GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στο μυαλό του Βαγγέλη...

Γράφει η Λώρη Κέζα Καθείς παρουσιάζει τα γεγονότα όπως τον βολεύουν. Ετσι έγινε και με τα εκλογικά αποτελέσματα. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζ...

Γράφει η Λώρη Κέζα

Καθείς παρουσιάζει τα γεγονότα όπως τον βολεύουν. Ετσι έγινε και με τα εκλογικά αποτελέσματα. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι παραλαμβάνει κόμμα επιπέδου 13%. Γρουσούζικος αριθμός, αλλά, ως άνθρωπος του Διαφωτισμού, απέφυγε την επισήμανση. Στην πραγματικότητα, το κόμμα το παρέλαβε πολύ πιο πριν, όταν αντικατέστησε το μειράκιο Οικονομικών, τον Ιούνιο του 2011. Τότε, με μια συγκινητική ομιλία, διαβεβαίωνε ότι θα σταθεί στο πλευρό των καταφρονεμένων – ανέργων, συνταξιούχων και λοιπών ακροατών.
Πριν αλέκτορα φωνήσαι είχε επινοήσει τα μέτρα που θα έσωζαν προσωρινά τη χώρα, θα συνέθλιβαν, όμως, τους αδυνάτους. Η εισφορά αλληλεγγύης άρπαξε χρήματα από τις τσέπες των κορόιδων, εκείνων δηλαδή που δηλώνουν όλα τα εισοδήματά τους. Το έκτακτο τέλος για τις γκαρσονιέρες και λοιπά ακίνητα, εμπνεύσεως Βενιζέλου, ήταν το coup de grâce για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Το τέλος επιτηδεύματος, ένα ακόμη ανερμάτιστο και άδικο μέτρο. Ολα μαζί απέφεραν (δηλαδή άρπαξαν) 4,38 δισ. ευρώ.
Ο κ. Βενιζέλος στην καινούργια τουρνέ του υιοθετεί εκ νέου τη ρητορική του περυσινού Ιουνίου: «Οχι νέες περικοπές στα εισοδήματα, όχι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Δεν το αντέχει η κοινωνία, δεν το αντέχει η οικονομία, χρειαζόμαστε ζήτηση για την ανάπτυξη». Οχι, δεν μονολογεί, τα λέει στον κόσμο με τη βεβαιότητα ότι είτε έχουν ξεχάσει ή έχουν συγχωρήσει (τόσες συγγνώμες άρθρωσε προεκλογικά...). Παρουσιάζει πρόταση έξι σημείων.
Μία από αυτές θυμίζει το καρτούν «Βρέχει κεφτέδες», όπου ένας ονειροπόλος δήμαρχος κατασκευάζει μηχάνημα το οποίο βρέχει γεύματα. Κάπως έτσι θα πέσει από τον ουρανό το μάννα σε μορφή 50 δισ. ευρώ «για ανάπτυξη και απασχόληση». Το γιατί παρέμειναν στα σύννεφα αυτά τα χρήματα από την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ παραμένει ερώτημα για δυνατούς λύτες. Ο κ. Βενιζέλος υποστηρίζει, επίσης, τις συλλογικές συμβάσεις, «ώστε η αγορά εργασίας να λειτουργεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα» – χωρίς να διευκρινίζει αν τα πρότυπα αναφέρονται στη Γερμανία ή στη Βουλγαρία.
Για την ανεργία των νέων ευρέθη διέξοδος στο Κοινωνικό Ταμείο της Ευρώπης. Ωραία όλα αυτά, ελπιδοφόρα, ειδικά όταν τα ακούμε αποκομμένα από την πραγματικότητα. Δεν ξέρουμε πόσοι θα είναι του χρόνου οι άνεργοι, ούτε βάζει κανείς το χέρι του στη φωτιά για την ύφεση. Μπορούμε, όμως, να προβλέψουμε την εξέλιξη. Τα έκτακτα μέτρα που οδήγησαν στην ύφεση δεν είναι και τόσο έκτακτα, αφού επιβάλλονται και πάλι. Τα χρήματα που δίδονται απευθείας στο κράτος στερούν την αγορά από το ρευστό. Οσο περιορίζεται το χρήμα που κινείται, τόσο μικραίνουν τα κέρδη των επιχειρήσεων, άρα τόσο λιγοστεύει ο φόρος που αποδίδουν. Οσο περιορίζεται το χρήμα που κινείται, τόσο αυξάνονται οι άνεργοι.
Ανάλογο κακό προκύπτει από τους έμμεσους φόρους. Ετσι όπως ακρίβυνε το πετρέλαιο, έγινε μόδα να κυκλοφορεί ο κόσμος με το παλτό στο σπίτι. Μειώθηκαν κι από εκεί τα έσοδα του κράτους. Με τον ΦΠΑ, τα ίδια. Ενώ, δηλαδή, αυξήθηκαν τα πάντα κατά 2%, η κατανάλωση μειώθηκε τόσο ώστε οι απώλειες το πρώτο τετράμηνο του 2012 να φθάσουν τα 800 εκατ. ευρώ. Τα μέτρα, λοιπόν, έκαναν κακό σε χρονικό βάθος μικρότερο του ενός έτους.
Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος χάνει πολλή ενέργεια μιλώντας για την καταστροφή που θα φέρει άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάει για τους πόλους και για τις πολιτικές των άλλων. Θα ήταν πιο χρήσιμο να συσχετίσει δημόσια τα πλάνα του με τα μέτρα που εφαρμόζονται. Πώς θα ξεκινήσει η βροχή των 50 δισ. στην αγορά, όταν οι μηχανισμοί του Δημοσίου παραμένουν οι ίδιοι, οι υπάλληλοι στη θέση τους (κακοπληρωμένοι και θυμωμένοι), όταν η φορολόγηση της επιχειρηματικότητας θυμίζει, ας μας επιτραπεί η λέξη, νταβατζιλίκι; Το «πώς» αφορά συγκεκριμένες αποφάσεις για τη δημόσια διοίκηση, συγκεκριμένες ιδέες για την ανάπτυξη. Αν θέλουμε βιοτεχνίες ρούχων, χρειάζονται σχολές μοδιστρικής. Αν θέλουμε τεχνολογία, χρειάζεται επαναπατρισμός επιστημόνων. Αν θέλουμε να βρέξει κεφτέδες, χρειάζεται απλώς παλιμπαιδισμός.
Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μπορεί να γίνει σαφής αν το θελήσει. Να μιλήσει για την έξοδο από την κρίση με την ακρίβεια που χρησιμοποίησε στη λήψη εισπρακτικών μέτρων. Οπως επινοήθηκε το εύρημα με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και το χαράτσι, έτσι να ανακοινωθούν προτάσεις για την ανάπτυξη. Τα συνοπτικά έξι σημεία δεν αρκούν – παρεκτός αν αρκεί το 13%.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazinο στις 3/6/2012

4 σχόλια

  1. ΑΔΕΛΦΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΟΥΚΑΡΙΑ ΓΙΝΑΜΕ ΜΑΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ.
    Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟΚΑΣ
    ΤΗΣ ΛΑΜΟΓΙΑΣ
    ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΘΟΛΟΥΡΑΣ
    ΤΩΡΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ !!

    Στην 69η συνιστώσα των παρασιτικών Λαμογιών ΠΑ$$$$$$$$$$$$$$$$$ΟΚ.

    Ο Σοσιαλισμός του Απάνεμου Λιμανιού του ΔΝΤ, με το Μνημόνιο της Ευτυχίας, μετά θάναντον φυσικά
    του νο2 Υπουργού του - Κατσέλη
    Τώρα διακιώνεται.

    Σήκω Ανδρέα για να δείς
    το Τσίπρα το παιδί της Αλλαγής
    Αλλάχ..αχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΠΡΕΠΕ ΠΡΟΠΟΛΛΟΥ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙΣ
    ΒΓΑΖΕΙΣ ΑΣΧΗΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ .ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΜΕ ΤΙΣ ΨΕΥΤΙΕΣ ΤΙΣ ΔΙΚΟΛΑΒΙΕΣ ΤΗΝ ΑΠΛΗΣΤΙΑ .ΕΒΑΖΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΙΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΥΠΑ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΦΩΤΙΑ.ΑΡΑ ΕΙΣΕ ΚΟΥΛΟΣ.ΠΗΓΕΣ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΣ ΤΟΝ ΓΥΠΑ .ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ ΣΤΙΣ ΑΠΑΤΕΣ ΑΦΙΛΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα σημερινά γεγονότα ( επεισόδιο στον Αντέννα, άμυνα 25χρονου απέναντι σε 43χρονο Αλβανό διαρρήκτη κλπ ) δείχνουν πολλά πράγματα, αλλά το κυριότερο είναι έχει ξεφύγει η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα. Οδηγούμαστε σε πτώχευση και "εμφύλιο πόλεμο" , εκτός αν...

    ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δεν μπορούν να δώσουν λύση σε κυβέρνηση συνεργασίας ή οικουμενική.
    Σύριζα και ΑΝΕΛ του Καμμένου, με την ΑΠΟΛΥΤΗ άρνηση "ΟΧΙ στο μνημόνιο", οδηγούν σε άμεση παύση δανείων του εξωτερικού και του ΕΣΠΑ, πρόκληση πανικού, φυγή καταθέσεων και επιχειρήσεων στο εξωτερικό, εσωτερική κατάρρευση.
    Το Πασοκ του Βενιζέλου, λόγω της άθλιας φορομπηχτικής πολιτικής ( χαράτσια, έκτακτες εισφορές, μεγάλες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ, φάρμακα, γιατρούς, σε σχολεία, σε νοσοκομεία,σε δήμους, στις άθλιες νεες φορολογικές δηλώσεις, το μπάχαλο στις Πανελλαδικές κλπ ) έχει προκαλέσει την οργή και το μίσος ακόμα και των ψηφοφόρων του, ενώ υστερεί και στο τομέα της δημόσιας ασφάλειας. Οι καθημερινές ληστείες δεν λύνονται ούτε με τον "αφοπλισμό" της Αστυνομίας ( Σύριζα ), ούτε με παράλληλους μηχανισμούς ( Χ.Α ).

    Οι πολίτες, μπροστά σε αυτό το χάος στην Οικονομία και στη Δημόσια Ασφάλεια, έχουν να επιλέξουν τη ΜΕΣΗ ΟΔΟ, μια μέση λύση, πριν έρθουν τα χειρότερα. Μια ισχυρή, σε ποσοστά, Νέα Δημοκρατία, με μεγάλη διαφορά από το νεφελώδες οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα του Σύριζα, με ΑΜΕΣΗ επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ( αλλαγές σε χαράτσι στη ΔΕΗ, στις φορολογικές δηλώσεις, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ), με εκζήτηση κοινωνικής συναίνεσης από όλα τα κόμματα ( ιδέες, προτάσεις για την οικονομία- κοινή γραμμή απέναντι στην ΕΕ ), με επιβολή της δημόσιας τάξης σε όσους παρανομούν ( χωρίς την αυταρχικότητητα της κυβέρνησης πασοκ ), με ανάπτυξη- προσέλκυση επενδύσεων και ΕΣΠΑ,μόνο αυτή μπορεί να αποτρέψει το επερχόμενο ΧΑΟΣ,τη πτώχευση,την εμφύλια σύρραξη μεταξύ των άκρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΒΑΓΓΕΛΗ

    ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΔΙΠΛΑ ΕΚΕΙ ΣΤΟΥ ΑΚΗ ΚΑΤΙ ΚΕΛΙΑ

    ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση