GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ‏...

Aπό τον Δημήτρη Μπόνο.   dbonos@otenet.gr . Οι δημόσιες επενδύσεις ανεκαθεν αποτελούσαν βασικό μοχλό ανάπτυξης η για να ακριβολογούμε ατμ...

Aπό τον Δημήτρη Μπόνο.
 dbonos@otenet.gr.

Οι δημόσιες επενδύσεις ανεκαθεν αποτελούσαν βασικό μοχλό ανάπτυξης η για να ακριβολογούμε ατμομηχανή της οικονομίας . Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τα χρόνια της κρίσης ιδιαίτερα αυτές τείνουν να μηδενιστούν με όλα τα συνακόλουθα αποτελέσματα σε ότι έχει να κάνει με την απασχόληση και την Εθνική οικονομία γενικότερα.
Ο προβληματισμός που αναπτύσσεται είναι δεδομένος τόσο μεταξύ των εμπλεκόμενων στον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία , πως μπορεί αυτό το κλίμα να αντιστραφεί ,πως κοντολογίς είναι δυνατόν η δεδομένη στασιμότητα να παραχωρήσει την θέση της σε κινητικότητα . Σε αυτό το τόσο καθοριστικό για την πορεία της χώρας ερώτημα οι αρμόδιοι φορείς και οι αντίστοιχες ισχυρές συντεχνίες απαντούν με μια εκκωφαντική σιωπή. Άλλη μια εύγλωττη εξήγηση της δομικής ανεπάρκειας του συστήματος. Ενός συστήματος μαθημένου να κινείται αποκλειστικά στο διαχρονικό μοτίβο κρατικοδίαιτης ανάπτυξης όπου ο κυρίαρχος στόχος των εμπλεκομένων αποτελούσε η απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων και ενδεχομένως η κατασκευή κάποιου έργου. Σε αυτή την βάση δημιουργήθηκε τα τελευταία κυρίως δέκα πέντε χρόνια ένας κλάδος ο οποίος σήμερα ενώ εμφανίζεται κυρίαρχος και παντοδύναμος εν τούτοις παραπαίει αναδεικνύοντας τις δομικές του αδυναμίες και το σημαντικότερο την εμφανή απροθυμία προσαρμογής με τα νέα δεδομένα της αγοράς. Η φρενίτιδα για μηδενικό εάν είναι δυνατό κράτος , βασικό δόγμα της παρούσας κυβέρνησης βοήθησε στον προβληματισμό του σχετικού κλάδου μια και η επιδίωξη αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με ότι ίσχυε μέχρι σήμερα. Αυτή η αναγκαστική στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών που απαιτείται από την ασκούμενη πολιτική δημιούργησε αυτή την απόλυτη ακινησία στις κατασκευές μια και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδείξει προς τους πιστωτές κυρίως πόσο συνεπής είναι σε σχέση με τις εντολές τους ξέχασε προφανώς ότι κρίσιμοι τομείς της Εθνικής οικονομίας είναι δομημένοι σε ακριβώς αντίθετη φιλοσοφία.
Αυτή την τραγελαφική εικόνα καλούνται να αλλάξουν άμεσα δυστυχώς , μια και η πραγματικότητα πιέζει όλοι οι συμμετέχοντες κράτος και τεχνικός κόσμος. Το κράτος πρέπει να παραδεχτεί άμεσα και δημοσίως λακωνικά ότι καλώς η κακώς οι δημόσιες επενδύσεις δεν μπορεί να είναι μόνο ιδιωτική υπόθεση. Για τον απλό λόγο ότι δεν πρόκειται κανείς από τους παραδοσιακούς παίκτες να βάλει το χέρι στην τσέπη η για να ακριβολογούμε να μπει στην διαδικασία αναζήτησης κεφαλαίων προκειμένου να προχωρήσει σε ντε φάκτο επισφαλείς επενδύσεις δεδομένου των γενικότερων οικονομικών συνθηκών. Το ίδιο το κράτος θα πρέπει άμεσα επίσης να ξεκαθαρίσει τους τομείς που θα επιχειρεί το ίδιο και βέβαια τους τομείς όπου θα πρέπει η ιδιωτική πρωτοβουλία να συμμετέχει αυτόβουλα. Από την άλλη είναι υποχρεωμένο επίσης να προχωρήσει στην δημιουργία κανόνων που να αποτρέπουν το εύκολο ροκάνισμα των προϋπολογισμών μέσω εφαρμογής υφιστάμενων και δοκιμασμένων διεθνών συστημάτων συμβατικού έλεγχου των συμβάσεων όπως επί παραδείγματι είναι το σύστημα FIDIC και άλλα . Επίσης το ίδιο το κράτος οφείλει αντιλαμβανόμενο επίσης ότι οι συνθήκες είναι ταυτόσημες με αυτές αμέσως μετά τον εμφύλιο , δεδομένου των πέντε σχεδόν χρόνων ύφεσης, να προχωρήσει στην συγκρότηση τεχνικής εταιρίας με αμιγή ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στα πρότυπα ήδη υφιστάμενων όπως επί παραδείγματι η Εγνατία Οδός Α.Ε μέσω της οποίας πανελλαδικά θα ξεκινήσει ένα ευρύ πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σε προεπιλεγέντες νευραλγικούς τομείς της Εθνικής οικονομίας χρησιμοποιώντας ως βασικό εξοπλισμό εκκίνησης τα χιλιάδες lizing μηχανήματα που είναι δεσμευμένα από τις ανακαιφαλαιοποιημενες με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων Ελληνικές τράπεζες σε συνδυασμό με τον ήδη υφιστάμενο εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το προσωπικό αυτής της εταιρίας θα πρέπει να προέρχεται βασικά από τους ανέργους του κλάδου όπου και θα καταλήγουν μεσοπρόθεσμα και τα αντίστοιχα ποσά επιδομάτων ανεργίας που μαζί με τις υφιστάμενες κοινοτικές επιδοτήσεις αναλόγων δράσεων θα αποτελέσουν το απαραίτητο πρώτο κεφάλαιο κίνησης . Αυτή η λύση θα επιφέρει αυτόματα άρδην διαφοροποίηση της κατάστασης και οπωσδήποτε συγκεκριμένα οφέλη όπως:
- Κατασκευή υποδομών με εμφανή οικονομικά αντικίνητρα αλλά με μεγάλο κοινωνικό και περιβαντολλογικο όφελος όπως η αναβάθμιση του επαρχιακού και δημοτικού δικτύου, η κατασκευή εργατικών κατοικιών, μικρών λιμενικών εγκαταστάσεων και βελτίωση των υφιστάμενων, μικρά και μεσαία αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα και αλλά μικρής και μεσαίας κλίμακας έργα ανά την επικράτεια.
- Επικαιροποιηση των υφιστάμενων τιμών μονάδων προς τα κάτω με αποτέλεσμα ορθολογισμού των προϋπολογισμών όλων των έργων.
- Άμεση και διαρκή απορρόφηση του ανενεργού τεχνικού δυναμικού όλων των κατηγοριών με μεσοπρόθεσμο στόχο την απαλλαγή του δημοσίου από ένα δυσβάστακτο βάρος που είναι το κεφάλαιο για καταβολή επιδομάτων ανεργίας.
- Δημιουργία ντε φάκτο απόλυτα εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού όπως είναι εργοδηγών , χειριστών , τεχνικών κ.λ.π. μέσω της επαναλειτουργίας του θεσμού της μαθητείας που τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί σε κενό γράμμα στον κλάδο ειδικά των κατασκευών
- Την δημιουργία μιας παράλληλης αγοράς στο κατασκευαστικό γίγνεσθαι της χώρας που θα επιτρέψει την ποιοτική αναβάθμιση των κατασκευών σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμο των προϋπολογισμών και των αμοιβών των εργαζομένων και τέλος
- Την εξειδίκευση των υφιστάμενων τεχνικών εταιριών σε μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα κλίμακας εντος και εκτός Ελληνικής επικράτειας. Τις συγχωνεύσεις των υφιστάμενων μικρομεσαίων κατασκευαστικών εταιριών σε μεγαλύτερα σχήματα ώστε η σχετική πίτα των μεγάλων έργων να χωρίζεται σε περισσότερα κομμάτια με την αντίστοιχη δημιουργία ανταγωνιστικών συνθηκών εποφελεια του Δημοσίου συμφέροντος.
Παράλληλα το κράτος θα πρέπει μέσω μιας ειδικής γραμματείας που θα δημιουργηθεί στο αρμόδιο υπουργείο να αναλάβει την κάλυψη και έμπρακτη υποστήριξη των τεχνικών εταιριών που ενεργούν εκτός Ελλάδος με αυστηρές προϋποθέσεις όπως επί παραδείγματι την υποχρέωση χρησιμοποίησης αμιγώς Ελλήνων τεχνικών σε κάποιο ποσοστό ανά έργο, στα πρότυπα άλλων προηγμένων κρατών. Το αντισταθμιστικό όφελος για το ίδιο θα είναι διπλό , η εισροή πολύτιμου συναλλάγματος αποτέλεσμα των σχετικών δραστηριοτήτων και το κυριότερο απορρόφηση τεχνικού εμψύχου δυναμικού.
Η ιδία γραμματεία παράλληλα θα είναι υπεύθυνη σε κεντρικό επίπεδο αξιολόγησης των κατασκευαστικών προγραμμάτων που θα υποβάλουν οι περιφέρειες και θα εξασφαλίζει την χρηματοδότηση τους μέσω ευρωπαικων προγραμμάτων κυρίως.
Η συγκεκριμένη συνολική πρόταση εκτός του ότι δεν προϋποθέτει δημοσιοοικονομικό κόστος αποτελεί την απαρχή μιας νέας πορείας προς την έξοδο από την κρίση και το σημερινό πλήρες αδιέξοδο.

1 σχόλιο

  1. Σωστή πρόταση για μια κυβέρνηση εξω από τις πελατειακές σχέσεις, έξω από τα κυκλώματα διαφθοράς. Και τι θα γίνει με τον πλούτο που έχουν συσσωρεύσει οι "εθνικοί εργολάβοι" με τις υπερβάσεις, τις μελέτες μαϊμού. Τεράστιο θέμα με τεράστιες επιπτώσεις και σε μεγάλο βαθμό σημαντική αιτία της σημερινής υποδούλωσης της χώρας. Είναι γνωστή η διαπλοκή του κατασκευαστικού κλάδου με τα ΜΜΕ της εθνικής τρομοκρατίας και χειραγώγησης!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση