GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πρόκληση για τη μείωση του χρέους...

Μπροστά σε μία τεράστια πρόκληση-ευκαιρία για ταχεία αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους κατά 50 δισ. ευρώ ή 25% του ΑΕΠ βρίσκεται η ελληνική κ...

Μπροστά σε μία τεράστια πρόκληση-ευκαιρία για ταχεία αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους κατά 50 δισ. ευρώ ή 25% του ΑΕΠ βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τους μηχανισμούς διάσωσης.
Σύμφωνα με την απόφαση οι ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα μπορούν να απευθύνονται για την ανακεφαλαιοποίησή τους στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), χωρίς να επιβαρύνεται το χρέος των κρατών-μελών.
Εφόσον ισχύσει η αρχή για ίση μεταχείριση των κρατών-μελών, η απόφαση θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην αποκλιμάκωση του ελληνικού χρέους.
Ειδικότερα η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του PSI και το «κούρεμα» των ομολόγων εξασφάλισε στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης 50 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης για την κεφαλαιακή ενίσχυση των εγχώριων τραπεζών.
Ηδη έχουν εκταμιευτεί τα 25 δισ. ευρώ (εξ αυτών τα 18 δισ. έχουν δοθεί στις τράπεζες) και απομένει να δοθούν, πιθανότατα εντός του Αυγούστου, τα υπόλοιπα 25 δισ. ευρώ. Ομως τα κεφάλαια αυτά διοχετεύονται στις τράπεζες με… ενδιάμεσο το ελληνικό Δημόσιο, βαρύνοντας έτσι το χρέος το οποίο προσεγγίζει το 160% του ΑΕΠ.
Οπως λέει στο «Εθνος» κυβερνητική πηγή η Ελλάδα θα πρέπει στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των κρατών – μελών να ζητήσει από τους εταίρους μας να ισχύσει η απόφαση της Συνόδου Κορυφής και για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών.
«Θα πρέπει να προηγηθεί διαπραγμάτευση» προσθέτει, αλλά ο στόχος «μοιάζει να είναι εφικτός».
Μάλιστα κατά πληροφορίες το ελληνικό αίτημα στηρίζει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε περίπτωση που η Ελλάδα επωφεληθεί από το νέο καθεστώς που θα ισχύσει για την κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών, επιτυγχάνεται άμεσα μια πολύ μεγάλη μείωση του χρέους.
Τα 50 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύουν το 25% του ΑΕΠ και μπορεί με μία απόφαση σε πολιτικό επίπεδο το χρέος να πέσει μέσα σε μία… ημέρα από το 160% στο 135% του ΑΕΠ.
Αυτό θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο σε όλο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς θα μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης των τόκων και θα περιοριστούν οι ανάγκες για εισπρακτικά μέτρα κάλυψης των ελλειμμάτων.
Μοιραία η συζήτηση για την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής για τη μείωση του ελλείμματος θα γίνει σε νέα βάση με τους εταίρους μας.
Τα κενά
Κι αυτό γιατί αφενός θα περιοριστούν τα χρηματοδοτικά κενά που πρέπει να καλυφθούν από τους πιστωτές μας σε περίπτωση διετούς παράτασης του προγράμματος και αφετέρου εξασφαλίζεται ο όρος για περιορισμό του δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
Πρόκειται για ένα όρο που, αν η πορεία των οικονομικών μεγεθών δείχνει ότι δεν επιτυγχάνεται, το ΔΝΤ θέτει «βέτο» για τη συνέχεια χρηματοδότησης από τη δανειακή σύμβαση.
Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής πριν από τη διάσωση τραπεζών μιας χώρας-μέλους θα προηγείται ομόφωνη απόφαση από το Eurogroup και υπογραφή Μνημονίου, το οποίο ωστόσο θα περιορίζεται μόνο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Κώστας Τσαχάκης

1 σχόλιο

  1. ΣΚΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΤΑΓΜΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥΣ !!
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΝΝΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ !!!!
    ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΣ ΕΙΝΑΙ Μ@ΛΑΚΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση