GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιος είναι ο Γιάννης Στουρνάρας

Ο νέος «τσάρος» της οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας διαθέτει ένα αρκετά πλούσιο βιογραφικό και μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση οικονομικών θ...

Ο νέος «τσάρος» της οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας διαθέτει ένα αρκετά πλούσιο βιογραφικό και μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση οικονομικών θεμάτων, καθώς στους ώμους του σήκωσε ένα μεγάλο βάρος της προσπάθειας εισαγωγής της χώρας στην ΟΝΕ και το ευρώ από τη θέση του προέδρου Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και χαίρει εκτίμησης τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους.
Θεωρείται άνθρωπος πρακτικός και αποφασιστικός και -αντικειμενικά- διαθέτει όλα εκείνα τα εχέγγυα για την κρίσιμη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Τελείωσε το Δημόσιο Γυμνάσιο Φιλοθέης το 1974 και αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το οποίο απέκτησε master και διδακτορικό (MPhil 1980, DPhil 1982) με ειδικότητα στην Οικονομική Θεωρία και Πολιτική. Στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εργάστηκε από το 1981 έως το 1985 ως research fellow και lecturer στο Κολλέγιο St. Catherine’s.
Παράλληλα εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών του ιδίου πανεπιστημίου, με ειδικότητα στην αγορά πετρελαίου και τις επιπτώσεις των πετρελαϊκών κρίσεων στην παγκόσμια οικονομία. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα και την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (1986-1989) σε θέματα δημοσίων επιχειρήσεων και εισοδηματικής πολιτικής, και της Τραπέζης της Ελλάδος (1989-1994) σε θέματα νομισματικής πολιτικής.
Την περίοδο εκείνη εκπροσωπούσε την Τράπεζα της Ελλάδος ως αναπληρωματικό μέλος στις συνόδους των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει από το 1989 Μακροοικονομία και Οικονομική Πολιτική, ενώ σύμφωνα με το protothema.gr, έχει  δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά σε τομείς όπως: μακροοικονομία, θεωρία άριστης φορολογίας, δυναμική δημοσίου χρέους, Οικονομική και Νομισματική Ενωση, ενεργειακά οικονομικά, νομισματική πολιτική, στρεβλώσεις των χρηματοπιστωτικών συστημάτων.
Τα επιστημονικά και επαγγελματικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους εξής τομείς: μακροοικονομική θεωρία, οικονομική πολιτική, διεθνή οικονομικά, δημόσια οικονομικά, νομισματική πολιτική, οικονομικά των τραπεζών, αξιολόγηση επενδύσεων, επιπτώσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης στην οικονομία, στο τραπεζικό σύστημα και στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, επιπτώσεις των ατελειών του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην πραγματική οικονομία, ενεργειακά οικονομικά.
Από το 1994 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Από τη θέση αυτή συμμετείχε στον σχεδιασμό της μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής (ιδιαίτερα στην εκπόνηση των Προγραμμάτων Σύγκλισης) και εκπροσωπούσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Από τη θέση αυτή συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Επίσης είχε την ευθύνη για τις ετήσιες διαβουλεύσεις με τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Από το 1994 έως το 1997 ήταν αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), ενώ ήταν μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) από το 1998 έως τον Ιούλιο του 2000.
Από τον Ιούλιο του 2000 μέχρι τον Μάρτιο του 2004 ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών από τον Οκτώβριο του 2000. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Εμπορική Τράπεζα αναδιαρθρώθηκε με σκοπό την ισχυροποίησή της στον χώρο της λιανικής τραπεζικής και συνήψε στρατηγική συμμαχία με τη γαλλική τράπεζα Credit Agricole.
Από το 2004 και μετά εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ως γενικός Διευθυντής.

8 σχόλια

  1. Οι υμνητές του ΧΙΤΛΕΡ βουλευτές και οι επαναστάτες αναρχικοί στις φυλακές ...


    Να χαίρεσται την φασιστοδημοκρατία σας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΑΛΛΟΝ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΠΑΛΙ ΤΟ ΛΑΟ ΘΑ ΓΑΜΗΣΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΚΝΙΤΗΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΥΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σου εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στο υπουργείο αυτό που καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΣΑ ΘΑ ΜΟΥ ΚΟΨΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ;

    ΑΥΤΟ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O k/os Stournaras ws episthmonikos d/nths toy I.O.B.E. htan yper toy anoigmatos… twn kleistwn… epaggelmatwn. Gia na doyme.., 8a pra3ei osa elege ‘h 8a ton baloyn kai ayton -opws ton Loverdo- sto braki toys oi kleistoepaggelmaties… farmakopoioi?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Megale, skise toys dhmosioys ypalhloys kai toys karabanades, den ginetai emeis na doyleyoyma 10 wres ka8e mra gia na plhrwnoyme ayta ta remalia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έβλεπε ΜΑΚΡΙΑ ο νέος Υπ. Οικονομικών κ. Στουρνάρας...
    Σε ανύποπτο χρόνο , στην έκθεση του το ΙΟΒΕ και ο Γενικός Διευθυντής του κ Στουρνάρας, από το τέλος του 2011 αρχές 2012, προειδοποίησε τους Έλληνες (και τους πολιτικούς...) για τις εφιαλτικές συνέπειες
    ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από το ευρώ...
    Φυσικά οι περισσότεροι Έλληνες (και μάλιστα οι πολιτικοί κυβερνώντες και ΜΗ ...) δεν "πρόλαβαν" να την διαβάσουν και να την καταλάβουν...
    Επιτέθηκαν στον κ. Στουρνάρα (και στον κ. Ράπανο για την αντίστοιχη έκθεση της ΕΤΕ...) κατηγορώντας τους για "τρομοκρατία" !!!

    Δεν πέρασε πολύς καιρός και οι εκλογές και του Μαίου και του Ιουνίου είχαν σαν κεντρικό θέμα την ΠΑΡΑΜΟΝΗ της χώρας στο Ευρώ με κάθε δυνατό τρόπο...
    Επιβεβαιωνόταν πανηγυρικά όσοι είχαν θέσει το πρόβλημα 6 μήνες ΠΡΙΝ...

    Στο ζόρι λοιπόν και στις ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ θέσεις των δανειστών / συμμάχων :
    Οι Έλληνες ψηφοφόροι σε όλες τις δημοσκοπήσεις τασσόταν υπέρ του Ευρώ σε ποσοστά που υπερέβαιναν το 75 % !!!
    Αυτό το ποσοστό επαληθεύτηκε αφού περίπου τόσο ήταν και το ποσοστό που πήραν όσα κόμματα τάχθηκαν ανοικτά ΥΠΕΡ της παραμονής στο Ευρώ...

    Σχετικό άρθρο :Σάρωσαν τα "μνημονιακά" κόμματα (Η αλλιώς "γύρισαν την πλάτη στο κλαμπ της δραχμής οι ψηφοφόροι")...
    Τα κόμματα της Δραχμής και της εθνικής απομόνωσης πάντα αποτελούσαν την μειοψηφία στην χώρα ...
    Μπορεί για λίγο να δελεάσουν τους πολίτες αλλά την ώρα της κρίσης ο Έλληνας βλέπει καθαρά ποιο είναι το Εθνικό του συμφέρον.

    Υπό το πρίσμα αυτό, η επιλογή του κ. Στουρνάρα στην θέση του Υπ. Οικονομικών μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν ΘΕΤΙΚΟ βήμα αν και δεν φέρνει κομματικά οφέλη στην Ν.Δ και τον Α. Σαμαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΩΧ ΩΧ ΩΧ ...το παιδί του ΦΛΩΡΙΔΗ ..

    Θα τα πουλήσει όλα είναι συμμορία ???

    http://www.koinonikossyndesmos.org/

    για δέστε εδώ ???... αυτοί δεν είναι ευρωπαϊστές είναι ΚΑΘΑΡΆ ΥΠΈΡ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΑΞΗΣ >>.

    Γιάννης Στουρνάρας

    Γιώργος Φλωρίδης

    Αγγελική Κοσμοπούλου

    Χάρης Σοφιανός

    Γιώργος Βογιατζής

    Παντελης Αβραμιδης

    Δημήτρης Καλουδιώτης

    Γιάννης Ζηρίνης

    Χάρης Σοφιανός

    Νίκος Μπουνάκης

    Θανάσης Βακάλης

    Αποστολος Δολγερας

    Χρήστος Ακράτος


    Μαρια Αλμπανη

    ΕΔΏ ΘΕΛΕΙ ΚΊΝΗΜΑ ΜΕ ΈΝΟΠΛΟ ΑΓΏΝΑ,ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ.....οι ΟΦ ΣΟΡ ΤΡΩΝΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΠΙΑ ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΠΟΥΤΣΕΣ ΜΠΛΕ-ΠΡΑΣΙΝΕΣ-ΚΑΙ ΚΟΚΙΝΟΚΟΥΛΙΚΕΣ ΜΑΣ ΜΙΛΆΝΕ ....

    ΏΡΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΎΜΕ... ΑΚΌΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΠΕΘΑΊΝΟΥΜΕ,,, ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΌΛΟΙ ΘΗΡΊΑ ΚΑΜΊΑ ΣΧΈΣΕΙ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
    Κ-Α-Μ-Ι-Α


    Μπούτζουκας Τηλέμαχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση