GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η τελευταία ευκαιρία να φτιάξουμε το κράτος...

Γράφει ο Κων/νος Μανίκας Οικονομολόγος-Ψυχολόγος Επί δεκαετίες τις συζητάμε αλλά τα τελευταία τρία χρόνια και υπό την πίεση των εξε...

Οικονομολόγος-Ψυχολόγος

Επί δεκαετίες τις συζητάμε αλλά τα τελευταία τρία χρόνια και υπό την πίεση των εξελίξεων αρχίσαμε να αποκτούμε πλήρη εικόνα για τιςαδυναμίες του δημόσιου τομέα. Παρόλα αυτά οι τομές που απαιτούνταν είτε νομοθετήθηκαν και δεν εκτελέστηκαν, είτε αποφεύχθηκαν στα πλαίσια του δούναι και λαβείν πολιτικών και συντεχνιών. Με τα όρια της κοινωνίας εξαντλημένα από την ισοπεδωτική εσωτερική υποτίμηση, η σημερινή συγκυρία μοιάζει ως η τελευταία ευκαιρία να παραδεχτούμε τις εκτεταμένες κρατικές παθογένειες και να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο, λειτουργικό, αποδοτικό δημόσιο.
Είναι δεδομένο ότι αυτή η προσπάθεια, ακόμα και για καθαρά συμβολικούς λόγους, οφείλει να ξεκινήσει με τον άμεσο περιορισμό μιας σειράς προνομίων για τους βουλευτές και τους υπουργούς (από τη βουλευτική σύνταξη, τις ειδικές παροχές, την ξεχωριστή αμοιβή για συμμετοχή σε επιτροπές, τις στρατιές υπουργικών συμβούλων κλπ). Ηαξιοπιστία και το αίσθημα δικαιοσύνης εμπεδώνονται όταν αυτός που διαθέτει τη νομοθετική ισχύ δεν φείδεται προσωπικών θυσιών για το κοινό καλό.
Διαφωνεί κανείς ότι χρειάζεται εκ βάθρων ανασχεδιασμός των κρατικών δομών, ότι είναι αναγκαία συνθήκη εκσυγχρονισμού ένα οργανόγραμμα κι ένα πλάνο εξόδων που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές λειτουργικές ανάγκες, ότι το ολοκληρωτικό πέρασμα στηνψηφιακή εποχή όπου η επαφή κράτους – πολίτη σχεδόν θα εκμηδενιστεί, είναι κορυφαίος στόχος;
Αν συμφωνούμε σε αυτά και παραδεχόμαστε ότι σωρεία υπηρεσιών υπάρχουν ουσιαστικά χωρίς αντικείμενο και με διευθυντές... ανύπαρκτων υπαλλήλων κι ότι αυτές οι άναρχες επικαλυπτόμενες δομές συντηρούν τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ταχύτατη ανασύσταση του κράτους.
Έχει έρθει η ύστατη ώρα όπου το γαϊτανάκι της ψηφοθηρικής ανακύκλωσης των συμβασιούχων πρέπει να τελειώνει με τη σταδιακή εξάλειψη τους, οι ΜΚΟ να πάψουν να είναι η παράκαμψη προς την αργομισθία, τα κρατικά ΜΜΕ να αποκτήσουν διακριτό εκπαιδευτικό και πολιτιστικό ρόλο συρρικνούμενα τόσο σε εύρος όσο και σε κόστος, οιΟΤΑ να προσαρμοστούν στην «Καλλικρατική» πραγματικότητα.
Το κράτος πρόνοιας έχασε προ πολλού τον προσανατολισμό του μετατρεπόμενο σε εστία ψηφοθηρικών «τακτοποιήσεων». Από την κορυφή. με τη κατακερματισμένη διαχείριση των προμηθειών να δίνειπεριθώρια για λαθροχειρίες, έως τη βάση. με τις χιλιάδες των «αναπηρικών» συντάξεων και την αθρόα επιδοματική πολιτική.
Πόσο παράλογα ακούγονται πλέον, οι ηλεκτρονικές προμήθειες και η κεντρική διαχείριση τους, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η χρήση γενοσήμων (ακολουθώντας την Ευρωπαϊκή εμπειρία κι επιλέγοντας τα ασφαλέστερα σκευάσματα), το ξεκαθάρισμα της κατάχρησης τωνπρονοιακών επιδομάτων και η χορήγηση τους με διαυγέστατα κριτήρια (κοινωνικά και εισοδηματικά);
Αντίστοιχα η συντήρηση ανενεργών στρατοπέδων για να αποτελούν προνομιακούς προορισμούς μεταθέσεων και οι σκοτεινές περιοχές στο χώρο των αμυντικών δαπανών, αποτελούν χαρακτηριστικά κατάλοιπα του πελατειακού παρελθόντος.
Όσο για το ασφαλιστικό μας σύστημα στήριξε, τη μέχρι σήμερα ύπαρξη του. στην μη ανταποδοτικότητα και την αέναη στήριξη από τον κρατικό δανεισμό. Δημιούργησε μια απολύτως πλαστή εικόνα για τις δυνατότητες του και το πολιτικό σύστημα έπραξε ένα διπλό έγκλημα επί δεκαετίες. Από τη μια δεν αξιοποίησε αποτελεσματικά τα αποθεματικά των ταμείων κι από την άλλη παρέβλεψε πλήρως τιςαρνητικές δημογραφικές εξελίξεις. αφήνοντας διαρκώς για το μέλλον τον όποιο εξορθολογισμό, που όσο καθυστερούσε γινόταν και πιο επώδυνος.
Μέσα στον κυκεώνα της κρίσης έλαχε σε αυτή την κυβέρνηση η ιστορική ευθύνη να επαναφέρει το κράτος στο εύρος και τις αρμοδιότητες που του αναλογούν. Μακριά από πολιτικάντικους δημοσιονομικούς εκτροχιασμούς, μακριά από περιττές κρατικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, μακριά από τη μετατροπή του κοινωνικού κράτους σε φωλιά διαφθοράς και ψηφοθηρίας.

1 σχόλιο

  1. Γαμώ εσένα Σαμαρά, τον πατσοΒενιζέλο τον καργιολη Κουνελάκι και όσους σας ψηφίσαν και όσους σας στηρίζουν... ΈΧΟΥΝ ΣΧΈΔΙΟ ΟΙ ΔΟΛΟΦΌΝΟΙ..ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ !!! ΑΡΧΊΔΙΑ ΕΕΕΕΕ!!! ΓΑΜΗΜΈΝΟΙ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΙΔΙΚΆ ΜΙΣΘΟΛΌΓΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΧΤΟΎΝ 6.000 ΣΎΝΤΑΞΗ ΤΟΝ ΜΗΝΆ ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥΣ !!!ΕΕΕΕ

    Αυτά είναι ρε τα ισοδύναμα σας;!!! και ο μαλάκας ο ΛΑΟΣ τι κάνει; περιμένει να έλθει η σειρά του!!! ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΚΑΡΓΙΟΛΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ και μετά διάβασε κράτησε ο Μαρινακης ΤΟΝ Μιραλας; προκρίθηκε ο Αστέρας Τρίπολης;
    ===================================
    Άσυλο Ανιάτων: Συμπτώματα υποσιτισμού στους κατάκοιτους ασθενείς, διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε κτίριο του Ιδρύματος, ελλείψεις βασικών φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, απλήρωτοι οι 170 εργαζόμενοι από το Μάρτιο Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, τρόφιμα και φάρμακα οι 235 ασθενείς του Ασύλου Ανιάτων.

    Η ΔΕΗ διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κτίριο του Ασύλου Ανιάτων, όπου φιλοξενείται μικρός αριθμός υπερήλικων ασθενών, λόγω της μη εξόφλησης του «χαρατσιού» (600 ευρώ), παρά το γεγονός ότι το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών είχε με επιστολή του διαβεβαιώσει το Ίδρυμα ότι λόγω του κοινωφελούς σκοπού του απαλλάσσεται από το ειδικό τέλος.

    Η διακοπή του ρεύματος έγινε το πρωί της Πέμπτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Άσυλο Ανιάτων, στην οποία καταγγέλθηκε η αναλγησία του ΕΟΠΥΥ καθώς δεν έχει ακόμα καταβάλει τις οφειλές του προς το Ίδρυμα για τα νοσήλια των ασφαλισμένων του.

    Οι 235 βαριά ασθενείς που περιθάλπονται στο Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη είναι πλέον στο «έλεος» του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μετά την εξώδικη δήλωση του Ιδρύματος με την οποία ο Οργανισμός καθίσταται υπεύθυνος για την επιδείνωση της κατάστασής τους.

    Τα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας προς το Άσυλο Ανιάτων για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του - κυρίως ΙΚΑ και ΟΓΑ - προσεγγίζουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 1,8 είναι οφειλές για το πρώτο εξάμηνο του 2012 και τα υπόλοιπα αφορούν σε οφειλές των δύο Ταμείων από τον Οκτώβριο του 2008 έως το τέλος του 2011.

    Το Άσυλο Ανιάτων παρέχει τις υπηρεσίες του σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και έχουν ανάγκη από συνεχή ιατρική φροντίδα, καθώς στο 80% των περιπτώσεων είναι κατάκοιτοι.

    Η Ο.Π.Λ.Α σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τα ξεκαθαρίσει αυτά ΑΚΟΥΣ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ..

    ΓΑΜΗΜΈΝΟ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΌ ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ...ΞΕΥΤΗΛΕΣ ΕΕ ΞΕΥΤΙΛΕΣ ΟΙ ΠΡΏΤΟΙ ΓΙΑ ΚΡΕΜΆΛΑ ΕΊΣΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση