GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γ. Μπουτάρης: "Αθηναίοι φέρτε πίσω στη Θεσσαλονίκη το βαγόνι του σουλτάνου"

Το κατασκευασμένο από χρυσό και μπρούντζο βαγόνι του σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ ( δώρο της αυτοκράτειρας της Γαλλίας) που εκτίθεται σήμερα σ...

Το κατασκευασμένο από χρυσό και μπρούντζο βαγόνι του σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ ( δώρο της αυτοκράτειρας της Γαλλίας) που εκτίθεται σήμερα στο Σιδηροδρομικό Μουσείο της Αθήνας ζητά να επιστραφεί στη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Αφορμή γι αυτό το αίτημα είναι η συμπλήρωση φέτος των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
Πάντως, περισσότερο από όλους, την επιστροφή του αυτοκρατορικού βαγονιού αναμένει ο 83χρονος Ευθύμης Κοντόπουλος, συνταξιούχος σιδηροδρομικός και η καρδιά του Μουσείου Σιδηροδρόμου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος πρωτοείδε το βαγόνι το 1945, όταν ξεκίνησε να δουλεύει στο σιδηρόδρομο.
Το πολυτελές βαγόνι ήρθε στην κατοχή του σουλτάνου του 1870, όταν η αυτοκράτειρα της Γαλλίας έμεινε τόσο ευχαριστημένη από την φιλοξενία του που του έστειλε ένα αυτοκρατορικό συρμό πέντε βαγονιών, ένα από τα οποία ήταν το καπνιστήριο. Κατασκευασμένο από μπρούντζο και διακοσμημένο με χρυσά αραβουργήματα ήταν ιδανικό για να μπορεί να καπνίζει ο σουλτάνος και η παρέα του ναργιλέδες κάτω από την σκαλιστή οροφή.

2 σχόλια

  1. ΚΑΘΕ ΤΙ ΤΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΣΥΓΚΙΝΕΙ ΤΟΝ ΜΕΘΥΣΤΑΚΑ. ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΠΕΧΘΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κρεμασμα απο τα αρχιδια αν εχει στον τουρκο μεθυσμενο μπινε.απορω με τους θεσσαλονικεις κοιμουντε ορθιοι τι στο διαολο μαγια τους εκανε ειλικρινα με τοσο βαριες προκλησεις που εκστομιζει θα επρεπε να τον βρουνε σε κανενα χαντακι αλλα αυτος συνεχιζει ακαθεκτος.ντροπη σας σαλονικιωτες που τον ανεχεστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση