GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Με τα λεφτά στο στρώμα...

Toυ Κώστα Γιαννακίδη Δοκιμάστε να βρείτε χαρτονόμισμα μεγαλύτερο των 50 ευρώ. Δεν θα τα καταφέρετε, τουλάχιστον σε τράπεζα. Δεν σας ...


Toυ Κώστα Γιαννακίδη

Δοκιμάστε να βρείτε χαρτονόμισμα μεγαλύτερο των 50 ευρώ. Δεν θα τα καταφέρετε, τουλάχιστον σε τράπεζα. Δεν σας το λέω εγώ, μου το μεταφέρουν τραπεζικοί. Οι αναλήψεις που γίνονται αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται σε πενηντάρικα. Τα μεγάλα χαρτονομίσματα μαζεύτηκαν πρώτα ως πιο βολικά για να γεμίσουν απίθανες κρυψώνες και θυρίδες μικρού μεγέθους. Α, ναι. Θα είχε ενδιαφέρον μία στατιστική με τις θυρίδες που νοικιάστηκαν στις ελληνικές τράπεζες μετά τις 6 Μαϊου. Ο αριθμός τους θα μας εντυπωσίαζε, όσο και τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να έφυγαν μετά την Κυριακή των προηγούμενων εκλογών. Οι Έλληνες αδειάζουν τις τράπεζες και γεμίζουν με λεφτά στρώματα, αποθήκες, θερμοσίφωνες, κοτέτσια, ντουλάπια, πατώματα, φούρνους, γλάστρες. Δεν τους κάμπτουν ούτε οι απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος που απαιτεί εκκαθαριστικό σημείωμα για μεγάλες αναλήψεις και άνοιγμα θυρίδας. «Έρχονται με τα λεφτά στη σακούλα, με το εκκαθαριστικό και τον λογαριασμό ΔΕΚΟ στο χέρι» μου λέει υποδιευθυντής τραπέζης. Ο ίδιος έχει βάλει τις αποταμιεύσεις του σε θυρίδα εδώ και μήνες.
Σε μία άλλη τράπεζα, που βρίσκεται πολλούς ορόφους πιο πάνω από τις ελληνικές, στη Citibank του Λονδίνου, συντάσσουν αναφορές προς τους πελάτες τους, περιγράφοντας με σκούρα χρώματα το ελληνικό τοπίο. Σε σύντομη έκθεση που κυκλοφόρησε χθες, σημειώνουν ότι οι πιθανότητες ελληνικής εξόδου από το ευρώ την επόμενη διετία προσδιορίζονται σε 50%-75%. Αν σχηματιστεί κυβέρνηση Αριστεράς δεν αποκλείεται το Grexit να γίνει νωρίτερα. Για τη Citibank δεν υπάρχει δίλημμα και επιλογή ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών. Υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστούν μέτρα και μεταρρυθμίσεις, ενώ οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας δεν θα δώσουν σύντομα αποτελέσματα συνδεδεμένα με αναπτυξιακή εκκίνηση. (Διαβάστε την έκθεση-στα αγγλικά)
Πίσω στην ταλαιπωρημένη Ελλάδα, οι δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να αγοράζουν απελπισία πληρώνοντας με ελπίδα και υποσχέσεις. Ο ένας λέει ότι θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. Φειδωλό τον βρίσκω. Μπορεί να τον πάει και στις 3.000 ευρώ. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση τα ευρώ θα μείνουν μακριά από τις τσέπες, την αγορά, τη χώρα. Ο άλλος κάνει μια πιο φιλική προσέγγιση προς τον επιχειρηματία, υποσχόμενος μείωση των φορολογικών συντελεστών και αναπτυξιακά κίνητρα. Είναι ωραίο να το λες σε δημοσιογράφους, αλλά πρέπει να δοκιμάσεις να το πεις και σε επιχειρηματία, κατά προτίμηση πριν πετάξει για Ζυρίχη.
Τι προσπαθώ να σας πω; Τις καλύτερες των προθέσεων να έχουν και οι δύο εν δυνάμει πρωθυπουργοί, το παιχνίδι της εμπιστοσύνης έχει χαθεί πριν καν δείξουν τα χαρτιά τους. Δεν ξέρω πια τι είναι αυτό που θα κάνει τον μικρομεσαίο να επιστρέψει στην τράπεζα και τον μεγάλο να επαναπατρίσει κεφάλαιο. Μάλλον ξέρω, αλλά χρειάζεται χρόνο, πράξεις και ηρεμία. Και δεν έχουμε τίποτα από όλα αυτά.  

1 σχόλιο

  1. Τα σημερινά δεδομένα για την κάλπη.
    Η στυγερή δολοφονία του φαρμακοποιού, τα συνεχή κρουσματα ληστείων και βίας κατά πάντων, αναδεικνύουν μείζον θέμα για τους κατοίκους των αστικών κέντρων, τη βία, την εγκληματικότητα, την έλλειψη προστασίας. Αυτό αφαιρεί ποσοστιαίες μονάδες από τον Σύριζα ( που και νομιμοποιεί τους κάθε λογής λαθρομετανάστες και " ευνουχίζει" την Αστυνομία- ποιος αστυνομικός θα τρέξει, όταν ξέρει ότι θα "φάει" το κεφάλι του από την πολιτική εξουσία Σύριζα ; )και προσθέτει , κυρίως στην Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, ψηφοφόρους στη Νέα Δημοκρατία. Ο φόβος κοινωνικού εκτραχηλισμού και αποθράσυνσης των κάθε λογής κακοποιών στοιχείων από την "ανεκτικότητα" του Σύριζα, στρέφει τους κεντρώους ψηφοφόρους στη Νέα Δημοκρατία.

    Επιπλέον, σήμερα ο κ. Τσίπρας απέκλεισε από κάθε μετεκλογική συνεργασία και το ΠΑΣΟΚ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες ( αδειάζοντας το αντιμνημονιακό μπλογκ και τις ελπίδες του κ. Καμμένου να παίξει ρόλο κυβερνητικού συνεταίρου του Σύριζα ). Έτσι, αν βγει πρώτο κόμμα ο Σύριζα, θα προσπαθήσει να κάνει κυβέρνηση με τη ΔΗΜΑΡ ( το ΚΚΕ δεν πρόκειται να μπει σε μια τέτοια λογική ), με ότι αυτό συνεπάγεται για τα εθνικά ζητήματα. Το ερώτημα είναι αν η ΔΗΜΑΡ θα αντέξει στην αρνητική στάση του κ. Τσίπρα ΑΠΟΛΥΤΑ κατά του μνημονίου, αν θα υπάρξει κυβερνητική σταθερότητα, μιας και ο κ. Τσίπρας δεν "φοβάται" ( με σημερινές του δηλώσεις ) το ενδεχόμενο της δραχμής! Τα σενάρια αυτά οδηγούν σε ακυβερνησία, έλλειψη σταθερότητας, κοινωνικό χάος και συγκρούσεις μεταξύ ακραίων αντιπάλων πολιτικών ομάδων!

    Τέλος, γίνεται κατανοητό ότι οι όροι του κ. Βενιζέλου ( περί οικουμενικής με συμμετοχή του Σύριζα ) και του κ. Καμμένου για απόλυτο ΟΧΙ στο μνημόνιο, τορπιλίζουν ( τουλάχιστον προεκλογικά ) τη δημιουργία κυβέρνησης.

    Μέσα σε αυτό το χαοτικό σκηνικό, οικονομικής, κοινωνικής και εθνικής ανασφάλειας και αποσύνθεσης, οι ψηφοφόροι ( ειδικά ) των αστικών κέντρων ( που επιζητούν ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΙΣΧΥΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΟΥ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΣΠΑ, ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ,ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ )αυτές τις μέρες επιλέγουν να μετακινηθούν από το Πασοκ, τους Ανελ, το Λαος, την Χ.Α ( οι περιστασιακοί της ψηφοφόροι ), τη Δημιουργία Ξανά, το Σύνδεσμο Εθνικής Ενότητας, τη Κοινωνία και από όλα σχεδόν τα μικρά κόμματα προς το να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία ( με όλα τα αρνητικά της )που θα τη φέρει σε απόσταση από τον Σύριζα ( για να μην υπάρξει αμφισβήτηση αποτελέσματος ) και πιο κοντά στην αυτοδυναμία, φοβούμενοι τους τραγικούς χειρισμούς των μικρότερων κομμάτων και τις προσωπικές τους εμμονές και τα μικροπολιτικά παιχνίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση