GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η άνοδος των τιμών των τροφίμων «απειλεί» τους φτωχούς...

Έτοιμη να παράσχει βοήθεια στις κυβερνήσεις ώστε να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις των τιμών σε βασικά διατροφικά αγαθά , είναι η Παγκόσμια Τρά...

Έτοιμη να παράσχει βοήθεια στις κυβερνήσεις ώστε να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις των τιμών σε βασικά διατροφικά αγαθά , είναι η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνοντας ότι οι φτωχότεροι πολίτες τίθενται σε κίνδυνο και θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες οι οποίες θα διαρκέσουν χρόνια.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι βραχυπρόθεσμες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για τους πιο φτωχούς και τους πιο ευάλωτους στον κόσμο» ανέφερε σε ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας ο πρόεδρός της, Τζιμ Γιονγκ Κιμ.
«Η Παγκόσμια Τράπεζα και οι εταίροι μας παρακολουθούμε την κατάσταση αυτή στενά ούτως ώστε να βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πολιτικές για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντεπεξέλθουν καλύτερα», είπε ο Κιμ, ειδικός στη δημόσια υγεία, που αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά σοβαρή πρόκληση μόλις δύο μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στην ΠΤ.
Η σφοδρή ξηρασία στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ έχει μειώσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών δραματικά, ανακινώντας μνήμες του 2008, όταν η απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων προκάλεσε διαδηλώσεις και εξεγέρσεις σε ορισμένες χώρες και ήγειρε αμφιβολίες σχετικά με την αξιοποίηση καλλιεργειών ώστε να κατασκευάζονται βιοκαύσιμα.
Οι τιμές του σίτου έχουν αυξηθεί αλματωδώς (πάνω από 50%), όπως και αυτές του καλαμποκιού (πάνω από 45%) από τα μέσα του Ιουνίου, καθώς η ξηρασία στη Ρωσία, στην Ουκρανία και στο Καζακστάν, ο υπερβολικά θερμός καιρός στην Ευρώπη και η κατώτερη του μέσου όρου βροχόπτωση της εποχής των μουσώνων στην Ινδία εντείνουν τους φόβους για την συγκομιδή σε διεθνές επίπεδο.
Οι τιμές της σόγιας, άλλου ενός σημαντικού διατροφικού είδους, που αποτελεί επίσης ζωοτροφή, έχουν αυξηθεί σχεδόν 30% μέσα στους δύο τελευταίους μήνες και σχεδόν 60% από τα τέλη της περασμένης χρονιάς.
«Όταν οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται, οι οικογένειες προσπαθούν να αντιμετωπίζουν την κατάσταση σταματώντας να στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο και καταναλώνοντας φθηνότερες, λιγότερο θρεπτικές τροφές, κάτι που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες εφ’ όρου ζωής για την κοινωνική, τη σωματική και τη διανοητική κατάσταση εκατομμυρίων νέων ανθρώπων» επισήμανε ο Κιμ.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα έχει καταρτίσει μια σειρά προγραμμάτων για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις εάν η κατάσταση επιδεινωθεί. Αυτά περιλαμβάνουν παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, αύξηση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και σε πεδία που σχετίζονται με τη γεωργία, εσπευσμένη χρηματοδότηση, χρηματοοικονομικά προϊόντα διαχείρισης κινδύνου και συνεργασία με υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και ιδιωτικές εθελοντικές ομάδες ώστε οι κυβερνήσεις να λαμβάνουν πιο έγκαιρες και ορθές αποφάσεις για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων, πάντα κατά τον επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Βραχυπρόθεσμα, μέτρα όπως τα συσσίτια στα σχολεία, οι υπό όρους παροχές σε μετρητά και προγράμματα που προβλέπουν την παροχή τροφίμων έναντι εργασίας μπορούν να βοηθήσουν να μειωθούν οι πιέσεις για τους φτωχούς» υποστήριξε ο Κιμ. «Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η διεθνής κοινότητα χρειάζεται σθεναρές και σταθερές πολιτικές και βιώσιμες επενδύσεις στη γεωργία στις φτωχές χώρες».
Στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας λένε πάντως ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη, βάσει των τρεχουσών προβλέψεων για τις σοδειές, πως θα σημειωθούν μεγάλες ελλείψεις σε βασικά διατροφικά είδη φέτος.
Επιπλέον οι χαμηλότερες τιμές των καυσίμων, των λιπασμάτων και των θαλάσσιων μεταφορών σε σύγκριση με το 2008 θα μειώσουν το κόστος των εισαγωγών τροφίμων και της καλλιέργειας της επόμενης χρονιάς, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Ωστόσο ο Μαρκ Σάντλερ, ειδικός του χρηματοπιστωτικού οργανισμού, επισήμανε επίσης ότι η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη από ό,τι το 2008, όταν οι τιμές του ρυζιού και του σίτου είχαν αυξηθεί περισσότερο και κατόπιν μειώθηκαν σημαντικά την επόμενη χρονιά αφού αυξήθηκαν οι καλλιέργειες. «Η διαφορά είναι τώρα ότι εάν κοιτάξεις ολόκληρο το φάσμα, όλες οι τιμές έχουν αυξηθεί» κάτι το οποίο καθιστά δυσκολότερο για τους γεωργούς να αποφασίσουν πώς θα αξιοποιήσουν τις εκτάσεις τους, είπε.
«Ένα από τα ολέθρια γεγονότα είναι ότι στις πρώτες χίλιες ημέρες της ζωής ενός παιδιού, αναπτύσσεται το 80% του εγκεφάλου του. Έτσι, ο υποσιτισμός αυτές τις πρώτες χίλιες ημέρες έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες» τόνισε ο Σάντλερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση