GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ανησυχίες για την Ευρωζώνη...

Δυσοίωνες εξακολουθούν να είναι οι οικονομικές προοπτικές στην ευρωζώνη, με τις αγορές να προβληματίζονται για τις προθέσεις και την ικανότη...

Δυσοίωνες εξακολουθούν να είναι οι οικονομικές προοπτικές στην ευρωζώνη, με τις αγορές να προβληματίζονται για τις προθέσεις και την ικανότητα της ευρωπαϊκής ηγεσίας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση χρέους και τα διογκούμενα προβλήματα.
Σύμφωνα με ανταποκρίσεις, αναλύσεις και ραδιοτηλεοπτικές αναφορές σε αμερικανικά ΜΜΕ, μετά την αρχική ευφορία που δημιούργησαν οι αποφάσεις του Eurogroup, φαίνεται ότι επανέρχεται η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι, με διιστάμενες απόψεις οικονομικών αναλυτών για τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν και για το είδος των μέτρων.
Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι οι εκλογές στην Ελλάδα και ο επακόλουθος σχηματισμός νέας κυβέρνησης, καθώς και οι πρόσφατες ενέργειες των ηγετών της ευρωζώνης, μπορεί να άμβλυναν τους φόβους και να μετρίασαν τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας και άλλων χωρών από την ευρωζώνη. Ωστόσο, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά, η κατάσταση παραμένει αβέβαιη, όπως και η γενική οικονομική προοπτική της Ευρώπης και άλλων περιοχών.
Όσον αφορά τη νομισματική ένωση, επισημαίνεται ότι οι Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία εξακολουθούν να βασίζονται στη στήριξη της ευρωζώνης, ενώ παραμένουν οι αμφιβολίες για την ικανότητα επιστροφής των χωρών αυτών στις αγορές κεφαλαίων ως πηγή μακροχρόνιας χρηματοδότησης.
Συγκεκριμένα στοιχεία δίνονται για τις συντάξεις και την ανεργία. Τα τέσσερα πέμπτα των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ έχουν αυξήσει ή προτίθενται να αυξήσουν τα όρια συνταξιοδότησης, σημειώνεται, ενώ δεκατέσσερις χώρες εξ αυτών, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιρλανδία, προτίθενται να διευρύνουν το όριο μεταξύ τα 67 και 69 έτη έως το 2050. Η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αλλαγές στο μεταπολεμικό κοινωνικό σύμφωνο της Ευρώπης, όπως και μια από τις πιο αξιοσημείωτες συνέπειες της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Επίσης, γίνεται αναφορά σε έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, η οποία καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να επενδύσουν στην οικονομία και να καταστίσουν προτεραιότητά τους τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το 2008, έχουν χαθεί 3,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ενώ απειλούνται ακόμη 4,5 εκατομμύρια. Το ύψος της ανεργίας στην ευρωζώνη κυμαίνεται σήμερα στο 11% και αντιπροσωπεύει 17,4 εκατομμύρια άτομα, όπως επισημαίνεται.
Επιπλέον, η προεκλογική περίοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι άμεσα εξαρτημένη από την έκβαση της κρίσης στην ευρωζώνη, εκτιμούν Αμερικανοί σχολιαστές, οι περισσότεροι εκ των οποίων επικρίνουν τη γερμανική πολιτική.
Από πλευράς Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως σημειώνουν αρκετοί αναλυτές, φαίνεται ότι, τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων και επίσημων ανακοινώσεων, θα επιμείνει στην απρόσκοπτη τήρηση των συμφωνηθέντων για τις χώρες που έχουν ενταχθεί σε μηχανισμούς στήριξης και θα ενεργεί ανάλογα με την υλοποίηση των προγραμμάτων.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, εκτός από την καταγραφή των οικονομικών εξελίξεων, ιδιαίτερη προβολή δίνεται στη «βίαιη δράση», όπως χαρακτηρίζεται από δημοσιεύματα, του «ακροδεξιού κόμματος» της «Χρυσής Αυγής». Ενδεικτικό είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Νιου Γιορκ Τάιμς», στο οποίο σημειώνονται οι επιθέσεις μελών του κόμματος με ρόπαλα και αιχμηρά αντικείμενα ενάντια σε μετανάστες, παρόλο που, όπως τονίζεται, εκπρόσωπος της «Χρυσής Αυγής» αρνείται βίαιες επιθέσεις από μέρους μελών του κόμματός του.
Επίσης προβάλλεται η έκθεση της διεθνούς οργάνωσης «Human Rights Watch» που προειδοποιεί ότι η ξενοφοβική βία έχει φτάσει σε «ανησυχητικές διαστάσεις» σε περιοχές της Ελλάδας, επικρίνοντας τις ελληνικές αρχές ότι παραλείπουν να σταματήσουν αυτό το φαινόμενο.
Όσο αφορά τις εξελίξεις στην οικονομία, προβάλλεται η «συγκρατημένη αισιοδοξία» Ευρωπαίων αξιωματούχων στη σύνοδο του Eurogroup, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξοικονομήσει περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ τις επόμενες ημέρες, προτού οι διεθνείς πιστωτές εξετάσουν το ενδεχόμενο άμβλυνσης των όρων του μνημονίου.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της «Νιου Γιορκ Τάιμς», οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιτείνει τις προσπάθειες για την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, προτού εγκριθεί η επόμενη δανειακή δόση. Αναφερόμενος στην επίσκεψη των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν δήλωσε ότι η αποστολή θα επιστρέψει στη χώρα σε περίπου 10 ημέρες για περαιτέρω εργασίες, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο την προσαρμογή των όρων του ελληνικού δανειακού προγράμματος.
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να επαναφέρει το ελληνικό πρόγραμμα εντός πορείας. Παρόλο που η Ελλάδα δεν προέβη σε συγκεκριμένα αιτήματα στη συνάντηση, η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί να κερδίσει παράταση των προθεσμιών για την εφαρμογή των στόχων και με σκοπό τη μείωση του ελλείμματος, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» προβάλλει δήλωση Έλληνα αξιωματούχου, χωρίς να τον κατονομάζει, ότι, παρά τις προειδοποιήσεις πως η Ελλάδα θα εξαντλήσει τη χρηματοπιστωτική της ρευστότητα στις αρχές Ιουλίου, η χώρα διαθέτει αρκετά αποθέματα για να καλύψει τις ανάγκες των διοικητικών της λειτουργιών τουλάχιστον έως τις αρχές Αυγούστου ή και αργότερα. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι νέες περικοπές δαπανών, μια μικρή ένεση ρευστού ύψους ενός δισ. ευρώ από τους διεθνείς πιστωτές και, το σημαντικότερο, οι ενδείξεις ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοι θα καλύψουν την επικείμενη εξαγορά ομολόγων της ΕΚΤ ύψους 3.1 δισ. ευρώ, θα δώσουν στην Ελλάδα λίγη ανάσα, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές για περαιτέρω μέτρα λιτότητας.
Σε άλλο δημοσίευμα στην ίδια εφημερίδα υποστηρίζεται ότι για ακόμη μία φορά, μια Σύνοδος Ευρωπαίων ηγετών ήγειρε ελπίδες ότι το χρέος της ευρωζώνης και η τραπεζική κρίση θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και, για ακόμη μία φορά, οι ελπίδες αυτές διαψεύστηκαν. Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η άποψη ότι από τη συνάντηση υπουργών του Eurogroup δεν προέκυψε καμία εξέλιξη και ότι ένα μέτρο καθοριστικής σημασίας που αρχικώς συνέβαλε στην καθησύχαση των αγορών είναι πλέον αντικείμενο έντονης διαφωνίας μεταξύ κρατών-μελών και των Βρυξελλών. Πρόκειται για την απόφαση ότι τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης μπορούν να προβαίνουν στην άμεση αναχρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών, από τη στιγμή που θα συσταθεί ενιαίος μηχανισμός τραπεζικής εποπτείας.

2 σχόλια

  1. Η ΚΡΊΣΗ ΤΩΝ ΓΑΪΔΆΡΩΝ

    Το έκαναν και το κάνουν αρκετοί οικονομολόγοι με τους τραπεζίτες, σε έναν κόσμο τον οποίο, από όπου και να τον πιάσεις, είναι (λερωμένος) με την οικονομία.

    Λοιπόν, μία μέρα εμφανίστηκε σε ένα χωριό ένας άνδρας με γραβάτα.

    Ανέβηκε σε ένα παγκάκι και φώναξε σε όλο τον τοπικό πληθυσμό ότι θα αγόραζε όλα τα γαϊδούρια που θα του πήγαιναν έναντι 100 ευρώ, και μάλιστα μετρητά.

    Οι ντόπιοι το βρήκαν λίγο περίεργο, αλλά η τιμή ήταν πολύ καλή και όσοι προχώρησαν στην πώληση γύρισαν σπίτι με το τσαντάκι γεμάτο και το χαμόγελο στα χείλη.

    Ο άνδρας με τη γραβάτα επέστρεψε την επόμενη μέρα και πρόσφερε 150 ευρώ για κάθε απούλητο γάιδαρο, κι έτσι οι περισσότεροι κάτοικοι πούλησαν τα ζώα τους.

    Τις επόμενες ημέρες προσέφερε 300 ευρώ για όσα ελάχιστα ζώα ήταν ακόμα απούλητα, με αποτέλεσμα και οι τελευταίοι αμετανόητοι να πουλήσουν τα γαϊδούρια τους.

    Όταν συνειδητοποίησε ότι στο χωριό δεν έμεινε πια ούτε ένας γάιδαρος και ανακοίνωσε σε όλους ότι θα επέστρεφε έπειτα από μία εβδομάδα για να αγοράσει οποιονδήποτε γάιδαρο έβρισκε έναντι 500 ευρώ!.. Και αποχώρησε.

    Την επόμενη μέρα ανέθεσε στον συνένοχο του- συνέταιρό του με το κοπάδι των γαϊδάρων που είχε αγοράσει από το χωριό τους και τον έστειλε στο ίδιο χωριό με εντολή να τα πουλήσει όλα στην τιμή των 400 ευρώ τον κάθε έναν γάιδαρο ...

    Οι κουτοί κάτοικοι βλέποντας τη δυνατότητα να κερδίσουν 100 ευρώ την επόμενη εβδομάδα αφού θα ερχόταν ο γραβατοφορεμένος με 500 ευρώ , αγόρασαν ξανά τα ζώα τους 4 φορές πιο ακριβά από ό,τι τα είχαν πουλήσει, τα δικά τους δηλαδή , για να το κάνουν αυτό όμως , αναγκάστηκαν να ζητήσουν δάνειο από την τοπική τράπεζα έτσι και έγινε .

    Και όπως φαντάζεστε, μετά τη συναλλαγή οι δύο επιχειρηματίες έφυγαν διακοπές σε ένα φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής, ενώ οι κάτοικοι του χωριού βρέθηκαν υπερχρεωμένοι, απογοητευμένοι, και με τα γαϊδούρια στην κατοχή τους που δεν άξιζαν πλέον τίποτα.

    Φυσικά οι αγρότες προσπάθησαν να πουλήσουν τα ζώα για να καλύψουν τα χρέη. Μάταια.Η αξία τους είχε πέσει δραματικά.

    Η τράπεζα λοιπόν κατάσχεσε τα γαϊδούρια από τα δάνεια που είχαν πάρει και εν συνεχεία τους ενοικίασε, δηλαδή στους πρώην ιδιοκτήτες τους.

    Ο τραπεζίτης όμως τι έκανε; πήγε ; στον δήμαρχο του χωριού και του εξήγησε ότι εάν δεν ανακτούσε τα κεφάλαια που είχε δανείσει, θα κατέρρεε και αυτός, και κατά συνέπεια θα ζητούσε αμέσως το κλείσιμο της ανοικτής πίστωσης που είχε με τον δήμο!!!.

    Πανικόβλητος ο δήμαρχος και για να αποφύγει την καταστροφή, αντί να δώσει λεφτά στους κατοίκους του χωριού για να καλύψουν τα χρέη τους, έδωσε τα λεφτά στον τραπεζίτη, ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν κουμπάρος του δημοτικού συμβούλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΙΟΙ ΉΤΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΓΆΙΔΑΡΟΙ;

    Η ιστορία συνεχίζεται ως εξής:

    Δυστυχώς όμως αφού ο τραπεζίτης ανέκτησε το κεφάλαιό του, δεν έσβησε το χρέος των κατοίκων, και ούτε το χρέος του δήμου, ο οποίος φυσικά βρέθηκε ένα βήμα πριν από την πτώχευση!!!.

    Βλέποντας τα χρέη να πολλαπλασιάζονται και στριμωγμένος από τα επιτόκια, ο δήμαρχος ζήτησε βοήθεια από τους γειτονικούς δήμους.

    Αυτοί όμως του έδωσαν αρνητική απάντηση, γιατί όπως του είπαν, είχαν υποστεί την ίδια ζημιά με τους δικούς τους γαιδάρους!

    Ο τραπεζίτης τότε έδωσε στον δήμαρχο την (ανιδιοτελή) συμβουλή-οδηγία να μειώσει τα έξοδα του δήμου!!!

    Λιγότερα λεφτά για τα σχολεία, για το νοσοκομείο του χωριού, για τη δημοτική αστυνομία, κατάργηση των κοινωνικών προγραμμάτων, της έρευνας, μείωση της χρηματοδότησης για καινούρια έργα υποδομών, διακοπή του προγράμματος (βοήθεια στο σπίτι)

    Κλείσιμο του πολιτιστικού κέντρου που περιλάμβανε δημοτικό κινηματογράφο, δημοτική βιβλιοθήκη, δημοτικό ωδείο, θεατρικό εργαστήρι.

    Αυξήθηκε η ηλικία συνταξιοδότησης, απολύθηκαν οι περισσότεροι υπάλληλοι του δημαρχείου, έπεσαν οι μισθοί και αυξήθηκαν οι φόροι.

    Ο Δήμαρχος έλεγε είναι αναπόφευκτες οι θυσίες , αλλά υποσχόταν με αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές (να βάλει τάξη στη λειτουργία του Δημοσίου, να βάλει τέλος στις σπατάλες) και να ηθικοποιήσει το εμπόριο των γαϊδάρων.

    Η ιστορία άρχισε να γίνεται ενδιαφέρουσα όταν μαθεύτηκε πως οι δύο επιχειρηματίες και ο τραπεζίτης είναι ξαδέρφια και μένουν μαζί σε ένα νησί κοντά στις Μπαχάμες, το οποίο και αγόρασαν με τον ιδρώτα τους!!!!.

    Αυτό ονομάζονται οικογένεια Χρηματοπιστωτικών Αγορών, που με μεγάλη γενναιότητα προσφέρθηκαν να χρηματοδοτήσουν την εκλογική εκστρατεία των δημάρχων των χωριών της περιοχής.

    Η ιστορία είχε και ένα ακόμη μικρό κομμάτι που χάθηκε στην πορεία της μέσα από το Διαδίκτυο και αναφερόταν στην αντίδραση των κατοίκων.

    Έτσι, δεν θα μάθουμε ποτέ πώς αντέδρασαν. Εμείς, όμως, αν ήμασταν στη θέση τους, πώς θα αντιδρούσαμε;;;;

    Η τελευταία ιλαροτραγωδία που παρακολουθήσαμε με την αναζήτηση μια συμμαχικής, εθνικής Ελλάδος ,κοινής αποδοχής Διακυβέρνησης , που αποτελεί τη ληξιαρχική πράξη θανάτου ΌΛΟΥ του παρόντος συστήματος.

    Μας έφεραν μια πελατειακή δημοκρατία η οποία υποθηκεύτηκε σε τραπεζίτες στο ντόπιο αλλά φοβικό κεφάλαιο που έφθασε στο τέλος του , τώρα θα πληρώσουμε όλοι την παγκόσμια συστημική κρίση.

    Αυτή ήταν η πελατειακή δημοκρατία που υπηρέτησαν και ενίσχυσαν κάποιοι πονηροί τυχοδιώκτες, μερικοί αμοραλιστές τεχνοκράτες, αρκετοί ανόητοι κομπλεξικοί με πάθος για εξουσία εξουσιαστές και πολλοί επαγγελματίες πολιτικοί οι οποίοι το μόνο που έκαναν ήταν να ενδιαφερθούν μόνο για το προσωπικό τους όφελος και την θα πληρώνομαι όλοι εμείς ακριβά .

    Και την πληρώνουμε επειδή, στην ουσία, πρώτοι αδιαφορήσαμε εμείς για τον τόπο που ζούμε, για τον διπλανό μας, για το αύριο των παιδιών μας.

    Πιστέψαμε ότι ο περίγυρος της μικροευζωίας μας ήταν εγγυημένος, στραφήκαμε στην ξενομανία και αδιαφορήσαμε για ανθρωπινό δυναμικό μας αλλά και τον δημόσιο πλούτο μας ΑΛΛΑ και τη συμμετοχή στα κοινά και στον έλεγχο...

    ΕΛΈΓΧΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΚΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΕΣ ΑΚΌΜΑ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΣΤΕΊ ΝΑ ΓΊΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΌΠΛΑ....

    ΆΚΟΥ ΙΔΙΚΆ ΜΙΣΘΟΛΌΓΙΑ !!! ΓΙΑΤΙ ΡΕ;;; ΓΙΑ ΝΑ ΔΈΡΝΟΥΝ Η ΝΑ ΔΙΚΆΖΟΥΝ ΠΙΟ ΚΑΛΑ ;ΔΕΝ ΓΑΜΙΈΣΤΕ ΌΛΟΙ ΣΑΣ ΡΕΕΕΕΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση