GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ακυρώθηκε το διάταγμα για εξουσίες στο στρατό...

Αιγυπτιακό δικαστήριο ακύρωσε το διάταγμα με το οποίο ο στρατός αποκτούσε το δικαίωμα να συλλαμβάνει πολίτες, μια απόφαση που θεωρείται ήττα...

Αιγυπτιακό δικαστήριο ακύρωσε το διάταγμα με το οποίο ο στρατός αποκτούσε το δικαίωμα να συλλαμβάνει πολίτες, μια απόφαση που θεωρείται ήττα για τη στρατιωτική ηγεσία, σε μια περίοδο που ετοιμάζεται να παραδώσει την εξουσία στον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας.
Το διάταγμα είχε τεθεί σε εφαρμογή από τη μεταβατική κυβέρνηση ενόψει των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 16 και 17 Ιουνίου.
Ακτιβιστές και πολιτικοί κατέφυγαν στα δικαστήρια κατηγορώντας τους στρατηγούς ότι προσπαθούν να αναβιώσουν τον εξαιρετικά αντιδημοφιλή νόμο περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
«Το δικαστήριο μπλόκαρε την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης που έδινε στο στρατό και τους αξιωματικούς της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών το δικαίωμα να συλλαμβάνουν» πολίτες, ανακοίνωσε ο δικαστής Άλι Φίκρι του διοικητικού δικαστηρίου του Καΐρου.
Στο μεταξύ, έγινε γνωστό σήμερα ότι τα αιγυπτιακά δικαστήρια θα εξετάσουν εκ νέου την υπόθεση του Χάσαν Άμπντελ Ραχμάν, του πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών Ασφαλείας επί Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος είχε δικαστεί μαζί με τον πρώην πρόεδρο και είχε κριθεί αθώος για το θάνατο διαδηλωτών.
Σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο Mena ο Ραχμάν θα ξαναδικαστεί μαζί με άλλα 40 άτομα, με την κατηγορία της καταστροφής εγγράφων της υπηρεσίας του, η οποία σήμερα έχει πλέον διαλυθεί. Η ημερομηνία της δίκης δεν έχει ακόμη οριστεί.
Στις 2 Ιουνίου ο Ραχμάν και άλλοι πέντε υψηλόβαθμοι πρώην αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας, που δικάζονταν μαζί με τον Μουμπάρακ και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ-Άντλι, κρίθηκαν αθώοι για το θάνατο 850 διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2011. Χιλιάδες Αιγύπτιοι, εξοργισμένοι με την απόφαση, διαδήλωσαν στους δρόμους του Καΐρου, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μείνουν ατιμώρητοι οι αστυνομικοί που κατηγορούνται για συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση