GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Με κατασκοπεύουν» δηλώνει ο διευθυντής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Χρηματοκιβώτιο αναγκάστηκε να εγκαταστήσει ο διευθυντής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Γεωργίου, επειδή υπάρχουν αποδεικτικ...

Χρηματοκιβώτιο αναγκάστηκε να εγκαταστήσει ο διευθυντής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Γεωργίου, επειδή υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι ένας συνάδερφός του ανοίγει τα ηλεκτρονικά του μηνύματα, με σκοπό να τον κατασκοπεύσει και να υπονομεύσει το έργο του, όπως δήλωσε ανενδοίαστα στη συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα «Volkskrant». «Με απεικονίζουν ως έναν πράκτορα ξένων κατακτητών» λέει χαρακτηριστικά
«Έχω λάβει τις αναγκαίες προφυλάξεις. Πολλά από τα έγγραφα τα φυλάω σε αυτό το χρηματοκιβώτιο», λέει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Ανδρέας Γεωργίου ήρθε στην Ελλάδα το 2010 από την Ουάσιγκτον, όπου δούλευε στο ΔΝΤ, για να αναλάβει τη νέα υπηρεσία ΕΛ.ΣΤΑΤ. Έχει ως καθήκον να καταστήσει τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία πιο αξιόπιστα. Αλλά αντιμετωπίζει σθεναρή αντίσταση. Έγινε μάλιστα κατάληψη του γραφείου του. Ο Ανδρέας Γεωργίου έπρεπε να δικαιολογηθεί στον εισαγγελέα και σε μία κοινοβουλευτική επιτροπή. Τον διέβαλλαν με όλους τους τρόπους.
Όταν η κρίση ξέσπασε το 2009, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα και τον Ανδρέα Γεωργίου, η νέο-διορισθείσα τότε σοσιαλιστική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα θα έφτανε στο 12,4% του ΑΕΠ, δύο φορές περισσότερο από ό, τι ήταν. Στην συνέχεια, το έλλειμμα του προϋπολογισμού, τον Απρίλιο του 2010, αυξήθηκε και έφτασε στο 13,6%. Η Ελλάδα ήταν αναγκασμένη, λόγω του υψηλού αυτού ελλείμματος, να κάνει περικοπές δισεκατομμυρίων και έπρεπε να προσφύγει στην ΕΕ και στο ΔΝΤ για την χορήγηση δανείων έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε να μη χρεοκοπήσει.
Στην Ελλάδα, οι επικριτές κατηγορούν τον Α. Γεωργίου ότι, με υψηλότερο έλλειμμα από το αναμενόμενο, παρέδωσε την Ελλάδα στους διεθνείς δανειστές.
«Θεωρούν ότι εγώ με την σύνταξη των στατιστικών έπρεπε να λάβω υπόψη το εθνικό συμφέρον», λέει ο Α. Γεωργίου «αλλά εγώ πραγματικά δεν ξέρω πώς θα έπρεπε να το κάνω αυτό. Είναι μία βραχυπρόθεσμη προσέγγιση των πολιτικών να ρυθμίζουν τα στοιχεία σε αυτό που πολιτικά είναι επιθυμητό τη δεδομένη στιγμή».
Η Ελλάδα πριν από την κρίση δεν είχε καμία ανεξάρτητη υπηρεσία στατιστικών στοιχείων. Η στατιστική υπηρεσία ήταν τμήμα του Υπουργείου Οικονομικών αλλά μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης, η στατιστική υπηρεσία υπό την πίεση της ΕΕ και του ΔΝΤ, αφαιρέθηκε από το Υπουργείο των Οικονομικών και μετονομάστηκε σε ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ο Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος εργαζόταν στο στατιστικό τμήμα του ΔΝΤ, τώρα είναι διευθυντής.
Οι αντίπαλοι κατηγορούν τον Γεωργίου ότι δουλεύει περισσότερο για τον προηγούμενο εργοδότη, το ΔΝΤ, παρά για την Ελλάδα. Ένας από τους διοικητές της ΕΛ.ΣΤΑΤ κατηγόρησε τον Γεωργίου στα ΜΜΕ ότι πρότεινε χωρίς λόγο ένα προϋπολογισμό υψηλό, έτσι ώστε να υποχρεώσει την Ελλάδα για εφαρμογή περικοπών, που απαιτούν η ΕΕ και το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το tvxs.gr, ένας εισαγγελέας άρχισε ποινική έρευνα εναντίον του, με την υποψία της τεχνητής αύξησης των αριθμητικών στοιχείων για το έλλειμμα του προϋπολογισμού και του δημόσιου χρέους. «Είναι παράλογοι ισχυρισμοί», λέει ο Ανδρέας Γεωργίου. «Αλλά είναι σοβαροί ισχυρισμοί και μιλάμε και για ποινή φυλάκισης. Έτσι προσπαθούν να αυξήσουν την πίεση. Εργάζομαι σε ένα πολύ εχθρικό περιβάλλον».
Ωστόσο, μετά την ποινική έρευνα εναντίον του, όπως δηλώνει στη συνέντευξη, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat τον επαίνεσε για το «υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού του» και για την «σημαντική πρόοδο» στην ποιότητα των στατιστικών στοιχείων. Μάλιστα, το ΔΝΤ και η ΕΕ υποχρέωσαν την ελληνική κυβέρνηση να καταργήσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛ.ΣΤΑΤ, που υπονόμευσε το έργο του Γεωργίου.
«Με απεικονίζουν ως έναν πράκτορα ξένων κατακτητών», λέει με θάρρος ο Ανδρέας Γεωργίου. «Οι πολιτικοί θα πρέπει να μάθουν να δέχονται ότι είναι καλύτερα να αφήνουν την κατάρτιση των στοιχείων να γίνεται με δίκαιο και ανεξάρτητο τρόπο. ‘Ώστε να μπορούν να συζητούν βάσει γεγονότων», προσθέτει.

1 σχόλιο

  1. δυναμώνει η 13η συνιστώσα των Λαμογιών ΠΑ$$$$$$$$$$$ΟΚ
    στον £ύριζα.

    Ε..Αυτό το ξέρουν και όλα τα κωλόμπαρα αφού είναι το σύνθημα των θαμώνων τους

    Το ΠΑ$$ΟΚ είναι πια ΕΔΩ
    στο £ύριζα για νέα Δραχμομάσα ΔΥΝΑΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση