GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μπροστά σ ένα σταυροδρόμι...

Του Χάρη Τσιόκα.  Στην πολιτική ιστορία όταν η ήττα σχετίζεται με τα περιεχόμενα των ασκούμενων πολιτικών και τις συμμαχίες ,τότε σύμφωνα ...

Του Χάρη Τσιόκα. 

Στην πολιτική ιστορία όταν η ήττα σχετίζεται με τα περιεχόμενα των ασκούμενων πολιτικών και τις συμμαχίες ,τότε σύμφωνα με την πολιτική επιστήμη η επιδίωξη του πολιτικού φορέα πρέπει ταυτόχρονα να στοχεύει και στην διεύρυνση και αξιοποίηση των μέσων αντιπροσώπευσης που έχει στην διάθεση του για την υπέρβαση της κρίσης με νέες επεξεργασίες.
Η βασική πρόκληση του για να υπερβεί την κρίση είναι η ικανότητα να οργανώσει ένα διάλογο αντιπροσωπευτικό - πλατύ, κοινωνικής και εσωκομματικής αξιοπιστίας που θα καταλήγει σε νέα πολιτική και κοινωνική ενότητα με βάση τις αρχές του.
Η κρίση του σοσιαλιστικού χώρου με το ΠΑΣΟΚ είναι και κρίση αντιπροσώπευσης, λειτουργίας των οργάνων κοινωνικής αλληλοτροφοδότησης. Είναι κρίση συλλογικής διαβούλευσης και δράσης. Η ανάλυση των μηνυμάτων των εκλογών δείχνουν ότι ο δημοκρατικός σοσιαλιστικός χώρος έχει ρίζες , αρχές και λόγους κοινωνικής και πολιτικής ύπαρξης. Παραμένει μεγάλη επιλογή των πολιτών στο δίπολο αριστερά /δεξιά. Το ζητούμενο λοιπόν βρίσκεται στην ικανότητα του πολιτικού φορέα να ξαναβρεί την επικοινωνία με το σοσιαλιστικό χώρο!
Η σύγχρονη σοσιαλιστική αριστερά δε θα βρίσκει ποτέ ακροατήριο και δεν θα διαμορφώνει σχέσεις αξιοπιστίας αν δεν συμβολίζεται αυτή η εκκίνηση και δεν κατοχυρώνεται αντιπροσωπευτικά με τη στελέχωση των οργάνων του πολιτικού φορέα που διεκδικεί να γινει καταλύτης στη διαμόρφωση της σύγχρονης κεντροαριστεράς.
Είναι γνωστό με βάση την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική εμπειρία ότι τα κόμματα-μηχανισμός ή τα κόμματα-ομάδα ως επιλογή δρόμου για την υπέρβαση της κρίσης συρρικνώθηκαν, μεταλλάχθηκαν ή βιώνουν μια παρατεταμένη υπαρξιακή κρίση περιθωριοποίησης.
Το συμπέρασμα είναι ότι η ικανότητα του πολιτικού φορέα να επανασυνδεθεί με το σοσιαλιστικό χώρο δεν μπορεί να γίνει παρά με το μετασχηματισμό της κοινωνικής ανάγκης σε πολιτική και προγραμματική ενότητα. Και αυτή με τη σειρά της δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν σηματοδοτούνται ευδιάκριτα αντιπροσωπευτικά όργανα ανασύνθεσης και νέες οργανωτικές δομές διασυνδέσεως.
Υπογραμμίζω ότι σε μια κοινωνία που έχει δεχθεί έντονα τις επιπτώσεις της κρίσης είναι φυσικό να νοιώθει υποψιασμένη και να αναζητεί μια νέα σχέση ισορροπίας ανάμεσα στο ατομικό και το συλλογικό.
Αυτό λοιπόν είναι το στοίχημα! Το σοσιαλιστικό κόμμα με το εγχείρημα της αναγέννησης/ανασύστασης για να έχει ανταπόκριση πρέπει να πείθει ότι τα όργανα που θα εγγυηθούν μια τέτοια πορεία πρέπει μεταξύ των άλλων ταυτόχρονα να συμβολίζουν:
= την ιστορικότητα, τις ρίζες και την ταυτότητα του !
= την αποδοχή ρευμάτων και τάσεων που διαχέουν την κοινωνία και το εσωτερικό του
= την πολιτική και όχι απλά την ηλικιακή ανανέωση
= και την νωπά καταγεγραμμένη λαϊκή θέληση κτλ
Θυμίζω ότι οι εκλογές πρόσφατα κατέγραψαν μεταξύ των άλλων και τάσεις και επιλογές εντός των κομμάτων φορτίζοντας στα πρόσωπα με το ειδικό βάρος της ψήφου. Είναι προφανές ότι η πιθανή παράβλεψη τους μπορεί να οδηγεί ή σε συρρίκνωση ή σε μετάλλαξη.
Το ΠΑΣΟΚ ιστορικά εξέφρασε τον σοσιαλιστικό χώρο ως δύναμη αλλαγών.
Σήμερα είναι μπροστά σ ένα σταυροδρόμι :Με τις πράξεις ή τις παραλείψεις θα δείχνει εάν επιλέγει να αποτελεί το όχημα της μεγάλης κεντροαριστεράς ή θα επιτρέψει να καλυφθεί το κενό αυτό από άλλους περιορίζοντας τον ρόλο του σε μια συνιστώσα καλύτερης διαχείρισης.

7 σχόλια

  1. ΆΝΤΕ ΞΥΠΝΆΤΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΆΞΟΥΜΕ ΈΞΩ .. ΡΕ ΠΑΠΑΡΕΣ ΜΕ ΔΙΚΌ ΜΑΣ ΝΌΜΙΣΜΑ ΙΣΩΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΕΊΧΑΜΕ ΚΆΝΕΙ ΚΆΤΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΘΑ ΚΆΝΟΥΜΕ; ΤΟΥΣ ΈΧΟΜΕ ΔΏΣΕΙ ΧΡΌΝΩ ΚΑΙ ΒΓΆΖΟΥΝ ΤΑ ΠΆΝΤΑ ΈΞΩ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΊΣΗ ΧΡΌΝΙΑ ...

    ΤΙ ΆΛΛΟ ΘΈΛΕΤΕ ΓΑΜΏ ΤΗΝ ΤΎΧΗ ΜΑΣ; ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥΣ ΈΔΩΣΑΝ ΧΡΌΝΩ ΝΑ ΤΑ ΒΓΆΛΟΥΝ ΟΛΑ ΈΞΩ,ΡΕ ΠΟΥΤΆΝΑ ΣΑΜΑΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 18 ΜΕΤΡΆ, ΡΕ ΚΟΥΝΕΛΆΚΙ ΓΑΜΏ ΤΗΝ ΦΆΡΑ ΣΟΥ ΤΙ ΚΆΘΕΣΑΙ ΡΕ ΚΕΡΑΤΆ ΕΚΕΙ; ΓΙΑ ΑΛΩΘΕΊ; ΘΑ ΣΕ ΓΑΜΉΣΟΥΜΕ ΠΡΏΤΟ ΠΡΏΤΟ , ΌΣΟ ΓΙΑ Γ.Π.Α ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΈΛΟ ΑΓΟΡΆΣΕΤΕ ΤΆΦΟ ΚΑΡΓΙΟΛΙΔΕΣ ...ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΆΛΛΗ ΠΟΥΤΆΝΑ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΡΕ; ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ..

    ΤΙ ΚΆΝΕΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ; ΚΛΕΙΣΤΈ ΤΩΡΑ ΤΑ ΣΎΝΟΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΥΓΗ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ...


    ΚΑΙ ΠΕΤΆΞΕΤΕ ΈΞΩ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΈΞΩ ΣΤΑ ΚΑΡΑΒΙΆ ΚΑΙ ΈΞΩ ΌΛΟΙ.. ΟΜΕΛΈΤΑ ΔΕΝ ΘΈΛΟΥΝ ΝΑ ΚΆΝΟΥΝ ΤΆΧΑ , ΕΕΕ ΑΝ ΔΕΝ ΣΠΆΣΟΥΜΕ ΑΥΓΆ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α ΡΕ ΤΣΙΟΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΗΞΕΡΑΝ ΤΙΣ ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ. ΚΙ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΣ ΑΚΟΜΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 11.50
    ΓΙΑ ΛΕΓΕ
    ΓΙΑ ΛΕΓΕ!!!
    ΤΑ ΑΡΠΑΖΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 11.50 Eisai sikofantis kai koukouloforos.Anaparageis sikofanties poy exoun apantithei.Vgale tin koukoula.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ο κρατικοδιαιτος και επι χρονια απο εδω και απο εκει πρωην γ,γ πολλων υπουργειων εχει και θρασσος,αυτο που δεν μας λεει ειναι οτι ηταν υπευθυνις για τις αυξησεις στα μμμ που επληξαν τους φτωχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χαρη πες μου ποσα αρπαξες και θα σε παραδεχτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βασικά θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο επί του κειμένου

    Η κρίση του σοσιαλισμού στην Ελλάδα κατά την γνώμη μου είναι κυρίως κρίση εκπροσώπησης. Στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει δοθεί, από την βάση του, σε κανένα το δικαίωμα να φέρεται σαν μονάρχης φροντίζοντας (τακτοποιώντας) μόνο τα του "οίκου του" (στελέχη του).
    Δυστυχώς δεν εισακούγεται ακόμα και τώρα το μήνυμα των εκλογών ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να γίνει ρεπλίκα της μεταδικτατορικής Ένωσης Κέντρου.

    Όλα τα άλλα σχόλια είναι εκτός τόπου και χρόνου, είναι κυρίως κακοήθη και εμπαθή και επιβεβαιώνουν ότι η ημιμαθής άνθρωποι είναι περισσότερο επικίνδυνοι από τους αμαθής.

    Μια απλή επιβεβαίωση των παραπάνω είναι το κόστος μεταφοράς στα ΜΜΜ. Το οποίο έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση με βάση το δίλημμα βιωσιμότητα των ΜΜΜ ή ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ τους σε ΙΔΙΩΤΕΣ που έθεσε η τρόικα.
    Προφανώς αυτοί που φωνάζουν για το κόστος μεταφοράς είναι φιλοτροικανοί που θέλουν το ξεπούλημα των ΜΜΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση