GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Economist: Μέρκελ – Τσίπρας έτοιμοι για το «διαζύγιο αλά ελληνικά»

Παραφράζοντας τον τίτλο της γνωστής ταινίας «Γάμος αλά ελληνικά» σε «Διαζύγιο αλά ελληνικά» το περιοδικό Economist αναφέρεται στην αβεβα...


Παραφράζοντας τον τίτλο της γνωστής ταινίας «Γάμος αλά ελληνικά» σε «Διαζύγιο αλά ελληνικά» το περιοδικό Economist αναφέρεται στην αβεβαιότητα που επικρατεί για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Οπως επισημαίνει το άρθρο, στις 17 Ιουνίου το αποτέλεσμα των εκλογών θα δώσει μία νέα τροπή στην χώρα, καθώς ακόμη και αν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση θα αναζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου. Εάν, όμως, κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι αγορές φοβούνται ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε αναπόφευκτη έξοδο από το ευρώ, προκαλώντας μεγάλη καταστροφή στην υπόλοιπη ευρωζώνη.
Ωστόσο όπως σημειώνει δεν υπάρχει αυτοματισμός για την ακριβή χρονική στιγμή και τον μηχανισμό μιας τέτοιας εξόδου.
Αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κηρύξει μορατόριουμ του χρέους, όπως έχει προειδοποιήσει, τότε αυτό θα επισπεύσει μία έξοδο από το ευρώ, αναφέρει το περιοδικό. Ολοι οι όροι του μνημονίου θα καταργηθούν. Με μία ελληνική χρεοκοπία, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί πλέον να προσφέρει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.
Οπως επισημαίνει ο οικονομολόγος της JP Morgan, Μάλκομ Μπαρ, εάν η Τράπεζα της Ελλάδος, δεν μπορεί να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΚΤ, η Ελλάδα θα αποκοπεί από τις πληρωμές τις ευρωζώνης. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επαναφέρει την δραχμή, η οποία θα υποτιμηθεί αμέσως σε σχέση με το ευρώ.
Αλλά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει ότι η Αγκελα Μέρκελ δεν θα θέλει να χρεωθεί το οικονομικό χάος που θα προκύψει από πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Ομως, ακόμα και σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις σε πρώτη φάση. Κατά την διάρκεια αυτών των συζητήσεων δεν θα δοθούν δάνεια διάσωσης, αλλά η Ευρωπαίοι κατά πάσα πιθανότητα θα καλύψουν τα ποσά αυτά για να εξασφαλίσουν ότι, η χώρα θα καλύπτει τις υποχρεώσεις της, σημειώνει ο Economist.
Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε παρ’όλα αυτά να αποφύγει την χρεοκοπία, πληρώνοντας κάποιες από τις οφειλές με υποσχετικές απέναντι στους δανειστές της. Σύμφωνα με τον Τόμας Μάγιερ, σύμβουλο της Deutsche Bank, η Ελλάδα θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα δικό της παράλληλο και υποτιμημένο νόμισμα ενώ θα εξακολουθεί να παραμένει εντός της νομισματικής ένωσης.
Η πιθανή διαπραγμάτευση ανάμεσα στον Τσίπρα και τους δανειστές της χώρας, μπορεί να μην έχουν αίσιο τέλος. Το «bank run» είναι πιθανό να μετατραπεί σε… σπριντ μετά τις εκλογές κάνοντας την χώρα ακόμα πιο εξαρτημένη από την ΕΚΤ.
Αν ο όρος για περαιτέρω στήριξη σχετίζεται με την εφαρμογή των όρων του μνημονίου, τότε θα είναι ο Τσίπρας αυτός που στο τέλος θα κάνει ένα βήμα πίσω. Αν δεν το κάνει, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε πράγματι να βγει εκτός ευρώ αμέσως μετά τις εκλογές.

Αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κηρύξει μορατόριουμ του χρέους, όπως προειδοποιεί, τότε αυτό θα επισπεύσει μία έξοδο από το ευρώ, αναφέρει το περιοδικό. Ολοι οι όροι του μνημονίου θα καταργηθούν. Με μία ελληνική χρεοκοπία, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί πλέον να προσφέρει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζε
Οπως επισημαίνει ο οικονομολόγος της JP Morgan, Μάλκομ Μπαρ, εάν η Τράπεζα της Ελλάδος, δεν μπορεί να συμμορφωθεί με τους κανόνες της ΕΚΤ, η Ελλάδα θα αποκοπεί από τις πληρωμές τις ευρωζώνης. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επαναφέρει την δραχμή, η οποία θα είναι εξαιρετικά υποτιμημένη σε σχέση με το ευρώ

3 σχόλια

  1. Το Βαρουφάκη τον ρώτησε ο Economist;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τη λύση θα τη δώσει η ψήφος του ελληνικού λαού ρε. Ναι ρε, του ελληνικού λαού ρε Economist. You know what giant is greek people????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλέξη, αν στις διαπραγματεύσεις ζοριστείς, πάρε άδεια από τη Δούρου να τα βρείτε με τη ΧΑ και να σου στείλουν βοήθεια τον Κασιδιάρη.

    Στη χειρότερη περίπτωση ΔΕΝ θα πλακώσει τη Μέρκελ στα χαστούκια όταν η Γερμανίδα ΣΙΓΟΥΡΟΤΑΤΑ βάζει την υπογραφή της για δωρεάν βοήθεια 150 δις άμεσα καταβληθέντα στην κατακαημένη χωρούλα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση