GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Ιφιγένεια και το κουτί της Πανδώρας…

 Γράφει ο Σωτήρης Μανιάτης. Οι συνεχείς δηλώσεις, η ολοένα και αυξανόμενη πίεση εκτός συνόρων μπορεί να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματ...

 Γράφει ο Σωτήρης Μανιάτης.
Οι συνεχείς δηλώσεις, η ολοένα και αυξανόμενη πίεση εκτός συνόρων μπορεί να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που πιστεύουν ορισμένοι Ευρωπαίοι. Ειδικά όταν απευθύνεσαι σε έναν εξαντλημένο οικονομικά και κοινωνικά λαό, που είναι θυμωμένος, αγανακτισμένος, εξοργισμένος και βρίσκεται στην……..
τελική ευθεία των εκλογών δεν μπορείς να γνωρίζεις πώς θα αντιδράσει σε αυτή τη συνεχιζόμενη ασφυκτική πίεση.
Το τελευταίο πυροτέχνημα είναι ότι την Ελλάδα μπορεί να τη θυσιάσουν οι ισχυροί Ευρωπαίοι για να σωθεί η Ευρωζώνη. Αν, όμως, επιχειρηθεί να χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως Ιφιγένεια της Ευρώπης πόσο μπορεί να κινδυνέψει η Ευρωζώνη εξαιτίας των αλυσιδωτών αντιδράσεων; Διαβάζουμε περί σχεδίων που εξετάζονται για τέτοιου τύπου ενδεχόμενο ώστε οι άλλες χώρες της Ευρώπης να είναι έτοιμες, την ίδια ώρα που η Ισπανία, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, μπήκε κεκαλυμμένα στο μηχανισμό στήριξης και έπεται συνέχεια. Το καμπανάκι κινδύνου έχει χτυπήσει και στην Ιταλία παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης τεχνοκρατών του Μόντι.
Όσοι, λοιπόν, απεργάζονται τέτοιου τύπου σενάρια καλό θα είναι να γνωρίζουν ότι η Ιφιγένεια θυσιάστηκε και φύσηξε ούριος άνεμος, αλλά εν προκειμένω μια τέτοιου τύπου «θυσία» μπορεί να σηκώσει τυφώνες απολύτως ανεξέλεγκτους. Επίσης, μπορεί να ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας» και τότε αμφιβάλω αν κάποιοι θα μπορούν  να ελέγξουν την κατάσταση.
Είναι, πλέον, φανερό ότι και η Γερμανία επιχειρεί να κάνει στροφή, έστω μερικώς, στις προβλεπόμενες δεσμεύσεις του Μνημονίου. Η Γαλλία πιέζει, αλλά και πιέζεται ταυτόχρονα, καθώς αντιμετωπίζει τα δικά της δημοσιονομικά προβλήματα. Το ζήτημα είναι αν και πόσο θα αργήσουν οι ισχυροί της Ευρώπης να στρίψουν το καράβι πριν αυτό πέσει σε ύφαλα. Εμείς έχουμε καθυστερήσει εμφανέστατα, αλλά μια ανάλογη καθυστέρηση αντίδρασης από μέρους της Ε.Ε. θα γκρεμίσει ό,τι έχει απομείνει στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Εν προκειμένω, δεν πρόκειται για επικράτηση μεταξύ Βορείων και Νοτίων. Οι πλεονασματικοί Βορειοευρωπαίοι γνωρίζουν καλά ότι πιθανή κατάρρευση της Ευρωζώνης θα ανοίξει τις αγορές Ρωσίας, Κίνας Ιαπωνίας. Και τότε τα πλεονάσματά τους θα πάνε περίπατο σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς όσα λένε περί ανταγωνισμού δεν θα μπορούν να τα υπηρετήσουν.
Άντε, λοιπόν, καλή ψήφο και να μας έχει ο Θεός γερούς…

7 σχόλια

  1. Ο Λαός ψηφίζει ακυβερνησία ;

    Αν η Νέα Δημοκρατία δεν είναι καθαρά μπροστά το βράδυ των εκλογών, υπάρχει ο κίνδυνος ασυνενοησίας και ακυβερνησίας. Τα άλλα δεξιά και κεντροδεξιά κόμματα ( Καμμένος, Μιχαλολιάκος, Τζήμερος- Μάνος, Καρατζαφέρης ) οδηγούν τη χώρα σε νέα περιπέτεια, επιλέγοντας να μείνουν ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΙ σε θέσεις που δεν δίνουν βιώσιμη κυβέρνηση. Το απόλυτο ΟΧΙ από τη μια, και το απόλυτο ΝΑΙ από την άλλη, δημιουργούν εκρηκτική και αποσταθεροποιητική ατμόσφαιρα, ενώ ούτε η ακραία συμπεριφορά Βενιζέλου βοηθά στο να βγούμε από το αδιέξοδο. Προβλέπεται μια δύσκολη μέρα μέχρι να κλείσουν οι κάλπες και ο κίνδυνος να μπει η χώρα σε μεγάλη οικονομική, κοινωνική και εθνική περιπέτεια είναι μεγάλος, όσο οι ψηφοφόροι δεν επιλέγουν πιο μαζικά τη μόνη μέση οδό, τη μόνη μέση λύση, για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ταυτόχρονα με μεταρρυθμίσεις με το λιγότερο κοινωνικό κόστος, σταθερότητα και δημόσια και εθνική ασφάλεια, που είναι η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

    Πιστεύω στην ωριμότητα και την μετριοπάθεια και τη λογική των περισσοτέρων ψηφοφόρων. Το βράδυ θα ξέρουμε, αν η Ελλάδα θα έχει μια σταθερή κυβέρνηση, με βασικό κορμό τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς ακραίες επιλογές ανεύθυνου ρίσκου ή η Ελλάδα θα μπει σε περιπέτεια ανάλογη του 1920 που οδήγησε στη Μικρασιατική καταστροφή, επιλέγοντας καταστροφικές, ανεύθυνες λύσεις,τύπου Τσίπρα ή άλλων άκρων. Μετά τις 7 κανείς δεν θα έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται για ότι συμβεί με τις ακραίες επιλογές του, ειδικά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΨΩΜΙ,ΕΥΡΩ
    ΗΓΕΤΗ ΣΟΒΑΡΟ

    ΠΟΛΛΑ, ΕΥΡΑ
    ΜΕ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

    ΕΚΕΙ,ΕΚΕΙ
    ΣΤΗ ΒΗΤΑ ΕΘΝΙΚΗ

    ΣΥΡΙΖΑ,ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ
    ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ

    Η ΑΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΣΙΓΟΥΡΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΑ ΚΩΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΒΛΕΠΩ.
    ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΦΟΥΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΑ ΚΩΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΒΛΕΠΩ.
    ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΦΟΥΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΑ ΚΩΛΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΒΛΕΠΩ.
    ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΦΟΥΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρόμπα έκανε προβοκάτορα Άγγλο ο ελληνόψυχος Σάντος.

    Πετάχτηκε το τσουτσέκι να ρωτήσει
    αν τα μέτρα λιτότητας εμπνέουν την Eθνική και τι θα γίνει στο επόμενο γύρο αν παίξουμε με τη Γερμανία
    .... και ο μετρημένος Σάντος που λίγο πριν είχε μιλήσει αντικειμενικά λέγοντας "δεν ήμασταν οι καλύτεροι αλλά ούτε και οι χειρότεροι", απάντησε στην αγγλίδα αδερφή:

    Μας εμπνέει η ελληνική ιστορία.
    Ο ελληνικός λαός έχει μεγάλη ιστορία πίσω του.
    Η Δημοκρατία και οι επιστήμες ξεκίνησαν από εκεί.
    Οι Έλληνες αξίζουν τον σεβασμό μας...


    . Μπράβο ρε μάγκα Φερνάντος είσαι και αρχιδάτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

    Οι οιωνοί είναι άριστοι.
    __________________________________
    Νέα Δημοκρατία και Εθνική Ελλάδος πάνε πακέτο.

    Πάρτε το χαμπάρι, ότι το 2004 θα επαναληφθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση