GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πρωτοβουλία για μια νέα θεώρηση της ποικιλότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση...

Με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού κ. Sari Essayah, εκ Φιλανδίας, παρουσιάστ...


Με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού κ. Sari Essayah, εκ Φιλανδίας, παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (21.06.2012), από ειδικούς επιστήμονες και ακαδημαϊκούς, η Παγκόσμια Χάρτα Συνείδησης (Global Charter of Conscience). Οι συνεχείς εντάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες περιθωριοποιούν τις βασικές ανθρώπινες ελευθερίες, επιβάλλουν μια νέα θεώρηση της συνύπαρξης των λαών. Οι ελευθερίες αυτές – θρησκευτικές, ελευθερία του λόγου και της έκφρασης κ.ά.- αποτελούν βασική αρχή και καταγράφονται πλήρως στο άρθρο 18 της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (10.12.1948). Στο άρθρο αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα εξής:  «Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. Στο δικαίωμα αυτό περιλαμβάνεται η ελευθερία για την αλλαγή της θρησκείας ή των πεποιθήσεων, όπως και η ελευθερία να εκδηλώνει κανείς τη θρησκεία του ή τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, μόνος ή μαζί με άλλους, δημόσια ή ιδιωτικά, με τη διδασκαλία, την άσκηση, τη λατρεία και με την τέλεση θρησκευτικών τελετών».
Βασικοί ομιλητές στην παραπάνω εκδήλωση ήταν ο Δρ Heiner Bielefeldt, ειδικός εισηγητής των Η.Ε. για τη θρησκευτική ελευθερία και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, ο αμερικανός Δρ Os Guinness, Κοινωνιολόγος και ένας από τους συντάκτες της Παγκόσμιας Χάρτας Συνείδησης, καθώς και ο καθηγητής Δρ Thomas Schirrmacher, Διευθυντής του Διεθνούς Ιδρύματος για τη θρησκευτική ελευθερία (Βόννη).
Η Χάρτα συντάχθηκε και δημοσιεύθηκε από Ομάδα προβληματισμού διαφόρων θρησκευτικών πεποιθήσεων, πολιτικών, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων ΜΚΟ ως μια δέσμευση συνεργασίας στα πλαίσια «της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας». Η κ. Sari Essayah επεσήμανε πως «ένας αυξανόμενος αριθμός ακαδημαϊκών μελετών δείχνουν ότι η ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας παραμελείται ευρέως και απειλείται καθημερινά. Αυτό είναι εμφανές και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», σημείωσε η ίδια, όταν σε «κάθε ολομέλεια, υπάρχουν πολλές συζητήσεις και ψηφίσματα επείγουσας σημασίας σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο, και κυρίως πολιτών που υποφέρουν λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους».
Σήμερα, το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες όπου απειλούνται ποικιλοτρόπως η θρησκευτική πίστη και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις. Η ελευθερία της συνείδησης αποτελεί τη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που όλοι οι άνθρωποι πρέπει να απολαμβάνουν. Στην Ευρώπη, η κατανόηση του πλουραλισμού στις κοινωνίες μας αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει δεσμευτεί πλήρως για το σεβασμό της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας ή της πίστης τόσο στα Κράτη-μέλη της ΕΕ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πεποίθηση και η ευχή όλων των παρευρισκομένων ήταν η Παγκόσμια Χάρτα Συνείδησης να φέρει και πάλι το σεβασμό για τη θρησκευτική ελευθερία στο κέντρο της δημόσια συζήτησης και να βοηθήσει τις μελλοντικές γενιές να συμμετάσχουν ελεύθερα στη δημόσια ζωή της πατρίδας τους.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος 50 περίπου άτομα, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι από όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά Όργανα, ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι Εκκλησιών και άλλοι επίσημοι από διάφορα Κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συμμετέσχε και ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση