσεις, αν βγαίνει πρώτο κόμμα ο Σύριζα. Το κλίμα θα επιδεινωθεί, αν η ΕΕ δεν μπλοφάρει και κόψει πιστώσεις, επιδοτήσεις και ΕΣΠΑ. Από την άλλη είναι αδύνατον η ελληνική κοινωνία να αντέξει αυτό την καταστροφική, οριζόντια, φορομπηχτική πολιτική Βενιζέλου, που οδηγεί σε ύφεση και αύξηση της ανεργίας.
    Συμπερασματικά, δεν αρκεί πλέον να βγει πρώτο κόμμα η ΝΔ, αλλά θα πρέπει να έχει μεγάλη διαφορά από τον Σύριζα, για να αποφευχθεί μια ολική, νέα "μικρασιατική καταστροφή" σε μια εβδομάδα από τώρα. Από τη στιγμή που πασοκ και ανελ δείχνουν ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΙ σε ακραίες θέσεις ακυβερνησίας, οδηγούν τους ψηφόφορους τους προς τη ΝΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση