GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ένας Έλληνας στην "κορυφή" του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος...

Στην προεδρία της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία βρίσκεται από την 1η Ιουλίου ο κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, που κατέχει τη θέση του ...

Στην προεδρία της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία βρίσκεται από την 1η Ιουλίου ο κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, που κατέχει τη θέση του Προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία. "Ως Έλληνας νιώθω βαθύτατη συγκίνηση, που σε μια περίοδο τόσο δύσκολη, καλούμαι να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στη διεθνή σκηνή. Αφιερώνω αυτή τη διάκριση τόσο στην οικογένειά μου, όσο και στους Έλληνες και τις Ελληνίδες άτομα με αναπηρία, για τα δικαιώματα των οποίων αγωνίζομαι όλη μου τη ζωή», λέει στο «Βήμα». Η πλούσια εμπειρία, η συνέπεια και η σκληρή δουλειά είναι τα κλειδιά που του άνοιξαν την πόρτα της διεθνούς αναγνώρισης. Τα τελευταία 18 χρόνια κατέχει τη θέση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, ενώ από το 1999 είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ. Ιδιαίτερη στιγμή στην καριέρα του αποτελεί η πιο υψηλού επιπέδου συνάντηση για θέματα αναπηρίας στην Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε με δική του πρωτοβουλία στις 6 Δεκεμβρίου 2011, όπου συζητήθηκε η υλοποίηση της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ. Πρώτο μέλημα στα νέα του καθήκοντα είναι από το εθνικό και ευρωπαϊκό πεδίο να φτάσει στο παγκόσμιο, αποκτώντας μια ολοκληρωμένη αντίληψη της διεθνούς διάστασης του αναπηρικού κινήματος.
«Για τα δύο επόμενα χρόνια θα είμαι η φωνή ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων με αναπηρία, το 80% των οποίων ζουν στο λεγόμενο τρίτο ή και τέταρτο κόσμο, όπου επικρατούν η εξαθλίωση και η φτώχεια», επισημαίνει. Η μεγαλύτερη πρόκληση της νέας του θέσεις είναι να καταφέρει να εκφράσει με επάρκεια τις ανάγκες και τα δικαιώματα ανθρώπων, που ζουν κάτω από διαφορετικές πολιτικές, κοινωνικές, νομικές και πολιτιστικές συνθήκες. «Με πυξίδα τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ θέλουμε να πλησιάσουμε ακόμα περισσότερο το αναπηρικό κίνημα, δίνοντας έμφαση στη γεφύρωση του χάσματος με τον παγκόσμιο Νότο». Άμεση προτεραιότητά του ως προέδρου της IDA είναι να θέσει τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η σύγχρονη «φτωχοποίηση» στους Προέδρους του ΟΗΕ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Όταν συναντήσω τους κυρίους του ΔΝΤ, θα τους πω ότι οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους πιο φτωχούς των φτωχών, τα άτομα με αναπηρία. Ακόμα κι αν τα κράτη έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν μόνα τους τα διάφορα μέτρα, εκείνοι οφείλουν να θεσπίζουν ρήτρες προστασίας» τονίζει. Η εφαρμογή των απαιτήσεων της Τρόικας στη χώρα μας αποδεικνύει από πρώτο χέρι ότι η έλλειψη τέτοιας πρόνοιας πληγώνει και καταρρακώνει την αξιοπρέπεια των ΑμεΑ και των οικογενειών τους. Συγχρόνως, φαινόμενα όπως αυτά των αναπήρων μαϊμού «απονευρώνουν την κοινωνική αποδοχή», ενοχοποιώντας τα ΑμεΑ, ενώ η παράβαση καθήκοντος από γιατρούς και διοικητικούς υπαλλήλους μένει στο σκοτάδι.
«Αυτή τη στιγμή, 60.000 συνάνθρωποί μας με αναπηρία είναι φυλακισμένοι στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) μη λαμβάνοντας επιδόματα που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους, επειδή δεν έχει ανανεωθεί εγκαίρως η γνωμάτευσή τους» τονίζει ο κ. Βαρδακαστάνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, όπως αυτή του νεανικού διαβήτη, το πρόβλημα δεν μπορεί να περιμένει, οπότε απαιτείται ανάληψη της ευθύνης από τους αρμόδιους φορείς όταν οι γνωματεύσεις δεν εκδίδονται μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα ενός - δύο μηνών.

Πληροφορίες: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση