GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καταδικάστηκαν αξιωματικοί για τα γεγονότα στη Γένοβα...

Βγήκε η ετυμηγορία του Αρείου Πάγου της Ρώμης για την υπόθεση της επιχείρησης των αστυνομικών δυνάμεων στο σχολείο Ντίατζ της Γένοβας, μετά ...

Βγήκε η ετυμηγορία του Αρείου Πάγου της Ρώμης για την υπόθεση της επιχείρησης των αστυνομικών δυνάμεων στο σχολείο Ντίατζ της Γένοβας, μετά την λήξη της διάσκεψης της Ομάδας των Οκτώ (G8) την 21η Ιουλίου του 2001. Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου περιλαμβάνει καταδίκες αλλά και παραγραφές.
Επικυρώθηκαν οι καταδίκες για αναληθείς καταθέσεις σε βάρος δεκατριών υψηλόβαθμων αξιωματικών της ιταλικής αστυνομίας. Οι ποινές κυμαίνονται από πέντε χρόνια μέχρι 3,8 χρόνια φυλάκισης. Οι αξιωματικοί χάνουν αυτόματα κάθε αξίωμα.
Παράλληλα οι ιταλοί ανώτατοι δικαστές αποφάσισαν ότι έχουν παραγραφεί οι κατηγορίες πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης που είχαν απαγγελθεί σε εννέα αστυνομικούς.
Πρωτόδικα είχαν αθωωθεί όλοι οι αξιωματικοί της ιταλικής αστυνομίας που είχαν πάρει μέρος στην επιχείρηση.
Κατά την δευτεροβάθμια δικαστική κρίση όλοι σχεδόν οι κατηγορούμενοι, είχαν κριθεί ένοχοι (25 σε σύνολο 28) ενώ ο τότε αρχηγός της ιταλικής αστυνομίας, Τζάνι Ντε Τζενάρο τελικώς αθωώθηκε διότι αποφασίσθηκε ότι «οι κατηγορίες σε βάρος του ήταν ανυπόστατες».
Μετά την λήξη της συνόδου της G8 σχεδόν τετρακόσιοι αστυνομικοί είχαν πραγματοποιήσει έφοδο την νύχτα στο σχολείο Ντίατζ της Γένοβας, όπου φιλοξενούνταν εκατοντάδες διαδηλωτές, μέλη του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης. Διαδηλωτές που δεν είχαν πάρει μέρος σε βίαιες συγκρούσεις με τα όργανα της τάξης.
Δεκάδες εξ αυτών ξυλοκοπήθηκαν και μεταφέρθηκαν στον στρατώνα Μπολτσανέτο όπου υπέστησαν έντονη ψυχολογική πίεση, κακοποιήσεις και ταπεινώσεις.
Τα περίπου εξήντα θύματα των βιαιοτήτων της μαύρης εκείνης νύχτας έχουν πλέον έννομο δικαίωμα να κάνουν αγωγές, αξιώνοντας χρηματική αποζημίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση