GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Από φέτος θα εφαρμοστούν τα επώδυνα μέτρα περικοπών του 2013!

Εφαρμογή από φέτος επώδυνων μέτρων που επρόκειτο να υλοποιηθούν από το 2013, αλλά και αναδρομική εφαρμογή ορισμένων εξ αυτών πρότεινε η κ...

Εφαρμογή από φέτος επώδυνων μέτρων που επρόκειτο να υλοποιηθούν από το 2013, αλλά και αναδρομική εφαρμογή ορισμένων εξ αυτών πρότεινε η κυβέρνηση στην τρόικα…
σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη λήψη και πρόσθετων μέτρων για τον προϋπολογισμό του 2012, αλλά και να επιτύχει επιμήκυνση της διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής.
Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τόνισε ότι στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με την τρόικα τέθηκε το ζήτημα της επιμήκυνσης της διάρκειας εφαρμογής του προγράμματος, χωρίς να λάβουν άμεση απάντηση, αλλά ταυτόχρονα προκύπτει ότι το πακέτο των μέτρων που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση και είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους ξένους ελεγκτές και με τους πολιτικούς αρχηγούς, περιέχει και άλλα επώδυνα μέτρα, πέραν των περικοπών των συντάξεων.
Το κυριότερο πάντως είναι η άμεση υλοποίηση από φέτος μέτρων που κανονικά θα εφαρμόζονταν από το 2013, μεταξύ των οποίων είναι:
- Η μείωση κατά περίπου 23% του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των άλλων ελλειμματικών Ταμείων. Εξετάζεται μάλιστα να εφαρμοστεί για όλους όσοι έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά συνταξιοδότησης, αλλά δεν έχουν λάβει το εφάπαξ και φυσικά θα ισχύσει για όσους συνταξιοδοτούνται από φέτος και εφεξής.
- Η μείωση των αγροτικών συντάξεων κατά 20-30 ευρώ το μήνα, ακόμα και της βασικής των 350 ευρώ, που προκαλεί ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις, καθώς το μέγιστο όφελος θα είναι της τάξης των 24 εκατ. ευρώ. Η επιχειρηματολογία είναι να συμβάλουν και οι συνταξιούχοι αγρότες στη δημοσιονομική εξυγίανση.
- Η επέκταση του νέου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ ενδεχομένως και με αναδρομική εφαρμογή από το Νοέμβριο του 2011. Προτείνεται συγκεκριμένα σε όσες ΔΕΚΟ δεν έχουν εφαρμοστεί οι περικοπές των αποδοχών, με ευθύνη των διοικήσεών τους, να επεκταθεί η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου που ισχύει στο δημόσιο τομέα από τον περασμένο Νοέμβριο και μάλιστα αναδρομικά.
Λόγω αντίδρασης των πολιτικών αρχηγών, εξετάζεται η αναπροσαρμογή του ορίου των συντάξεων, πάνω από το οποίο θα αρχίσουν οι περικοπές, από τα 1.000 ευρώ που ήταν αρχικά, σε 1.400 ευρώ. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε μείωση των συντάξεων κατά 5% από 1.000 μέχρι 1.400 ευρώ.
Νωρίτερα οι επιβαρύνσεις
Με την εφαρμογή μέτρων του 2013 από φέτος που προτείνει η κυβέρνηση προκειμένου να γλιτώσει νέα μέτρα για την κάλυψη των αποκλίσεων που εμφανίζονται ήδη στα οικονομικά στοιχεία του 2012, αποφεύγοντας κοινωνικές εντάσεις.

Με τον τρόπο αυτό το 2012 θα έχει νέα μέτρα (με την έννοια ότι κάποια απ' αυτά που θα εφαρμοστούν δεν ήταν προγραμματισμένα να υλοποιηθούν φέτος), αλλά από την άλλη δεν θα αυξηθούν οι απαιτήσεις των πιστωτών για περικοπές μεγαλύτερες των 11,5 δισ. ευρώ. Αν πάλι υπάρξουν νέες αποκλίσεις μέσα στο 2013, κρυφή ελπίδα του οικονομικού επιτελείου είναι ότι αυτές θα μπορέσουν να υλοποιηθούν σταδιακά αν η χώρα πετύχει την επιμήκυνση της εφαρμογής του προγράμματος.
Μάλιστα χθες κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείο. το οποίο βρίσκεται σε γνώση των διαπραγματεύσεων, ερωτώμενο σχετικά, τόνισε ότι τέθηκε όπως και σε κάθε προηγούμενη επαφή με την τρόικα το θέμα της παράτασης εφαρμογής του μνημονίου. «Το θέμα της παράτασης είναι κάτι που τίθεται πάντα από την πλευρά μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Κατά την πρωινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας συζητήθηκε η υλοποίηση των συμφωνημένων μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ για φέτος, αλλά και των περικοπών ύψους 11,6 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί από το δεύτερο μνημόνιο.
Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείο, το οποίο συμμετείχε στην πρωινή σύσκεψη με την ηγεσία των ελεγκτών, ξεκαθάριζε ότι η πρόταση της κυβέρνησης αφορά σε μέτρα 11,5 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων είναι ήδη -σε μεγάλο βαθμό- σε γνώση της τρόικας μέσα από την αλληλογραφία των ημερών που προηγήθηκαν της χθεσινής επίσκεψής των ξένων εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό η ίδια πηγή τόνιζε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εφαρμόσει από φέτος μέτρα τα οποία με βάση το πρόγραμμα θα έπρεπε να αρχίσουν να υλοποιούνται από το 2013. Σημείωσε όμως ότι αυτά δεν θα αποτελούν νέα μέτρα, αλλά εφαρμογή νωρίτερα δράσεων ήδη συμφωνημένων από το μνημόνιο, οπότε το ποσό για τις περικοπές δαπανών θα παραμείνει 11,5 δισ. ευρώ, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι η τρόικα ζήτησε χθες πρόσθετα μέτρα για το 2012.
Σε ό,τι αφορά αυτά καθαυτά τα μέτρα, τόνισε ότι για τις περικοπές των ειδικών μισθολογίων έχουν ήδη βρεθεί ισοδύναμα μέτρα ύψους 200 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα συζητηθούν με την τρόικα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Μάλιστα σε μια προσπάθεια να βρεθούν νέα μέτρα, ανέφερε και νομοσχέδιο το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα με βάση το οποίο γίνεται εξοικονόμηση ύψους 27 εκατ. ευρώ από την περικοπή στα έξοδα παράστασης των υπουργείων και τη μείωση των μισθωμάτων που πληρώνει το Δημόσιο σε ιδιώτες για να στεγάζει τις υπηρεσίες έως και 20%. Τόνισε επίσης ότι επίκειται αντίστοιχη απόφαση και τις αμοιβές των γενικών γραμματέων με αναμενόμενο όφελος ύψους 10 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή σύσκεψη οι ελεγκτές από την Ε.Ε., Ματίας Μορς, το ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, και την ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, δεν ενημερώθηκαν για μέτρα αλλά για 15-20 βασικούς άξονες πολιτικής, οι οποίοι περιέχουν τις δεξαμενές των περικοπών. Τα τελικά μέτρα θα δοθούν στην τρόικα, αφού πρώτα εγκριθούν από την τρόικα της κυβέρνησης. Τούτο με προοπτική ότι θα γινόταν ανάλυση και συμφωνία για τα μέτρα εντός της χθεσινής ημέρας.

Πηγή: naftemporiki.gr

4 σχόλια

  1. Ο Σαμαράς ξεκινάει το πρόγραμμα περικοπών από τον εαυτόν του, τον Αβραμό, τον Τσίπρα και τους Υπουργούς

    Ξεκινάει το πρόγραμμα περικοπών στις δημόσιες δαπάνες,από τους βουλευτές,τους υπουργούς και τα μισθώματα του δημοσίου,στο πλαίσιο των μέτρων των 11,5 δις ευρώ που ετοιμάζει η κυβέρνηση.Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ.Χρήστος Σταϊκούρας ανήρτησε προς διαβούλευση Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Περιστολή Δημοσίων Δαπανών και ρύθμιση θεμάτων Δημοσιονομικών Ελέγχων». Με διάταξη του Σχεδίου Νόμου, μετά από οδηγία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, επέρχεται μείωση της δημόσιας δαπάνης για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και της πολιτικής διοίκησης της χώρας.

    Οι περικοπές

    Συγκεκριμένα, περικόπτεται :

    Από τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης και τον Πρόεδρο της Βουλής το ποσό των 1.872 ευρώ μηνιαίως.

    Τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το ποσό των 1.404 ευρώ μηνιαίως.

    Τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς που έχουν την ιδιότητα του Βουλευτή το ποσό των 935 ευρώ μηνιαίως.

    Τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς που δεν έχουν την ιδιότητα του Βουλευτή το ποσό των 468 ευρώ μηνιαίως.

    Επίσης, επίκειται η έκδοση Απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών η οποία θα ρυθμίζει τις αποδοχές των Γενικών Γραμματέων Υπουργείων κ.λ.π.

    Το Γενικό Λογιστηρίου του Κράτους εκτιμά ότι από τις ρυθμίσεις αυτές θα προκύψει περιστολή της δημόσιας δαπάνης στο επίπεδο των 9 έως 10 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Το ποσό αυτό θα αξιοποιηθεί ως δημοσιονομικό ισοδύναμο για την απόδοση της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους.

    Σε άλλη διάταξη του Σχεδίου Νόμου γίνεται ρύθμιση με την οποία επέρχεται μείωση της δημόσιας δαπάνης για μισθώματα κτηριακών εγκαταστάσεων από φορείς του δημοσίου.

    Συγκεκριμένα:

    α) Για το ποσό του μηνιαίου μισθώματος έως τα χίλια (1.000,00) ευρώ, κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%).

    β) Για το ποσό του μηνιαίου μισθώματος από τα χίλια και 0,01 (1.000,01) ευρώ έως τα δύο χιλιάδες (2.000,00) Ευρώ, κατά ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%).

    γ) Για ποσό του μηνιαίου μισθώματος από τα δύο χιλιάδες και 0,01 (2.000,01) ευρώ έως τα τρεις χιλιάδες (3.000,00) Ευρώ, κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).

    δ) Για το ποσό του μηνιαίου μισθώματος, που υπερβαίνει τα τρεις χιλιάδες (3.000,00) ευρώ, κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%).

    Το Γενικό Λογιστηρίου του Κράτους εκτιμά ότι από την ρύθμιση αυτή θα προκύψει περιστολή της δημόσιας δαπάνης στο επίπεδο των 15 έως 17 εκατ. ευρώ ετησίως.


    *** ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ
    ΘΑ ΠΟΥΝ ΠΑΛΙ ΧΙΛΙΕΣ ΔΥΟ ΜΑΛΑΚΙΕΣ

    ΑΦΟΥ ΞΕΧΑΣΑΝ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ
    ΕΙΝΑΙ ΛΕΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ
    ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ που χρησιμοποιούσαν
    ΣΑΝ ΤΑΧΙ.

    ο ΗΛΙΘΙΟΣ το ΣΟΊ του και Η ΚΛΙΚΑ
    του
    για να κάνουν σε 2,5 χρόνια
    3 ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΓΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που ειναι ρε μαγκα της πλακας Αντωνακη ΤΑ 18 ΜΕΤΡΑ;

    Που ειναι ρε ψευτη η επαναδιαπραγματευση;

    Που ειναι ρε παπατζη τα μετρα στηριξης των ευπαθων ομαδων;

    Που ειναι ρε κλακαδορικη πολιτικη μουτσούνα τα μετρα αναπτυξης που θα ηταν η πρωτη προτεραιοτητα σου;η ανασα της οικονομιας όπως έλεγες πριν 2 μήνες;

    Που ειναι ρε η επιμηκυνση της προσαρμογης του δημοσιονομικου προγραμματος του μνημονιου που υπεγραψες φαρδεια πλατειά ρε άχρηστε πολιτικαντη αβανταδορε;

    Που ειναι ρε απατεωνα η εξεταστικη επιτροπη που θα ελεγχε απο το 1974 ως σημερα τους νυν και τεως απατεωνες πολιτικούς που κατεκλεψαν τον τόπο;

    Που ρε κολομπινα η εξεταστικη επιτροπή για τα αιτια και τους υπευθυνους που χωσανε την χωρα στο ΔΝΤ;

    Που ειναι ρε Κουνελη η σταδιακή απαγκριστρωση από το μνημόνιο; οχι απαγκιστρωση εσυ εχεις ριξει τσαπαρι με χιλιαδες αγκιστρια...

    Που ειναι ρε παραμυθενιε αριστερε της πλακας του ντα καπο τα πρι οριων στους μισθους και συνταξεις περι του τελους των οριζοντιου τσεκουρεματος των μισθων και συνταξεων;

    Που ειναι ρε γιαλαντζι αριστερες λουγκρες τα περι μη απολυσεων και ξεπουληματος του εθνικου πλούτου;

    Σας τα εδωσαν να τα καταπιειτε πριν ακομα τα πειτε και νομιζετε οτι θα παραμεινετε στην κυβερνηση;

    Μαυρο φιδι που σας εφαγε...το φθινόπωρο ειναι κοντα πολυ κοντα...

    Μας εχετε για πολυ μαλακες και με ακραιας μορφης αλτσχαιμερ παθηση αλλα αυτη την φορα θα σας παρει και θα σας σηκωσει ολους μαζι ολα τα σκατα τα πατημενα ολους!! κουφαλες ξεφτιλισμενες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΟΛΙΑ / ΛΗΣΤΡΙΚΗ / ΔΗΜΕΥΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Rulings of the ECtHR have also impacted tax policy .Oι Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν επίσης αντίκτυπο στην φορολογική πολιτική. The ECtHR delivered an important decision on direct tax in October 2010 in the case of Shchokin vs. Ukraine . Το ΕΔΑΔ εξέδωσε μια σημαντική απόφαση για άμεσο φόρο, τον Οκτώβριο του 2010 στην περίπτωση Shchokin εναντίον της Ουκρανίας .

    It held that the Ukrainian tax authorities' application of a rate of tax which was higher than that which was contemplated in the law amounted to a violation of the right to property. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η εφαρμογή απο τις φορολογικές αρχές της Ουκρανίας συντελεστή φόρου το οποίο ήταν υψηλότερο από εκείνο που προβλέπεται στη νομοθεσία ισοδυναμεί με παραβίαση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας. In the case of Di Belmonte vs. Italy the ECtHR held that a tax which had been implemented in a manner which created an excessive burden on a citizen was incompatible with the right to property. Στην περίπτωση του Di Belmonte εναντίον της Ιταλίας , το ΕΔΑΔ έκρινε ότι ένας φόρος που είχε εφαρμοστεί κατά τρόπο που να δημιουργείται υπέρμετρη επιβάρυνση για τον πολίτη ήταν ασυμβίβαστη με το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

    The ECtHR referred to the State party's obligation to put an end to the relevant violation as well as the ECtHR power to order reparation and ordered the Italian Republic to pay Mr. di Belmonte EUR1.1 million in pecuniary damages. Το ΕΔΑΔ αναφέρεται στην υποχρέωση του Κράτους να θέσει τέρμα στη σχετική παράβαση, καθώς και την δικαιοδοσία που εχει το ΕΔΑΔ να διατάσει αποκατάσταση της ζημιας ,διέταξε την Ιταλική Δημοκρατία να καταβάλει στόν κ. di Belmonte 1,1 εκατ. ευρώ ως χρηματική αποζημίωση.

    ΠΗΓΗ
    http://tmagazine.ey.com/insights/the-european-convention-on-human-rights-echr-tax-controversy-and-tax-policy/

    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΟΜΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΓΝΟΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΔΑΔ ;
    ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΕΤΣΙ ΗΤΑΝ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΕΛΙΔΑ.
    Τ Ω Ρ Α ΠΙΑ ΘΑ Ξ Ε Ρ Ο Υ Ν !!!
    Η ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΩΣ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΜΕΛΛΗ ΤΗΣ; ΤΙ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙ ;
    ΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ / ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ / ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΟΛΙΑ/ ΛΗΣΤΡΙΚΗ / ΔΗΜΕΥΤΙΚΗ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ;
    Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ;
    Ή ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΒΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ;
    ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Από φέτος θα εφαρμοστούν τα επώδυνα μέτρα περικοπών του 2013"
    ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΦΑΝΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ 2013 !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση