GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο βιολογικός μηχανισμός των ηλιακών εγκαυμάτων

Σημαντικές ανακαλύψεις έκαναν οι επιστήμονες στον τομέα των ηλιακών εγκαυμάτων, την επίπονη ωστόσο προστατευτική ανοσοποιητική αντίδρασ...

Σημαντικές ανακαλύψεις έκαναν οι επιστήμονες στον τομέα των ηλιακών εγκαυμάτων, την επίπονη ωστόσο προστατευτική ανοσοποιητική αντίδραση στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Το δέρμα μας κοκκινίζει και αισθανόμαστε πόνο όταν μας ακουμπούν στο σημείο που έχουμε καεί.
Επιπλέον η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει κούραση, ζαλάδα και σοβαρά προβλήματα στο δέρμα.
Σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, τα ηλιακά εγκαύματα στην πραγματικότητα είναι συνέπεια βλάβης στο RNA των κυττάρων του δέρματος.
Η ανακάλυψη αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση των φλεγμονών και άλλων ιατρικών παθήσεων.
«Για παράδειγμα ασθένειες όπως ψωρίαση θεραπεύονται από το υπεριώδες φως, ωστόσο μια σημαντική παράπλευρη συνέπεια της θεραπείας αυτής είναι ότι αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος», δήλωσε ο καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, Richard L. Gallo.
«Η ανακάλυψη μας ανοίγει τον δρόμο για να αξιοποιήσουμε τα ευεργετικά πλεονεκτήματα της θεραπείας με υπεριώδεις ακτίνες UV χωρίς να εκθέτουμε τους ασθενείς μας στο βλαβερό υπεριώδες φως. Εκτός αυτού, μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν μεγάλη ευαισθησία στο υπεριώδες φως, όπως για παράδειγμα οι ασθενείς με λύκο. Ερευνούμε αν μπορούμε να τους βοηθήσουμε μπλοκάροντας το μονοπάτι που ανακαλύψαμε», προσέθεσε.
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ανθρώπινα δερματικά κύτταρα και κύτταρα από πειραματόζωο.
Όπως διαπίστωσαν, η ακτινοβολία UVB σπάζει και μπλέκει τα κομμάτια του μικρο – RNA. To RNA τυπικά είναι υπεύθυνο για την παραγωγή πρωτεΐνης, ωστόσο αυτός ο συγκεκριμένος τύπος RNA, το μικρο – RNA, δεν παράγει πρωτεΐνη.
Τα κύτταρα που πλήττονται απελευθερώνουν αυτό το «αλλαγμένο» RNA, με αποτέλεσμα τα γειτονικά κύτταρα να ξεκινούν μια διαδικασία που καταλήγει σε φλεγμονώδη αντίδραση. Η βιολογική αυτή αντίδραση απομακρύνει τα κύτταρα που έχουν καταστραφεί από τον ήλιο.
Το άτομο αισθάνεται τον μηχανισμό αυτό και τον πόνο που προκαλείται, και θεωρεί ότι πρόκειται για ηλιακό έγκαυμα.
«Η φλεγμονώδης αντίδραση είναι σημαντική για να ξεκινήσει η θεραπεία μετά τον θάνατο των κυττάρων», δήλωσε ο δρ. Gallo. «Πιστεύουμε επίσης ότι η φλεγμονώδης αντίδραση μπορεί να καθαρίσει τα κύτταρα με γενετική βλάβη πριν εξελιχθούν σε καρκίνο. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος τα κύτταρα να γίνουν καρκινικά», τόνισε.
Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τη μελέτη τους για τα ηλιακά εγκαύματα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine.
Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση