GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η συλλογή πληροφοριών κατά την οδήγηση

Στην ερώτηση «ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα κατά την οδήγηση της μοτοσυκλέτας», η απάντηση είναι απλή και μάλλον όχι και τόσο αναμ...

Στην ερώτηση «ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα κατά την οδήγηση της μοτοσυκλέτας», η απάντηση είναι απλή και μάλλον όχι και τόσο αναμενόμενη: Το «πού κοιτάμε».
Ούτε τι κάνουμε με τη μοτοσυκλέτα, πώς την οδηγούμε, ποια η κατάστασή της, ποιες οι γραμμές που ακολουθούμε, το περιβάλλον που κινούμαστε. Όλα αυτά και πολλά ακόμη είναι φυσικά πολύ σημαντικά, όμως πριν από όλα πρέπει να τα αντιληφθούμε, να τα αξιολογήσουμε και αναλόγως να πράξουμε.
Να συλλέξουμε τις πληροφορίες που απαιτούνται για να πάρουμε τις αποφάσεις που επιβάλλονται. Τη συλλογή των πληροφοριών κάνουν τα μάτια μας και από εκεί ξεκινούν όλα τα υπόλοιπα.
Το ασαφές στο θέμα αυτό είναι ότι συχνά τα μάτια μας δεν οδηγούνται εκεί που συνειδητά θέλουμε, αλλά σε περιοχές που τα οδηγεί η ανασφάλεια και ο φόβος. Το αποτέλεσμα είναι να κοιτάμε λίγα μέτρα εμπρός μας, στην περιοχή που ήδη βρισκόμαστε και, αν συμβεί κάτι, να μην έχουμε τον χρόνο να αντιδράσουμε.
Στόχος μας είναι να οδηγήσουμε το βλέμμα μας σε τέτοια απόσταση (με την έννοια του χρόνου, όχι των μέτρων), ώστε να έχουμε τη δυνατότητα προγραμματισμού της οδήγησης μας και κυρίως της έγκαιρης αντίδρασης.
Ένας γενικός κανόνας λέει ότι το βλέμμα μας πρέπει να επεξεργάζεται το χώρο στον οποίο θα βρεθούμε στα επόμενα 3-5 δευτερόλεπτα, και όχι τοδρόμο λίγα μέτρα μπροστά από τον τροχό της μοτοσυκλέτας μας.
Παρατηρώντας τις συνθήκες απομακρύνουμε το σημαντικό κίνδυνο ξαφνιάσματος που συχνά οδηγεί σε εσφαλμένες αντιδράσεις.
Μερικά παραδείγματα για το τι αναζητά το βλέμμα μας, ώστε να είμαστε ασφαλέστεροι τόσο στην πόλη όσο και στον αυτοκινητόδρομο.
Τα άλλα αυτοκίνητα
Τα οχήματα πολλές φορές «μιλάνε», στέλνουν μηνύματα. Οφείλουμε να τα λαμβάνουμε.
Παρακολουθούμε τους καθρέπτες των αυτοκινήτων. Αν ο οδηγός κρατά κινητό σημαίνει ότι έχει χάσει την επαφή με το περιβάλλον και δεν μπορεί να αντιληφθεί οχήματα γύρω του, πόσο μάλλον εμάς. Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς είναι πιθανό να αλλάξει λωρίδα ή ακόμη και να στρίψει ή να σταματήσει απότομα χωρίς προειδοποίηση. ,
 Η συλλογή πληροφοριών κατά την οδήγηση
Αντίθετα, αν βλέπουμε τα μάτια του, τότε πιθανώς μας βλέπει κι εκείνος.
Η ταχύτητα των αυτοκινήτων υποδηλώνει πολλά. Όταν ένα όχημα:

α) Ακολουθεί τη ροή της κίνησης:
Θεωρείται «ακίνδυνο» ή έστω προβλέψιμο, όσο δεν υπάρχει χώρος για να αλλάξει απροειδοποίητα λωρίδα.

β) Κινείται πιο γρήγορα από την κίνηση, κάνοντας σφήνες:
Επικίνδυνη περίπτωση, φροντίζουμε να μείνουμε μακριά του ή να προσπεράσουμε από απόσταση ασφαλείας (χρησιμοποιώντας άλλη λωρίδα).

γ) Κινείται πολύ αργά:
Πιο επικίνδυνη περίπτωση, καθώς είναι πολύ πιθανό να ψάχνει κάτι (διεύθυνση) και να σταματήσει απότομα ή να κάνει ελιγμό.

δ) Είναι σταματημένο στην άκρη του δρόμου:
Πραγματική »νάρκη»! Δείχνει ακίνδυνο, όμως μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραίο. Ελέγχουμε αν υπάρχει οδηγός στο τιμόνι και αν ναι, σημαίνει ότι πιθανά ετοιμάζεται να κάνει αναστροφή ή έστω να ξεκινήσει μπαίνοντας εμπρός μας.
Αν κοιτά μόνο από τους καθρέφτες για να κάνει την κίνησή του, είναι πολύ πιθανό να μην αντιληφθεί μια μοτοσυκλέτα που έρχεται.
 Η συλλογή πληροφοριών κατά την οδήγηση

1 σχόλιο

  1. Για πλήρη ανάλυση και πληροφόρηση
    επισκεφθείτε το Κ.Α.Τ. Κηφισιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση