GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στην Γροιλανδία αποκολλήθηκε παγόβουνο ίσο με το μέγεθος της Ελλάδας!

Ένα παγόβουνο με μέγεθός σχεδόν ίσο με αυτό της Ελλάδας αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Πέτερμαν, έναν από τους μεγαλύτερους της Γροιλανδία...

Ένα παγόβουνο με μέγεθός σχεδόν ίσο με αυτό της Ελλάδας αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Πέτερμαν, έναν από τους μεγαλύτερους της Γροιλανδίας…
Το γεγονός της αποκόλλησης του γιγάντιου παγόβουνου επιβεβαίωσαν το Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ και η Καναδική Υπηρεσία Πάγων.
Οι ειδικοί ανίχνευσαν την αποκόλληση με τη βοήθεια του αισθητήρα MODIS, τον οποίο μεταφέρουν οι δορυφόροι Terra και Aqua. Παρότι το μέγεθος του παγετώνα φθάνει τα 119 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το συγκεκριμένο παγόβουνο είναι περίπου το μισό σε έκταση από ένα άλλο «νησί» πάγου που αποσπάστηκε από τον ίδιο παγετώνα πριν από δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τον Αντρέας Μύνχοφ, επίκουρο καθηγητή φυσικής των ωκεανών και μηχανολογίας στο πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, η νέα αποκόλληση είναι εξίσου σοβαρή και προκαλεί ανησυχία για το μέλλον του παγετώνα.
«Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας συνολικά συρρικνώνεται, λιώνει και μικραίνει εξαιτίας παγκόσμιων αλλαγών στις θερμοκρασίες του αέρα και του ωκεανού και των σχετικών αλλαγών στα ρεύματα κυκλοφορίας τόσο στον ωκεανό όσο και στην ατμόσφαιρα», είπε χαρακτηριστικά.
Λέγεται ότι το παγόβουνο θα έχει την ίδια τύχη με αυτό που αποκολλήθηκε το 2010 και θα αρχίσει να διαλύεται μόλις εισέλθει στον θαλάσσιο δίαυλο που χωρίζει τη Γροιλανδία από τον Καναδά.

Πληροφορίες: blog.gr

3 σχόλια

  1. Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΕΚΤΑΣΗ 131.000 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ.
    ΕΣΕΙΣ ΚΑΝΕΤΕ ΛΟΓΟ ΓΙΑ 119 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ..
    ΠΙΩΜΕΝΟΙ ΕΙΣΤΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΑ ΗΤΑΝ ΠΙΩΜΕΝΟΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝ, ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΤΡΕΧΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗ ΜΕΓΑΛΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΕ ΣΕ ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΖΕΙΣ.
    Η ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
    ΕΧΕΙ ΕΚΤΑΣΗ 130.000 Τ. ΧΛΜ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΨΙΛΑ.
    ΣΚΕΨΟΥ ΤΙ ΑΛΛΕΣ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ ΜΑΣ ΤΣΑΜΠΟΥΝΑΣ ΟΤΑΝ ΓΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΣ.
    ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ?
    ΚΟΨΕ ΦΑΤΣΑ ΚΑΙ ΒΓΑΛΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση