GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συρία: Βία στο εσωτερικό, ένταση με την Τουρκία

Νέες επιθέσεις σε Χομς και Ντούμα, τη στιγμή που η Αγκυρα απογειώνει μαχητικά   Αγνοώντας τη διεθνή πίεση, το καθεστώς του Μπ...

Νέες επιθέσεις σε Χομς και Ντούμα, τη στιγμή που η Αγκυρα απογειώνει μαχητικά
 
Αγνοώντας τη διεθνή πίεση, το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ κλιμακώνει τις επιθέσεις εξαπολύοντας βομβαρδισμούς στη Χομς και τη Ντούμα κοντά στη Δαμασκό, την ώρα που παραμένει τεταμένο το κλίμα στα σύνορα με την Τουρκία με συνεχείς απογειώσεις τουρκικών μαχητικών εξαιτίας της πτήσης συριακών μεταγωγικών ελικοπτέρων κοντά στη μεθόριο.
Στο «μέτωπο» της διεθνούς διπλωματίας, η διαμάχη Ρωσίας-Δύσης για τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία παραμένει, με τη Μόσχα να αρνείται να παραστεί στη Σύνοδο των Φίλων της Συρίας που θα διενεργηθεί την Παρασκευή στο Παρίσι υπό τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς.
Το καθεστώς του Ασαντ εξαπέλυσε βομβαρδισμούς την Τρίτη στη Δούμα και τη Χομς, ενώ αναζωπυρώθηκαν οι μάχες μεταξύ του συριακού στρατού και των ανταρτών γύρω από τη συνοικία Μπάμπα Αμρ της Χομς, την οποία ανακατέλαβαν οι κυβερνητικές δυνάμεις τον Μάρτιο.
Εκπρόσωποι της συριακής αντιπολίτευσης ζητούν βοήθεια για τους αμάχους της επαρχίας Χομς. «Ο τρόπος με τον οποίο οι οικογένειες φεύγουν από τη Χομς μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτό που συνέβη στους αδελφούς μας στην Παλαιστίνη το 1948» δήλωσε ο ακτιβιστής Γιαχία Αμπού Σάλεχ.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το πρωί της Τρίτης στη Συρία σε διαφορετικά επεισόδια βίας σε όλη τη χώρα. Τη Δευτέρα είχαν πέσει νεκροί 78 άνθρωποι, ανάμεσά τους 44 άμαχοι.
Ενταση στα συνορα Τουρκίας- Συρίας
Τεταμένο παραμένει, εν τω μεταξύ, το κλίμα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας με συνεχείς απογειώσεις τουρκικών μαχητικών εξαιτίας της πτήσης συριακών ελικοπτέρων στη μεθόριο.
Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι τη Δευτέρα διετάχθη η απογείωση μαχητικών αεροσκαφών F-16 για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, αφού μεταγωγικά ελικόπτερα των συριακών ένοπλων δυνάμεων εντοπίστηκαν να πετούν κοντά στα σύνορα -χωρίς να υπάρξει παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας συνολικά έξι μαχητικά, τέσσερα από τη βάση του Ιντσιρλίκ και δύο από τη βάση του Μπατμάν, απογειώθηκαν όταν τα συριακά ελικόπτερα εντοπίστηκαν να πετούν νότια της τουρκικής επαρχίας Χατάι, περίπου 3-8 χλμ από τα σύνορα.
Η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας χτύπησε «κόκκινο» μετά την κατάρριψη του τουρκικού Phantom υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες στις 22 Ιουνίου (σε διεθνές εναέριο χώρο, όπως επιμένει η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν – σε συριακό εναέριο χώρο, υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ).
Η Τουρκία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα και έχει αναπτύξει αντιαεροπορικά συστήματα και εκτοξευτήρες ρουκετών, έχοντας προειδοποιήσει το καθεστώς Ασαντ ότι οι κανόνες εμπλοκής αλλάζουν και η Αγκυρα θα απαντήσει με στρατιωτική δράση έναντι κάθε μορφής στρατιωτικών κινήσεων στη μεθόριο.
Ο σύρος πρόεδρος δήλωσε σε τουρκική εφημερίδα «μετανιωμένος» για την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού, επιμένοντας πως χτυπήθηκε σε συριακό εναέριο χώρο δίχως να είναι γνωστή η ταυτότητά του. Σε συνέντευξή του στην τουρκική Cumhuriyet, ο αλ-Ασαντ τονίζει ότι δεν θα επιτρέψει να εξελιχθεί η ένταση σε ανοιχτή πολεμική σύρραξη, και αφήνει να εννοηθεί πως θεωρήθηκε ότι το αεροσκάφος ανήκε στην ισραηλινή αεροπορία.
Πασχίζει η διπλωματία
Ως προς τις διπλωματικές εξελίξεις, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι δεν θα εκπροσωπηθεί η Ρωσία στην προγραμματισμένη για την Παρασκευή σύνοδο των Φίλων της Συρίας που θα φιλοξενήσει το Παρίσι.
«Η Ρωσία έχει προσκληθεί. Μας ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει [στη διάσκεψη], γεγονός δεν αποτελεί έκπληξη» δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς στους δημοσιογράφους.
Η Ρωσία -παραδοσιακός σύμμαχος της Συρίας που συγκρούεται με τη Δύση για το θέμα της απομάκρυνσης του Ασαντ- δεν συμμετείχε ούτε στις δύο προηγούμενες διασκέψεις της Ομάδας Φίλων της Συρίας, τον Φεβρουάριο στην Τύνιδα και τον Απρίλιο στην Κωνσταντινούπολη.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Τρίτη ορισμένες δυτικές χώρες ότι επιδιώκουν να «διαστρεβλώσουν» τη συμφωνία του Σαββάτου στη Γενεύη για τις αρχές στις οποίες πρέπει να βασιστεί η πολιτική μετάβαση στη Συρία -συμφωνία την οποία εισηγήθηκε ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν.
Ο ίδιος δήλωσε ότι πρόκειται να συναντηθεί με ηγετικά στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσουν τις προσπάθειες τερματισμού της βίας. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές ποια στελέχη της κατακερματισμένης αντιπολίτευσης πρόκειται να συναντήσει ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας.
Η Τουρκία από την πλευρά της, που απαιτεί την αποχώρηση του προέδρου της Συρίας, υπογράμμισε την Τρίτη δια στόματος του Αχμέτ Νταβούτογλου ότι ο Ασαντ δεν μπορεί να διαδραματίσει κανένα ρόλο σε μία μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση