GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ενρίκε Πένια Νιέτο: Υπόσχεται να συνθλίψει φτώχεια και καρτέλ ναρκωτικών

Ο 46χρονος, που εκλέχτηκε για εξαετή θητεία, έχει δεσμευθεί για ασφάλεια και την ειρήνη στο Μεξικό O νέος πρόεδρος του Μεξικό και...

Ο 46χρονος, που εκλέχτηκε για εξαετή θητεία, έχει δεσμευθεί για ασφάλεια και την ειρήνη στο Μεξικό
O νέος πρόεδρος του Μεξικό και η σύζυγός του, Ανχέλικα Ριβέρα
 
Τον έχουν αποκαλέσει «JFK του Μεξικό», «τον Λατίνο Ντέιβιντ Μπέκαμ» και «Κεν» (την αρσενική κούκλα-σύντροφο της διάσημης Barbie).
Ο Ενρίκε Πένια Νιέτο, νικητής των προεδρικών εκλογών στο Μεξικό, διένυσε τη διαδρομή «ανωνυμία-διασημότητα» μέσα σε χρόνο… dt και ξαφνικά έγινε ο αγαπημένος της μέσης Μεξικάνας νοικοκυράς που τον φαντάστηκε (το λιγότερο) ως τον ιδανικό… γαμπρό της κόρης της -αντλώντας από εκεί το μεγαλύτερο κομμάτι της δημοτικότητάς του.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο 45χρονος πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας του Μεξικού κατά την περίοδο 2005-2011 κι υποψήφιος με το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI) μοιάζει με πρωταγωνιστή σαπουνόπερας (εξ’ου και το παρατσούκλι «Κεν») ενώ η δεύτερη σύζυγός του, η 41χρονη Ανχέλικα Ριβέρα είναι γνωστή στους πάντες ως «Λα Γκαβιότα», δηλαδή «Γλάρος», από τον χαρακτήρα που ενσάρκωνε στην δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Destilando Amor» («Αποστάζοντας τον Έρωτα»).
Τα νούμερα δημοτικότητάς του δεν έπεσαν ούτε όταν μαθεύτηκε πως ότι, ενώ ήταν παντρεμένος με την πρώτη του σύζυγο, Μόνικα Πρετελίνι, (η οποία πέθανε το 2007 λόγω ενός επιληπτικού επεισοδίου), διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με μια άλλη γυναίκα από την οποία απέκτησε ένα γιο. Την ίδια μάλιστα περίοδο αποκαλύφθηκε ότι απέκτησε κι άλλο ένα τέκνο από άλλη γυναίκα, της οποίας τα στοιχεία δεν έγιναν γνωστά.
Ως επιστέγασμα της πολυτάραχης προσωπικής του ζωής ήρθε κι ένα ακόμη προεκλογικό περιστατικό, όταν σε μια έκθεση βιβλίου οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν ποια είναι τα τρία βιβλία που τον επηρέασαν στη ζωή του κι εκείνος δεν ήξερε να απαντήσει μένοντας σιωπηλός για αρκετά λεπτά.
Κατόπιν προσπάθειας ανέφερε δύο, τη… Βίβλο και ένα γνωστό μεξικανικό μπεστ-σέλερ, ενώ λίγο αργότερα αναγκάστηκε να απολογηθεί μέσω Twitter στους «ακόλουθους» του, διευκρινίζοντας ότι έχει μια αδυναμία στο να θυμάται ονόματα και τίτλους. Σε μια άλλη περίσταση, όταν ερωτήθηκε αν γνώριζε την τιμή της τορτίγιας (του μεξικάνικου ψωμιού) απάντησε με υποτιμητικό ύφος ότι «δεν είμαι η κυρία του σπιτιού για να ξέρω τέτοιες λεπτομέρειες», εξοργίζοντας τις φεμινιστικές οργανώσεις.
Δεν είναι, ωστόσο, καθόλου περίεργο το «γκελ» που έκανε στο λαό του Μεξικό ένας υποψήφιος σχετικά χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, που δεν μιλά γρι αγγλικά και έχει ταξιδέψει ελάχιστα στη ζωή του: σχεδόν το ήμισυ των 110 εκατ. Μεξικάνων (κάπου 52 εκατ. κόσμου) ζει πάμφτωχα, ενώ πάνω από τα 12 εκατ. του πληθυσμού επιβιώνει κάτω από καθεστώς απόλυτης φτώχειας, ζώντας υπό άθλιες συνθήκες υγιεινής σε καλύβες χωρίς καν πρόσβαση σε καθαρό νερό.
Ο 46χρονος, που εκλέχτηκε για μια εξαετή θητεία, έχει δεσμευθεί να μειώσει τη φτώχεια και να επαναφέρει την ασφάλεια και την ειρήνη στη χώρα, αλλά οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγορούν ότι θα καταστρέψει τη χώρα, σταματώντας τον πόλεμο κατά των καρτέλ ναρκωτικών, προχωρώντας σε συμφωνίες με τους αρχηγούς τους, όπως έκαναν τα παλαιότερα χρόνια οι προηγούμενοι πρόεδροι που προέρχονταν από το κόμμα του, που κυβέρνησε τη χώρα από το 1929 μέχρι το 2000. Από το 2006 μέχρι σήμερα το Μεξικό έχει πληρώσει βαρύ «φόρο αίματος», με περισσότερους από 50.000 νεκρούς στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών που ξεκίνησε ο απερχόμενος πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν.
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση