GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εκκλήσεις Μπαν Γκι Μουν για επίλυση της κρίσης στο Κογκό...

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν κάλεσε τους προέδρους της Ρουάντας και της Λ.Δ. του Κονγκό να προσπαθήσουν να «βρουν πιθανά μέτρα...

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν κάλεσε τους προέδρους της Ρουάντας και της Λ.Δ. του Κονγκό να προσπαθήσουν να «βρουν πιθανά μέτρα για την επίλυση της κρίσης» που προκαλείται από την εξέγερση στη ΛΔΚ.
Ο κ. Μπαν ζήτησε από τους κ.κ. Πολ Καγκάμε και Ζοζέφ Καμπιλά να «συνεχίσουν το διάλογο για τη μείωση των εντάσεων και τον τερματισμό της κρίσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μάρτιν Nεσίρκι.
Ο κ. Μπαν εξέφρασε στους δύο προέδρους «τη μεγάλη ανησυχία του για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι αντάρτες του M23 λαμβάνουν εξωτερική βοήθεια και είναι καλά οπλισμένοι, εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι», πρόσθεσε ο Νεσίρκι.
Ο Γενικός Γραμματέας επέμεινε επίσης στην «ανάγκη να γίνει ότι είναι δυνατόν για να αποθαρρυνθεί το Μ23 να συνεχίσει να κερδίζει έδαφος και να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες».
Η κυβέρνηση του Κονγκό έδειξε την Ρουάντα μετά από εκθέσεις του ΟΗΕ και ΜΚΟ που ανέφεραν ότι το Κιγκάλι υποστηρίζει τους αντάρτες, οι οποίοι κατέλαβαν πολλές πόλεις τις τελευταίες ημέρες στην επαρχία του Βόρειου Κίβου και θα μπορούσαν να απειλήσουν την επαρχιακή πρωτεύουσα Γκόμα (ανατολικά).
Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, στρατεύματα του Κονγκό και Κυανόκρανοι κατευθύνονται προς την Γκόμα, φοβούμενοι μια επίθεση των ανταρτών.
Το ένοπλο κίνημα M23 αποτελείται από πρώην μαχητές της κονγκολέζικης εξέγερσης των Τούτσι του Εθνικού Κογκρέσου για τη Λαϊκή Άμυνα (CNDP), που έχουν ενσωματωθεί στις ένοπλες δυνάμεις του Κονγκό (FARDC), στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που υπεγράφη με την Κινσάσα στις 23 Μαρτίου του 2009.
Οι στασιαστές, οι οποίοι απαιτούν την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών αυτών, άρχισαν να λιποτακτούν τον Απρίλιο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων, αυξήθηκαν από 1.000 σε 2.000 μαχητές.
Η νέα έξαρση της βίας στην περιοχή έχει προκαλέσει περισσότερους από 200.000 εκτοπισμούς πολιτών και έχει οδηγήσει πάνω από 30.000 ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες στη Ρουάντα και την Ουγκάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση