GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αλλάζει τη στάση της απέναντι στη Ζιμπάμπουε η ΕΕ...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να χαλαρώσει τις κυρώσεις τις οποίες επιβάλλει σε βάρος της Ζιμπάμπουε, αλλά όχι αυτές σε βάρος του προέδρου Ρόμ...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να χαλαρώσει τις κυρώσεις τις οποίες επιβάλλει σε βάρος της Ζιμπάμπουε, αλλά όχι αυτές σε βάρος του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ανακοίνωσαν διπλωμάτες.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να άρουν την απαγόρευση που ίσχυε εδώ και δέκα χρόνια σε ό,τι αφορά την παροχή αναπτυξιακής βοήθειας στην κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε, είπαν διπλωματικές πηγές.
Η βοήθεια προς τη χώρα παραδίδεται σήμερα μόνο μέσω μη κυβερνητικών καναλιών.
Η απόφαση αυτή δεν αναμένεται να έχει κάποια άμεση οικονομική επίπτωση αλλά θα επιτρέψει η Ζιμπάμπουε να συμπεριληφθεί στα σχέδια της ΕΕ για την παροχή αναπτυξιακής βοήθειας την περίοδο 2014-2020, που τελεί υπό διαπραγμάτευση.
Οι ΥΠΕΞ των 27 αναμένεται επίσης να καταστήσουν σαφές ότι υποστηρίζουν μια «σημαντική» άρση των κυρώσεων, όπως το πάγωμα πόρων της Ζιμπάμπουε και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε βάρος στελεχών της κυβέρνησης της χώρας αργότερα φέτος–με την προϋπόθεση ότι το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, είπαν οι διπλωματικές πηγές αυτές στις Βρυξέλλες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να αίρει σταδιακά τις κυρώσεις κάνοντας λόγο για πρόοδο στην διαδικασία εκδημοκρατισμού της αφρικανικής χώρας. Το Φεβρουάριο ήρθησαν οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και το πάγωμα των πόρων 51 αξιωματούχων και 20 επιχειρήσεων, ενώ δύο υπουργοί του Μουγκάμπε επετράπη να ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες για συνομιλίες.
Ωστόσο κυρώσεις εξακολουθούν να επιβάλλονται σε βάρος 112 αξιωματούχων και 11 επιχειρήσεων, ενώ οι ευρωπαίοι διπλωμάτες επέμειναν ότι δεν θα αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος του ιδίου του προέδρου Μουγκάμπε και του στενού κύκλου των συνεργατών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση