GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απηλλάγη από τα καθήκοντά του ο αρχηγός του στρατού της Β. Κορέας...

Ο αρχηγός του στρατού της Βόρειας Κορέας, ο Ρι Γιονγκ-Χο, απηλλάγη από τα καθήκοντά του «λόγω ασθενείας», επτά μήνες μετά την ανάληψη της εξ...

Ο αρχηγός του στρατού της Βόρειας Κορέας, ο Ρι Γιονγκ-Χο, απηλλάγη από τα καθήκοντά του «λόγω ασθενείας», επτά μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Κιμ Γιονγκ-Ουν μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, σε μία ασυνήθιστη για το βορειοκορεατικό καθεστώς ανακοίνωση που, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει ως στόχο να δημοσιοποιήσει τη βούληση του νέου ηγέτη να ελέγξει την εξουσία των στρατιωτικών.
Ο Ρι Γιονγκ-Χο , 69 ετών, εθεωρείτο πρόσωπο κλειδί στη βορειοκορεατική ηγεσία που υποστήριξε τον νεαρό Κιμ Γιονγκ-Ουν κατά τη μεταβατική περίοδο που ακολούθησε τον θάνατο τον πατέρα του Κιμ Γιονκ-Ιλ, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου, πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ορίσθηκε το 2009 επικεφαλής του τέταρτου σε μέγεθος στρατού του κόσμου (1,2 μέλη επί πληθυσμού 24 εκατομμυρίων).
Ο αρχηγός του στρατού εθεάθη επανειλημμένως να συνοδεύει τον νεαρό ηγέτη στις περιοδείες του σε στρατιωτικές βάσεις. Ήταν επίσης παρών συνοδεύοντας τον Κιμ Γιονγκ-Ουν κατά την τελετή στην μνήμη του παππού του Κιμ Ιλ-Σουνγκ κατά την επέτειο του θανάτου του στις αρχές Ιουλίου.
Το πολιτικό γραφείο του κυβερνώντος κόμματος αποφάσισε την απαλλαγή από όλα τα καθήκοντά του το Ρι Γιονγκ-Χο λόγω ασθενείας, ανακοίνωσε το πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Ρι ήταν μέλος του προεδρείου του Πολιτικού Γραφείου, του ισχυρότερου οργάνου εξουσίας στη χώρα και αντιπρόεδρος της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής του Κόμματος των Εργαζομένων της Κορέας, σύμφωνα με το τηλεγράφημα του βορειοκορεατικού πρακτορείου.
Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, αρμόδιο για τις σχέσεις των δύο χωρών, ανακοίνωσε ότι το γεγονός ότι η απόφαση δημοσιοποιήθηκε τόσο γρήγορα είναι πολύ ασυνήθιστο. «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.
Ο Ρι Γιογνκ-Χο ήταν ένα από τα επτά ανώτατα στελέχη του κόμματος και του στρατού που συνόδευσαν τον Κιμ Γιονγκ-Ουν στην κηδεία του πατέρα του τον Κιμ Γιονγκ-Ουν.
Ο Γιανγκ Μου-Τζιν, καθηγητής του Πανεπιστημίου Βορειοκορεατικών Σπουδών της Σεούλ, αμφισβητεί την επίσημη αιτιολογία της αποχώρησης του επικεφαλής του γενικού επιτελείου των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων, υπενθυμίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ σπανίως απαλλάσσει για λόγους υγείας από τα καθήκοντά τους τα ηγετικά στελέχη του καθεστώτος, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε πολύ προχωρημένη ηλικία.
«Ίσως να έπεσε σε δυσμένεια ή να έχασε μία μάχη εξουσίας με άλλα στελέχη της στρατιωτικής ηγεσίας», λέει ο ειδικός.
Σύμφωνα με το Παικ Χακ-Σουν, του Ινστιτούτου Sejong, ο νεαρός ηγέτης επιδιώκει να ενισχύσει τον έλεγχο του κομμουνιστικού κόμματος επί του στρατού, ο οποίος ενισχύθηκε υπερβολικά από την πολιτική του Songun (πρώτα ο Στρατός), που ακολούθησε ο πατέρας του μέχρι το 2010.
Ο Ρι ανήκει στη γενιά του πατέρα του. Ο Γιονγκ-Ουν θα τον αντικαταστήσει αναμφίβολα με κάποιον νεότερο και πιο κοντινό στο κόμμα, τον οποίο θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει, λέει ο αναλυτής.
Από την ανάληψη της εξουσίας από τον Κιμ Γιονγκ-Ουν, αναλυτές και ειδικοί προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις του νέου ηγέτη: θα συνεχίσει τη γραμμή του παππού και του πατέρα του ή να κατευθυνθεί προς μία πολιτική ανοίγματος;
Μέχρι στιγμής, οι ενδείξεις είναι αντιφατικές. Η Πιονγκγιάνγκ χρησιμοποιεί από τον Ιανουάριο όλο και πιο σκληρούς τόνους απέναντι στην Σεούλ, την οποία απειλεί συστηματικά με ιερό πόλεμο.
Μετά την επίτευξη συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες για επισιτιστική βοήθεια, η Πιονγκγιάνγκ προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή με την εκτόξευση πυραύλου, η οποία ήταν σύμφωνα με τη διεθνή κοινότητα ήταν μεταμφιεσμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου.
Ωστόσο, η Πιονγκγιάνγκ παραδέχθηκε αμέσως την αποτυχία αυτής της εκτόξευσης, ενώ δεν έχει προβεί στην τρίτη πυρηνική δοκιμή που αναμένουν οι περισσότεροι αναλυτές και ειδικοί.

1 σχόλιο

  1. ΣΤΑ ΝΤΑΜΑΡΙΑ ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΑΝΕ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΙΤΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση