GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ερευνα επικίνδυνη για τη… δημόσια υγεία!

Ανησυχία στους μαθηματικούς, εφησυχασμός στους πυροσβέστες… Μοιάζει να απορεί με τα συμπεράσματα των επιστημόνων ο μικρούλης της φωτογραφίας...

Ανησυχία στους μαθηματικούς, εφησυχασμός στους πυροσβέστες…
Μοιάζει να απορεί με τα συμπεράσματα των επιστημόνων ο μικρούλης της φωτογραφίας.
  Η είδηση κυκλοφόρησε από τα εγκυρότερα μέσα αναπαραγωγής επιστημονικών ειδήσεων (περιλαμβανομένου του BBC). Την υπογράφουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Occupational and Environmental Medicine που είναι αφιερωμένη σε θέματα απασχόλησης και περιβάλλοντος. Τί πρεσβεύει; Οτι το επάγγελμα του πατέρα είναι δυνάμει επικίνδυνο για τα αγέννητα παιδιά του, προκαλώντας συγγενείς ανωμαλίες.
Θα σκεφθείτε, γνωστό αυτό. Αν το επάγγελμα ενός άνδρα προϋποθέτει επαφή με χημικές ουσίες που έχουν π.χ. καρκινογόνο δράση αυτό μπορεί να επηρεάσει το σπέρμα του και άρα την υγεία των τέκνων του. Σύμφωνοι. Η έρευνα όμως του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας καταλήγει σε ορισμένα κάπως παράδοξα συμπεράσματα. Για παράδειγμα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι απολύτως ασφαλές να είναι κάποιος πυροσβέστης ή ελαιοχρωματιστής, ενώ είναι επικίνδυνο να είναι φωτογράφος ή… μαθηματικός!!!
Θα αναρωτηθείτε βέβαια πώς προέκυψε αυτό. Ε, λοιπόν το μυστικό κρύβεται, όχι στη βιολογία, αλλά στη μεθοδολογία της συγκεκριμένης έρευνας. Οι ερευνητές συνέκριναν, πληροφορούμεθα, τα δεδομένα επαγγελματικής απασχόλησης 1000 ανθρών που, μεταξύ 1997 και 2004, είχαν αποκτήσει κάποιο παιδάκι με συγγενείς ανωμαλίες με τα δεδομένα επαγγελματικής απασχόλησης 4000 ανδρών που απέκτησαν υγιή παιδιά. Χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο για την ανάλυσή τους κατηγοριοποιώντας τα επαγγέλματα σε 63 διαφορετικές ομάδες και προχώρησαν με ήσυχη τη  συνείδησή τους στην ανάλυση των δεδομένων. Το γεγονός ότι σε κάθε επαγγελματική κατηγορία το δείγμα τους περιελάμβανε κατά μέσον όρο μόλις 72 άτομα και ότι οι συγγενείς ανωμαλίες για τις οποίες γίνεται λόγος πλήττουν το πολύ-πολύ ένα στα 1000 παιδιά δεν τους απησχόλησε καθόλου. Ισως να ήθελαν με την έρευνά τους να αποδείξουν ότι η στατιστική είναι η επιστήμη που μπορεί άνετα να συγκρίνει τη συχνότητα των ανεμοστρόβιλων στην Κίνα με το μέγεθος των παραθύρων στην Τοσκάνη…
Το ακόμη πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι μια τέτοια έρευνα αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας κάνει τον γύρο του κόσμου σε έγκριτα μέσα μαζικής ενημέρωσης αφήνοντας τους… μαθηματικούς να ανησυχούν για την υγεία των αγέννητων παιδιών τους και καθησυχάζοντας αντίθετα τους πυροσβέστες! Ελεος!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση