GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φυτό… λεπταίνει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Η δωδωναία που απαντάται και στα ελληνικά μπαλκόνια παρουσιάζει σμίκρυνση των φύλλων της Το φυτό Dodonaea viscosa που ενδημεί στη...

Η δωδωναία που απαντάται και στα ελληνικά μπαλκόνια παρουσιάζει σμίκρυνση των φύλλων της
Το φυτό Dodonaea viscosa που ενδημεί στην Ωκεανία αλλά απαντάται πλέον και σε πολλά ελληνικά μπαλκόνια δέχεται εξελικτικές πιέσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής
Αδελαΐδα 
Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει στις ήδη άνυδρες εκτάσεις της Αυστραλίας, η δωδωναία -ένα φυτό που απαντάται πλέον ευρέως και στα ελληνικά μπαλκόνια- δέχεται εξελικτικές πιέσεις που οδηγούν στη σμίκρυνση των φύλλων της, διαπιστώνουν αυστραλοί ερευνητές.
Η δωδωναία (Dodonaea viscosa) είναι ενδημικός θάμνος της Ωκεανίας, του οποίου οι εύκαμπτοι αλλά ανθεκτικοί βλαστοί λέγεται ότι χρησιμοποιούνταν από τους Μαορί για να φτιάξουν τόξα και βέλη. Σήμερα απαντάται ως καλλωπιστικό φυτό σε υποτροπικές και εύκρατες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Τα κομψά φύλλα της δωδωναίας είναι άριστα προσαρμοσμένα στη ζέστη και στην ξηρασία: έχουν μικρό πλάτος ώστε να περιορίζουν την απώλεια νερού και προστατεύονται από τον υπερβολικό ήλιο παράγοντας μια κοκκινωπή χρωστική ουσία.
Λεπτότερα φύλλα ελέω κλίματος
Όπως φαίνεται, τα λεπτά φύλλα της δωδωναίας γίνονται όλο και λεπτότερα καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαϊδας εξέτασαν παλιά και σύγχρονα δείγματα και διαπίστωσαν ότι το πλάτος των φύλλων έχει μειωθεί κατά 2 χιλιοστά από το 1880 ως σήμερα.
Τα δείγματα προέρχονταν από το Φλίντερς Ρέιντζ της νότιας Αυστραλίας, μια περιοχή όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 60 χρόνια, ενώ το ύψος των βροχοπτώσεων έχει μείνει σταθερό.
«Οι συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή συνήθως εστιάζονται στις μελλοντικές επιπτώσεις. Όμως οι μεταβολές της θερμοκρασίας τις τελευταίες δεκαετίας είναι ήδη σημαντικές από οικολογική άποψη» επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης Γκρεγκ Γκέριν.«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το πλάτος του φύλλου συνδέεται με τις μέγιστες θερμοκρασίες» αναφέρει.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση «Biology Letters».
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση