GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Δειλός αν είχα παραιτηθεί»...

  «Αν είχα παραιτηθεί, θα είχα διαπράξει τη μεγαλύτερη πράξη δειλίας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου, ο οποίος έχει τεθεί ...

 «Δειλός αν είχα παραιτηθεί»
 
«Αν είχα παραιτηθεί, θα είχα διαπράξει τη μεγαλύτερη πράξη δειλίας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου, ο οποίος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα εξαιτίας του δημοψηφίσματος για την αποπομπή του ή μη από την εξουσία.
Το δημοψήφισμα διεξήχθη στις 31 Ιουλίου, αλλά η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν κάτω του 50%, με αποτέλεσμα να θεωρείται άκυρη η διαδικασία βάσει του Συντάγματος. Ωστόσο, το γεγονός ότι ποσοστό άνω του 87% των πολιτών ψήφισε υπέρ της αποπομπής του κ. Μπασέσκου ώθησε την κυβέρνηση να ζητήσει την παραίτησή του «για λόγους τιμής».
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας κλήθηκε να αποφανθεί για το αν είναι ή όχι έγκυρο το δημοψήφισμα, αλλά η απόφαση πήρε αναβολή, καθώς ζητήθηκε από την κυβέρνηση η επαλήθευση των εκλογικών καταλόγων.
Ερωτηθείς εάν σκέφτηκε τελευταία να παραιτηθεί, ο κ. Μπασέσκου απάντησε πως το σκέφτηκε όντως, αλλά αποφάσισε πως μία τέτοια πράξη θα ήταν η μεγαλύτερη δειλία της ζωής του.
Επανέλαβε, ωστόσο, ότι προτίθεται να παραιτηθεί μόνο εάν η κυβερνώσα ένωση USL αποδεχθεί την αναθεώρηση του Συντάγματος, τη μείωση των βουλευτικών εδρών και την καθιέρωση ενός μόνο νομοθετικού σώματος. Επισήμανε δε πως είναι αδύνατο να παραιτηθεί από ένα αξίωμα που τυπικά δεν κατέχει, αφού έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.
«Εάν κάποιος πιστεύει πως αν επιστρέψω στο γραφείο μπορεί και να παραιτηθώ, η απάντηση είναι “όχι”. Εάν επρόκειτο να παραιτηθώ, θα το έκανα με τους δικούς μου όρους, τους οποίους έχουμε ήδη συζητήσει» τόνισε ο κ. Μπασέσκου.
Στο μεταξύ, σήμερα παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας Ίοαν Ρους «για λόγους τιμής» όπως είπε.
«Έχει ασκηθεί πολλή πίεση σε μένα και στο υπουργείο Εσωτερικών κι έχουν γίνει πολλά σχόλια από Ρουμάνους πολιτικούς, αρχίζοντας από τον Τράιαν Μπασέσκου και τελειώνοντας με τον Κριν Αντονέσκου (σ.σ. ο Κριν Αντονέσκου εκτελεί χρέη προσωρινού προέδρου). Αυτό, τόσο από τη δική μου πλευρά όσο και από την πλευρά του υπουργείου, είναι τελείως απαράδεκτο. Είμαι ένας ειλικρινής πολιτικός και μόνο εγώ ορίζω τα όρια της αξιοπρέπειάς μου» τόνισε ο παραιτηθείς υπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Ρους, εντός της ημέρας αναμένεται και η παραίτηση του υφυπουργού Εσωτερικών Βίκτορ Πάουλ Ντόμπρε. Ο κ. Ρους ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στο υπουργείο, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα εκτελέσουν με επαγγελματισμό, πολιτική ουδετερότητα και καλή πίστη τα καθήκοντά τους.
Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα πως οι διάδοχοί του στην ηγεσία του υπουργείου δεν θα επιτρέψουν ποτέ να αναμειχθεί το υπουργείο στη μάχη εξουσίας μεταξύ των Ρουμάνων πολιτικών, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση