GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Με ζημιές πολλών δισ. ευρώ απειλούνται οι Ισπανοί μικροεπενδυτές...

Με ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ απειλούνται οι Ισπανοί μικροεπενδυτές που είχαν αγοράσει προνομιούχες μετοχές και ομόλογα από τις προβ...

Με ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ απειλούνται οι Ισπανοί μικροεπενδυτές που είχαν αγοράσει προνομιούχες μετοχές και ομόλογα από τις προβληματικές τράπεζες της χώρας τους, καθώς οι Βρυξέλλες πιέζουν για τη διαγραφή των χρεών αυτών πριν γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών από τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η εφημερίδα είναι σε γνώση ενός σχεδίου του μνημονίου συνεννόησης (memorandum of understanding), το οποίο αναγκάζει κάθε ισπανική τράπεζα που θα ζητήσει βοήθεια, να διαγράψει πλήρως τις προνομιούχες μετοχές και τα ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης (subordinated bonds) που έχει εκδώσει.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ οι ισπανικές τράπεζες έχουν ένα ανεξόφλητο ποσό ύψους 67 δισ. ευρώ στις δύο παραπάνω μορφές χρέους, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ισπανίας, ένα μεγάλο μέρος του οποίου έχει πωληθεί σε μικροεπενδυτές ως αποταμιευτικά προϊόντα.
«Η διαφορά μεταξύ της Ισπανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών είναι ότι αυτά τα είδη χρέους διακρατούνται κυρίως από μικροεπενδυτές. Οι άνθρωποι που τα αγόρασαν πιθανόν να μη γνώριζαν σε τι ακριβώς επένδυαν», δήλωσε τραπεζικός αναλυτής της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Nomura.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος παραδέχθηκε ότι δεν έπρεπε να πουληθούν αυτά τα είδη χρέους στους επενδυτές και έχει επιδιώξει να ελαχιστοποιήσει τις δυνητικές ζημιές τους με το πακέτο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών. «Ήταν λάθος να πουληθούν οι προνομιούχες μετοχές και πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις», δήλωσε ο υπουργός τον Μάιο.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υπέγραψαν χθες τα ξημερώματα το σχέδιο συμφωνίας για το πρόγραμμα βοήθειας έως το ποσό των 100 δισ. ευρώ στις ισπανικές τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση