GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συρία: Η σφαγή στο χωριό Ταραμσέχ σόκαρε τον Κόφι Ανάν

Επιβεβαίβωση τη χρήση βαρέων όπλων και ελικοπτέρων   «Σοκαρισμένος και τρομαγμένος» δηλώνει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και ...

Επιβεβαίβωση τη χρήση βαρέων όπλων και ελικοπτέρων
 
«Σοκαρισμένος και τρομαγμένος» δηλώνει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία Κόφι Ανάν από τη σφαγή στο χωριό Ταραμσέχ κοντά στη Χάμα, μιλώντας για «επιβεβαιωμένη χρήση βαρέων όπλων, όπως πυροβολικό, αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων».
Οργανώσεις αντικαθεστωτικών στη Συρία υποστηρίζουν ότι ο στρατός επενέβη με ελικόπτερα και τανκς στο χωριό Ταραμσέχ, στην επαρχία της Χάμα, σκοτώνοντας «πάνω από 200 ανθρώπους» -κυρίως άμαχους.
Ωστόσο, Σύρος ακτιβιστής δήλωσε ότι οι νεκροί άμαχοι είναι λίγοι και ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.
Σε ανακοίνωσή του στη Γενεύη, ο Κόφι Ανάν αναφέρει ότι πρόκειται για «παραβίαση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης να σταματήσει τη χρήση βαρέων όπλων στα αστικά κέντρα και της δέσμευσής της απέναντι στο ειρηνευτικό σχέδιο των έξι σημείων».
Στην ανακοίνωσή του, ο Ανάν καταδικάζει τις αγριότητες και δηλώνει «σοκαρισμένος από τις σφοδρές συγκρούσεις, το μεγάλο αριθμό θυμάτων και την επιβεβαιωμένη χρήση βαρέων όπλων, αρμάτων μάχης και ελικοπτέρων».
Σύμφωνα με τον Ανάν, οι παρατηρητές του ΟΗΕ είναι έτοιμοι να μεταβούν στο χωριό Ταραμσέχ για να επαληθεύσουν τα γεγονότα, «εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες», αλλά τόνισε ότι οι παρατηρητές θα χρειάζονται ελευθερία κινήσεων για το σκοπό αυτό.
Την πρόθεση των παρατηρητών να μεταβούν στο σημείο εξέφρασε και ο επικεφαλής των παρατηρητών, στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, «εάν υπάρξει πραγματική κατάπαυση του πυρός».
«Όπως γνωρίζετε, η αποστολή διέκοψε τις εργασίες της εξαιτίας του απαράδεκτου επιπέδου της βίας στη χώρα. Ωστόσο, οι παρατηρητές βρίσκονται ακόμα σε διάφορες επαρχίες και μπορούν να δουν τι συμβαίνει εκεί σε συνεργασία με τις ενδιαφερόμενες πλευρές στις περιοχές αυτές» τόνισε.
Οι 300 παρατηρητές του ΟΗΕ έχουν διακόψει από τις 15 Ιουνίου την αποστολή τους στη Συρία εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας.
Εν τω μεταξύ, συριακές κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στη Δαμασκό που διαμαρτύρονταν για τη σφαγή, σκοτώνοντας δυο ανθρώπους και τραυματίζοντας δέκα, δήλωσαν ακτιβιστές.

«Κυβερνητικά στρατεύματα και ένοπλοι πολιτοφύλακες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών κοντά στη συνοικία Κφαρ Σούσα κοντά στη Δαμασκό» δήλωσε ο ακτιβιστής Χαϊτάμ αλ-Αμπντάλα.
Αναχώρησε ρωσικό πλοίο που μεταφέρει ελικόπτερα στη Συρία
Το ρωσικό φορτηγό πλοίο Alaed, το οποίο αναγκάστηκε να κάνει μεταβολή τον Ιούνιο ανοιχτά της Σκωτίας γιατί δεν μπορούσε να παραδώσει στη Συρία ελικόπτερα που είχαν επισκευαστεί από τη Ρωσία, αναχώρησε την Παρασκευή από το λιμάνι του Μούρμανσκ, ανακοίνωσε η ρωσική δημόσια υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού.
«Τα ελικόπτερα Μi-25 που προορίζονται να επιστραφούν στη Συρία μετά την επισκευή τους έχουν φορτωθεί, όπως προηγουμένως, στο Alaed, το οποίο αναχώρησε από το λιμάνι του Μούρμανσκ προς ένα από τα λιμάνια της Ομοσπονδίας της Ρωσίας» αναφέρει ανακοίνωση της υπηρεσίας, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση