GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γερμανικά όπλα για ολόκληρο τον κόσμο

Η γερμανική κυβερνηση σχεδιάζει να απλοποιήσει τις εξαγωγές εξοπλισμών, γράφει το περιοδικό «Der Spiegel» (φωτό αρχείου)   Η ...

Η γερμανική κυβερνηση σχεδιάζει να απλοποιήσει τις εξαγωγές εξοπλισμών, γράφει το περιοδικό «Der Spiegel»
(φωτό αρχείου)
 
Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να απλοποιήσει την εξαγωγή όπλων και εξοπλισμών, ανταποκρινόμενη σε σχετικά αιτήματα του βιομηχανικού κόσμου. Αυτό προκύπτει από δύο προσχέδια αποφάσεων του γερμανικού υπουργείου οικονομίας, τα οποία αφορούν τη μεταρρύθμιση του δικαίου διεθνών οικονομικών σχέσεων.
Οι εν λόγω αποφάσεις ρυθμίζουν το μεγαλύτερο μέρος των γερμανικών εξαγωγών αμυντικής τεχνολογίας. Στόχος είναι «να απαλλαγεί από επιβλαβή στοιχεία το δίκαιο των οικονομικών σχέσεων με το εξωτερικό» και «να αρθούν οι γερμανικές ειδικές διατάξεις, οι οποίες οδηγούν σε μειονεκτική θέση τους γερμανούς εξαγωγείς έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών τους», αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο. Οι νέες διατάξεις θα ρυθμίζουν αυστηρά πρωτίστως τις εξαγωγές σε «τρίτες χώρες» εκτός της ΕΕ.
Οι εξαγωγές εξοπλισμών μεταξύ κρατών της ΕΕ θα θεωρούνται απλές «εξαγωγές», οι οποίες εν μέρει θα καθίστανται δυνατές με μια απλοποιημένη διαδικασία έγκρισης. Τα προσχέδια αποφάσεων του υπουργείου οικονομίας αποτελούν προσαρμογή του γερμανικού δικαίου στους λιγότερο αυστηρούς κανόνες της ΕΕ και διευκολύνουν έτσι τις εξαγωγές εξοπλισμών γερμανικών εταιρειών σε όλο τον κόσμο. «Παλιότερα, οι γερμανικές κυβερνήσεις τόνιζαν συνεχώς ότι, παρά την ευρωπαϊκή εναρμόνιση, θα έπρεπε να συνεχίσουν να ισχύουν οι αυστηρότεροι γερμανικοί κανόνες», λέει η Κάτια Κόιλ, βουλευτής των Πρασίνων αρμόδια για θέματα εξοπλισμών. «Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον».
Το υπουργείο οικονομίας έχει καλέσει σε ακρόαση την ερχόμενη Τετάρτη τους συνδέσμους των γερμανών εξαγωγέων.
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση