GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η κυβέρνηση αυτή είναι αναγκασμένη να πετύχει...

Γράφει ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος. www . andrianopoulos . gr . Τα μαντάτα ...

Γράφει ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

Τα μαντάτα δεν ακούγονται καλά. Ελλειψη θάρρους, οι πατροπαράδοτες μικροκομματικές καντρίλιες και πρόσωπα δίχως διεθνή απήχηση και γνώση συνθέτουν ένα σχήμα που θα αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες δυσκολίες της μεταπολεμικής μας ιστορίας. Το πρόβλημα ξεκινά από την κορυφή. Της κυβέρνησης έπρεπε να προίσταται πρόσωπο αμέτοχο των μέχρι σήμερα εξελίξεων στο μέτωπο του δανεισμού. Κατά προτίμηση προσωπικότητα της Αριστεράς. Ουσιαστικά την κυβέρνηση σχημάτισε η Νέα Δημοκρατία με κάποιες επιλογές από το Πασόκ και την Δημ. Αριστερά. Ετσι όμως δεν εκτονώνεται η οργή, το μίσος και η καχυποψία όλων εκείνων που καταλογίζουν στα Μνημόνια τις όποιες δυσκολίες έχουν προκύψει στην ζωή τους. Αντίθετα, η συντηρητική παράταξη επωμίζεται ευθύνες βαρύτατες και κινδυνεύει να ακολουθήσει τις πολιτικές τύχες του Πασόκ.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν πείθει πως έχει στις τάξεις του άτομα αποφασισμένα να δώσουν μάχη σε τρία κυρίως μέτωπα. Το ένα είναι στον τομέα της απαραίτητης διευκρίνησης πως τα αδιέξοδα δεν προήλθαν από συστάσεις των δανειστών μας αλλά από επιλογές των ελληνικών κυβερνήσεων, που δεν ήθελαν να περικόψουν το κράτος και να προωθήσουν διαρθρωτικές αλλαγές. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οφείλουν να προχωρήσουν σε αυτοκριτική για όσα έγιναν μέχρι τον εφετινό Ιούνιο. Και να μιλήσουν στον κόσμο με ειλικρίνεια, ξεχνώντας πολιτικό κόστος, διορισμένους κομματικούς στρατούς και πελατειακά κυκλώματα.
Το δεύτερο έχει σχέση με την απαραίτητη τόλμη για να περάσουν πολιτικές πάνω από τις αντιδράσεις επαγγελματιών αμφισβητιών, επαναστατών εκ του ασφαλούς κι αποθρασυνόμενων αγανακτισμένων. Είναι εξωφρενικό να κινητοποιούνται εκείνοι που απολάμβαναν για χρόνια τα οφέλη ενός διογκωμένου και υπερδανεισμένου δημόσιου τομέα. Οι λεγόμενοι αγανακτισμένοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι τα παιδιά του κράτους που πασχίζουν με κάθε τρόπο να επανέλθουν τα πράγματα στα παλιά. Αγνοώντας τις ευθύνες όλων για τα χάλια στα οποία βρεθήκαμε. Δεν μπορεί ο καθένας με αυτοδικία να παρεμποδίζει την λειτουργία των εθνών και ετσιθελικά να επιθυμεί να επιβάλει το καθεστώς η την τάξη πραγμάτων που έχει στο μυαλό του. Όταν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι ενός κόμματος που δεν κέρδισε πάνω από το 4,5 % των ψήφων του λαού απαιτεί να επιβάλει το κλείσιμο κάποιου εργοστασίου, το επίσημο κράτος δεν είναι δυνατόν να παρατηρεί αδιάφορα τις εξελίξεις. Διαφορετικά, γιατί να πληρώνουμε όλοι φόρους για την τήρηση των νόμων και την επιβολή της δημόσιας τάξης.
Οφείλει τέλος το νέο κυβερνητικό σχήμα να πολεμήσει για ένα καλύτερο αύριο. Κι’ αυτό δεν μπορεί να είναι ταυτισμένο με ένα χρεωκοπημένο παρελθόν. Στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει το δημόσιο. Η κρίση δεν προήλθε από τον τραπεζικό τομέα και τον υπερδανεισμό των ιδιωτικών νοικοκυριών. Αλλά από το κράτος, που δανειζόταν για να κάνει παροχές και να «αγοράσει» ψήφους. Γιατί λοιπόν να την πληρώσουν οι άσχετοι ιδιώτες μέσω τεράστιων φορολογικών επιβαρύνσεων και η αγορά με την ολοκληρωτική της εξόντωση; Τα νέα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να έχουν το θάρρος να χτυπηθούν με τα γνωστά εργολαβικά και προμηθευτικά συμφέροντα που για δεκαετίες έκαναν περιουσίες δουλεύοντας σχεδόν αποκλειστικά με το κράτος. Σε τέτοιες επαγγελματικές δραστηριότητες θα πρέπει να επιβάλλονται έκτακτες εισφορές και ειδικές φορολογικές επιβαρύνσεις.
Το κράτος πρέπει να περιορισθεί. Δεν μπορεί να αποτελεί θέμα έστω και απλής συζήτησης το ξεκίνημα εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης ανεκμετάλλευτων περιουσιακών στοιχείων του κράτους. Η κατάργηση επίσης χιλιάδων – ναι, χιλιάδων – δημόσιων φορέων είναι απαραίτητη παρά το σχετικό κοινωνικό κόστος που μια τέτοια πολιτική θα συνεπιφέρει. Ενάμισυ εκατομμύριο άνεργοι έχουν προκύψει από την κρίση που έχει χτυπήσει τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Ουδείς δείχνει να έχει γι’ αυτό πολιτικά ενοχληθεί. Στον δημόσιο τομέα η απασχόληση παραμένει περίπου άθικτη. Γιατί αποτελεί ιερή αγελάδα το κράτος; Γιατί εκεί «απαγορεύεται» να γίνει η οποιαδήποτε περικοπή; Κι όμως, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκαν ενάντια σε κάθε ιδέα απολύσεων στο δημόσιο. Ακατανόητο!! Και αμετανόητοι… Εκλογικά, οι περισσότερες συντεχνίες του δημόσιου τομέα έχουν περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι όμως, τα δύο παλιά αστικά κόμματα αισθάνονται ακόμη προστάτες τους!! Δεν πρόκειται έτσι να βγεί τελικά άκρη.
Η κυβέρνηση αυτή όμως είναι αναγκασμένη να πετύχει. Διότι το ρολόι τρέχει για την χώρα και τις προοπτικπές της. Αν δειλιάσει και ολιγωρίσει, τότε οι δυνάμεις των άκρων θα έρθουν θριαμβευτικές στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Και τότε δεν θα υπάρχουν πλέον περιθώρια ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει τις πολιτικές του διασκηρύξεις. Θα υποχρεωθεί να υιοθετήσει πολιτικές που θα οδηγήσουν την χώρα σε ακρότητες. Ενισχύοντας συνάμα και τις δυνάμεις της άκρας φασιστικής δεξιάς που θα φαντάζει σαν η μοναδική δυναμική εναλλακτική λύση. Θα είναι κρίμα η χώρα να οδηγηθεί σε τέτοια τραγικά κοινωνικά αδιέξοδα. Γι αυτό η σημερινή κυβέρνηση οφείλει, παρά τις όποιες δομικές της αδυναμίες, να προσπαθήσει.
Ο ιταλικής καταγωγής καθηγητής του Χάρβαρντ Λουίτζι Ζινγκάλες μόλις εξέδωσε ένα καινούργιο βιβλίο (CapitalismforthePeople:RecapturingtheLostGeniusofAmericanProsperity.BasicBooks, Ιούνιος 2012) που πιθανότατα δείχνει τον δρόμο σε μιά συντηρητική κυβέρνηση να ανακτήσει την πρωτοβουλία και να φέρει και πάλι τον κόσμο κοντύτερα στην ευημερία. Σημειώνει, με βάση την εκτεταμένη του εμπειρία από το πελατειακό και φορτωμένο ευνοιοκρατία και διαφθορά ιταλικό πολιτικό σύστημα, πως ο γνήσιος καπιταλισμός έχει διαβρωθεί ακόμη και στην Αμερική από την ισχύ των μεγάλων επιχειρήσεων και την λαικίστικη νοοτροπία χρησιμοποίησης του μεγάλου δημόσιου τομέα για εξαγορά ψήφων μέσω εκταμίευσης δισεκατομμυρίων για παροχές. Εχουμε φθάσει σε ένα σημείο, επιμένει ο Ζινγκάλες, όπου η οικονομία κυριαρχείται από ένα κλίμα έντονου αντι-καπιταλιστικού λαικισμού και μιάς μυωπικής τεχνοκρατικής αντίληψης υπέρ της επιχειρηματικότητας. Καμία ευρύτερη αντίληψη περί του ρόλου της οικονομίας της αγοράς και του τι σημαίνει αυτή για τον απλό πολίτη. Η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από την προώθηση ενός φιλο-καπιταλιστικού λαικισμού. Πολιτικών δηλ. που «ισχυροποιούν τον πραγματικά ελεύθερο και ανοιχτό ανταγωνισμό – για το καλό των πολιτών κι όχι των μεγάλων επιχειρήσεων». Η λύση λοιπόν δεν μπορεί να είναι άλλη από μεταρρυθμίσεις στην οικονομική πολιτική που εξισώνουν το πεδίο του αγώνα. Δηλ. μεταρρυθμίσεις που μπορεί να θίγουν τις μονοπωλιακές αντιλήψεις των μεγάλων επιχειρήσεων προς όφελος της λειτουργίας της αγοράς.
Ο τρόπος αυτός προώθησης πολιτικών διευκολύνει την κυβέρνηση να απαγκιστρωθεί από την γενικότερη παλαιοσυντηρητική της εικόνα, να αφαιρέσει επιχειρήματα από την αντιπολίτευση που στηρίζεται σε συμβατικές ξεπερασμένες αριστερές λογικές και να δώσει όραμα σε ένα κόσμο που αισθάνεται παγιδευμένος σε μιά αδιέξοδη πολιτικο-οικονομική πορεία.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουλίου 2012 του The Books' Journal

13 σχόλια

  1. δωρεάν μαλακίες του μεγαλου παπαρολόγου, πρωταθλητή του είδους...

    "Η κυβέρνηση αυτή όμως είναι αναγκασμένη να πετύχει. Διότι το ρολόι τρέχει για την χώρα και τις προοπτικπές της"

    δηλαδή κύριε καθηγητά το ρολόι είχε σταματήσει για αυτά τα κέντρα εξουσίας που ασκουν πολιτικη εδώ και 30 χρόνια? και τώρα που ξεκίνησε να τρέχει θα τα διορθώσουν όλα σε fast track?

    κατάλαβε το κι εσύ, οι άνθρωποι αυτοί χρυσό πιάνουν και σκατά τον κάνουν, δεν πρόκειται να πετύχουν τίποτε παραπάνω από το να καβατζώσουν εαυτούς και μερικούς δικούς τους.

    κατηγόρα μετά εσύ τις 'ξεπερασμένες αριστερές λογικές' για τα δεινά του τόπου αυτού... τί να σου πεί κανείς. Κρίμα στα πτυχία σου. Κι ένα παιδί του δημοτικού αντιλαμβάνεται περισσότερα

    LiMuBai

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι πρώτες υποσχέσεις που κράτησε ο Αντώνης Σαμαράς

    Μικρότερο υπουργικό συμβούλιο
    Επανασύσταση υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης
    Επανασύσταση υπουργείου Ναυτιλίας
    Επανασύσταση υπουργείου Τουρισμού
    Μετονομασία υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη
    30% μείωση των υπουργικών μισθών (ανακοινώθηκε χωρίς να περιλαμβάνεται στις προεκλογικές εξαγγελίες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντε βρε Μαλακα χαρτογιακα γαμεισου
    εχεις το θρασος και γραφεις κιολας δημοσια,τομαρι πουλημενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι όμως, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκαν ενάντια σε κάθε ιδέα απολύσεων στο δημόσιο. Ακατανόητο!! Και αμετανόητοι…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ ΘΑΤΣΕΡΙΣΚΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είστε ωραίοι, μα πολύ ωραίοι..
    Ψάχνουν μια κύρια που έκανε κόμμα διέλυσε το κόμμα για την βουλευτική ασυλία, που και την πήρε με το σπαθί της σε ένα κόμμα από το επικρατείας..

    Ο δεν δεύτερος σύζυγος της κατά λάθος ξέχασε να δηλώσει ένα 1.000.000 εκατομυριο ευρώ , και σήμερα λένε κάτι παπαγαλάκια από το ΣΔΟΕ ότι βρήκαν ξεχασμένα και 100 κιλά ΧΡΥΣΟΣ!! αν μαύρος θα ήταν πετρέλαιο! ..

    Μην το θάψετε γιατί αυτό δεν θα περάσει όπως και τον Θάνατος στην ΙΤΑΛΙΑ του Ανθρώπου (Ελβετός τραπεζίτης ) με 1.000 ονόματα Ελλήνων πατριωτών με ποσό 1 ΤΡΙΣ, ένα τρις, ΈΝΑ ΤΡΙΣ, ΕΥΡΩ ....

    Κύριε ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ για ψάξε κάπου εκεί στην Βουλή είναι ... Τον Πάγκαλο ακόμα περιμένουμε να μας πει ονόματα από την Ελβετία, και επειδή είναι ανάπηροι ΜΑΪΜΟΎ οι Ελληνες ψηφοφόροι ,να πάνε να απογραφούν σαν τούς συνταξιούχος.

    Αθανάσιος Κλάρας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΑΣ ΠΟΝΑΕΙ ΚΟΜΠΛΕΧΑΡΕΣ Ο ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ. ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΡΙΧΑ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΥΑΛΟ ΑΠΟ ΣΑΣ. ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΣΕ ΓΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΊΑ ΑΠΟ ΤΟ 1985. ΑΛΛΑ ΤΡΩΓΑΤΕ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΑΤΕ. ΚΟΜΠΛΕΞΑΡΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η κρίση δεν προήλθε από τον τραπεζικό τομέα και τον υπερδανεισμό των ιδιωτικών νοικοκυριών.


    ψεμματα,η αγνοια..
    η ελλαδα ειχε αναπτυξη 4% το χρονο μεχρι το 2008,γιατι το κρατος τροφοδοτουσε τη ζητηση με δανεικα,με καλυτερο παραδειγμα τους ολυμπιακους..
    ο ελληνικος ιδιωτικος τομεας δεν εχει εφευρει ουτε ενα καινουριο προιον τα τελευταια σαραντα χρονια..
    εξαγωγες λιγες..
    εγιναν τεραστιες περιουσιες επιχειρηματιων και πολιτικων με δανεικα που τα χρωσταμε εμεις..
    τωρα που σταματησαν τα δανεικα και η κρατικη ζητηση,φαινεται και το επιπεδο της ελληνικης επιχειρησης..
    δωκε μου και μενα ΕΣΠΑ μπαρμπα..
    οσο για τις τραπεζες ,επιζουν με δανεικα εγγυημενα απο το κρατος..
    οταν επενδυεις και χανεις δισεκατομυρια,δεν σου φταιει ο δημοσιος υπαλληλος αλλα η βλακεια σου..
    οταν κανεις το μεγιστο λαθος οικονομικης πολιτικης και εγκαταλειπεις τη δραχμη,παλι η βλακεια σου φταιει..

    η αρχουσα ταξη εκανε τις επιλογες,
    η αρχουσα ταξη απετυχε,
    και η αρχουσα ταξη πρεπει να πληρωσει..

    το καταλαβαινει βεβαια οτι ερχεται η ωρα της πληρωμης,
    και προσπαθει να τα φορτωσει ολα στο δημοσιο..

    το δημοσιο να χρεωνεται για να κραταει ζωντανες τις επιχειρησεις,
    οι δημοσιοι υπαλληλοι να φορτωθουν την ευθυνη επιχειρηματιων και πολιτικων για τις λαθος επιλογες που οδηγησαν στην χρεωκοπια..
    και να γινει και καμμια κονομα απο το σκοτωμα δημοσιας περιουσιας..

    με τετοιο βλακα λαο,μπορει και να πετυχει το κολπο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. «Στη Λαμία δεν μιλάς, αν δεν πάρεις άδεια από τον Σταϊκούρα»

    Όπως ήταν λογικό, η ωμή παρέμβαση στο δημοσιογραφικό προϊόν, που παραπέμπει σε άλλες εποχές, προκάλεσε σοκ στην τοπική κοινωνία της Λαμίας. Η zougla.gr και το zougla radio συνομίλησαν με δεκάδες πολίτες αλλά και δημοσιογράφους, οι οποίοι κατέκριναν τη στάση Σταϊκούρα.

    Ένας εξ αυτών, ο κ. Απόστολος Έλληνας, δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού FM 1 της Λαμίας, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Cosa Nostra», αποκαλύπτοντας ότι ο αναπληρωτής υπουργός, μέσω της «ρουσφετολογικής βοήθειας» που προσφέρει στους συντοπίτες του, ασκεί μεγάλη επιρροή στην περιοχή, εκμεταλλευόμενος στην ουσία την ανάγκη των κατοίκων για εργασία.

    «Την περίοδο 2004 - 2009, που ήταν στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, από τον κ. Σταϊκούρα ευνοήθηκαν πάρα πολλοί από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Εμείς σαν σταθμός είμαστε σε κόντρα με τον υπουργό, γιατί λέμε την αλήθεια. Στη Λαμία, όμως, δεν μιλάς, αν δεν πάρεις άδεια από τον Σταϊκούρα» είπε χαρακτηριστικά.

    Νέα στοιχεία-σοκ

    Από το, νέο, υλικό που αποκαλύπτει σήμερα η zougla.gr προκύπτει ότι η λίστα των στρατεύσιμων που χτύπησαν την πόρτα του πολιτικού γραφείου του κ. Σταϊκούρα είναι κάτι παραπάνω από μακροσκελής. Ενδεικτική είναι η καρτέλα αιτημάτων που αφορά στην Δ’ ΕΣΣΟ 2011.

    Συνολικά 13 φαντάροι της συγκεκριμένης σειράς απευθύνθηκαν στο γραφείο του τότε βουλευτή Φθιώτιδος, ζητώντας την «πολύτιμη» βοήθειά του, προκειμένου να μετατεθούν στις περιοχές προτίμησής τους.

    Άλλοι επιθυμούσαν να γίνουν δόκιμοι, άλλοι να τοποθετηθούν στη Λαμία και άλλοι να γίνουν… λοχίες. Αίσθηση προκαλούν οι σημειώσεις των συνεργατών του υπουργού, οι οποίοι, αφού πρώτα έχουν ενημερωθεί, γράφουν πάνω στην καρτέλα αν το αίτημα θα διεκπεραιωθεί.

    Χαρακτηριστική είναι η σημείωση που αφορά τον φαντάρο Π. Λ., ο οποίος παρουσιάστηκε στη Θήβα στο Πυροβολικό και θέλει να τοποθετηθεί στην 21η ΕΥΠ στην Κομοτηνή. Οι συνεργάτες του υπουργού γράφουν «Θα το παλέψει».

    Άτυχος, από την άλλη, στάθηκε ο Μ. Δ.. Ο συγκεκριμένος φαντάρος παρουσιάστηκε στη Θήβα και επιθυμούσε να μετακινηθεί στην Καστοριά. Δυστυχώς, ο κ. Σταϊκούρας δεν μπόρεσε, σύμφωνα με το έγγραφο, να ικανοποιήσει το αίτημά του. «Δεν μπορεί. Πολύ μακριά ώστε να επανέλθει» αναγράφουν δίπλα στο όνομά του οι συνεργάτες του υπουργού.

    http://www.zougla.gr/politiki/article/stekouras

    Η Ο.Π.Λ.Α ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΆ ΟΛΟΥΣ..


    Αθανάσιος Κλάρας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κι όμως, ο Ανδριανόπουλος τα λέει πολύ καλά και μακάρι να τον ακούσουν οι κυβερνώντες. Από την άλλη μεριά, με θλίψη διαπιστώνει κανείς από τα σχετικά σχόλια ότι υπάρχουν πολλοί συνέλληνες που ακόμη να πάρουν χαμπάρι σε τι δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση βρίσκεται η χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Ανδρέας έχει 1000% δίκιο δυστυχώς έχουμε και εμείς τεράστιες ευθύνες κάθε στιγμή πολύ μεγαλύτερες απο τους Ευρωπαίους και τους τυράννους του ΔΝΤ, ο Ανδρέας αποχώρησε 20 χρόνια απο την πολιτική γιατί έβλεπε απο τότε προς τα πού πήγαινε το πράγμα και μόνος του δέν θα μπορούσε να κάνει τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μια αρχουσα ταξη που χρεωκοπησε τη χωρα πρεπει να τα μαζευει και να φευγει,οχι να δινει και συμβουλες..

    ΣΥΡΙΖΑ 50%,τον νοεμβρη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μα Ανδρεα, ο παπανδρεου τα ειπε αυτα που γραφεις 1000 φορες αλλα κανεις δεν τον στηριξε αλλα αντιθετα σαμποταριστηκε εκ των εσω περισσοτερο με αποτελεσμα να μην εφαρμωζεται κανενας νομος και καμια αποφαρση. Στο τελος οπως φυσικα γνωριζεις τον αποκεφαλησε η γνωστη παρεα (με Βετο του Σαμαρα) που εριξε και την κυβερνηση. ταλαθη να τα λεμε αλλα να λεμε και τι εγινε και οχι μονο το αναθεμα σε εναν ανθρωπο. Συμφωνω ο Προθυπουργος ειναι υπευθυνος αλλα να υπαρξει και καποια στιγμη η πολιτικη τιμωρια και αυτων που εβαλαν το φουρνελλο στην ολη προσπαθεια και ενας απο αυτους ειναι ο σημερινος Προθυπουργος και το κομμα του που τωρα στηριζει ο ΒΒ ξεπληρωνοντας τα χρωστουμενα για την καταληψη του Πασοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση