GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΟΙ ΕΠΙΠΤΏΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ Ε.Ε...

T ο πλέον ανησυχητικό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, είναι αυτό της μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από του...

Tο πλέον ανησυχητικό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, είναι αυτό της μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους σχεδιαστές των πολιτικών σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη.
Στην χώρα μας, το ποσοστό των μακροχρόνια άνεργων σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το πρώτο τρίμηνο του 2012, ανέρχεται στο 56.5 %, των ανέργων, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 1.120.097, ήτοι ποσοστό 22.6%.Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, στο σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων που ανέρχονται στα 778.399 άτομα τα 323.510 ήτοι ποσοστό 41.56%, είναι εγγεγραμμένα για χρονικό διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο των 12 μηνών. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα μετά από αυτό της Ισπανίας και της Σλοβακίας (βλέπε διάγραμμα).
Εικόνα 1 ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 12 ΜΗΝΩΝ - ΜΠΛΕ ΑΝΕΡΓΟΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 12 ΜΗΝΩΝ

Οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας ανεργίας - συσχέτιση με την αύξηση της θνησιμότητας
Σύμφωνα με έγκυρες έρευνες, οι επιπτώσεις είναι δραματικές σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς απειλείται η ίδια η επιβίωση των μακροχρόνια ανέργων.
Σύμφωνα με την έρευνα των Columbia University και Chicago Federal Reserve (Daniel Sullivan and Till Von Wachter 2009) που διενεργήθηκε στις Η.ΠΑ και αφορά τους άνδρες, προκύπτει ότι οι απολυμένοι οι οποίοι παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας από έξι μήνες έως τρία χρόνια, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας καθώς οι πιθανότητες, αυξάνουν σε ποσοστό που κυμαίνεται από 50% έως 100%, κατά την περίοδο που ακολουθεί μετά την απώλεια της εργασίας. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σταδιακά, αλλά ακόμη και μετά την πάροδο 20 χρόνων μετά την απώλεια της εργασίας, ο κίνδυνος της θνησιμότητας είναι αυξημένος κατά 10% έως 15%. Ανάλογα ευρήματα υπάρχουν και για την Ευρώπη, αλλά οι επιπτώσεις δεν είναι τόσο δραματικές λόγω των παροχών του κοινωνικού κράτους. Στη χώρα μας ο συνδυασμός του υψηλού ποσοστού των μακροχρόνια άνεργων με το χαμηλό ποσοστό των επιδοτούμενων ανέργων δημιουργεί πραγματικά ένα εκρηκτικό εκτός ελέγχου κοινωνικό πρόβλημα του οποίου οι επιπτώσεις δεν έχουν διερευνηθεί, καθώς μεγάλο ποσοστό στερείται των βασικών μέσων επιβίωσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Στο οικονομικό επίπεδο και στην αγορά εργασίας, οι επιπτώσεις είναι πολλαπλές (European Cental Bank,Working Paper Series,February 2005):
α) Μειώνονται οι πιθανότητες απασχόλησης, λόγω της απαξίωσης των γνώσεων και των δεξιοτήτων του μακροχρόνια άνεργου, λόγω της απομείωσης του ανθρώπινου κεφαλαίου όπως αποκαλείται.
β) Οι επιχειρήσεις, προτιμούν να προσλαμβάνουν άτομα που έχουν μικρό χρονικό διάστημα εκτός εργασίας.
γ) Επιπρόσθετα οι μακροχρόνια άνεργοι ασκούν μικρή επίδραση, στην πτωτική τάση του μισθού ή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς αποθαρρύνονται από την αναζήτηση εργασίας και τίθενται σταδιακά εκτός αγοράς εργασίας (προσφορά εργασίας), ως εκ τούτου δεν επηρεάζουν ούτε καθορίζουν αποφασιστικά το επίπεδο της αμοιβής.
δ)Ακόμη και στην περίπτωση της ανάκαμψης της οικονομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, είναι πιθανό οι μακροχρόνια άνεργοι, να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση εργασίας, λόγω της απαξίωσης των προσόντων και των δεξιοτήτων τους, καθώς θα έχουν τεθεί εκτός αγοράς εργασίας. Συνεπώς η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιείται ότι η διαρκής μείωση των μισθών θα μετριάσει το πρόβλημα της ανεργίας μέσω της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, είναι απλουστευτική καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τις παραπάνω βαθύτερες και πολύπλοκες κοινωνικές επιπτώσεις.
Η διαρκής ύφεση που πλήττει τη χώρα μας, επιδεινώνει το πρόβλημα, αυξάνει τους μακροχρόνια ανέργους στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και πολλοί νέοι, δημιουργεί τεράστιο κοινωνικό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να κυριαρχήσει στην επαναδιαπραγμάτευση της Ελλάδας, με τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να καταστρωθεί ένα κατεπείγον σχέδιο, ένα σύμφωνο ανάπτυξης και απασχόλησης, με αναδιάταξη των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης.



Κωνσταντίνος Αγραπιδάς
Διδάκτωρ Πάντειου Πανεπιστημίου
Απόφοιτος Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης

(ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 6-7-2012)

3 σχόλια

  1. Οι έλληνες ρίχνουν τα μεροκάματα...


    ΟΣΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΜΕ 400 ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ
    ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ...

    ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΕΖΟΠΟΙΗΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δώσ’της κι άλλο πολυπολιτισμό ρε!


    Ηλίθιο ερώτημα από τον γεροξεκούτη Γλέζο που εξισώνει τους έλληνες μετανάστες με λαθροζώα εγκληματίες.

    Άμα έχεις τέτοια νούμερα μέσα στη Βουλή, που ήταν βουλευτές του Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του 80 και λάδωσαν το άντερό τους, τέτοιες παπαριές ακούς. Πανηγυρίζουν οι γελοίοι του ΣΥΡΙΖΑ γιατί το χούφταλο χθες στη Βουλή απηύθυνε και ερώτημα του κώλου σε όσους καταφέρονται εναντίον των λαθρομεταναστών.

    Γράφει ο κομμουνιστοΠΑΣΟΚος και νεοΣΥΡΙΖΑίος Κούλογλου (αλήθεια αυτός ακόμα να απολυθεί από την ΕΡΤ;;;):

    Καίριο (του κώλου) ερώτημα απηύθυνε ο Μανώλης Γλέζος στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.
    Δεδομένης της μετανάστευσης των Ελλήνων λόγω κρίσης ο κ. Γλέζος ρώτησε τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής: «Θα ήθελα να ξέρω τι θα κάνετε.
    Θα στείλετε εντολή στους ομοϊδεάτες σας στις άλλες χώρες να τσακίσουν τους Έλληνες»;

    Δεν ξέρω τι θα πει η ΧΑ αλλά η λαθρολαγνεία του γεροξεκούτη έφτασε σε σημείο να εξισώνει τους Έλληνες με τους λαθρομετανάστες... ας μάθει λοιπόν ο κρατικοδίαιτος επαναστάτης του κώλου πως όπου πήγαν Έλληνες πήγαν νόμιμα, με χαρτιά, ονοματεπώνυμα, μέσω αεροδρομίων, λιμανιών και σιδηροδρομικών σταθμών και όχι μέσω βουνών, θαλασσών και ναρκοπεδίων.

    Δεν συζητάμε βέβαια για το ότι όπου πήγαν έστρωσαν κώλους και δούλεψαν τιμώντας την πατρίδα αλλά και βοηθώντας τη στέλνοντας πίσω καραβιές από συνάλλαγμα... αντί να τα ξύνουν όλη μέρα και να κατουράνε στα πεζοδρόμια και στους σταθμούς του μετρό όπως κάνουν οι δικοί του

    Να μας πει λοιπόν ο καραγκιοζάκος πως ήρθαν όλοι αυτοί που έχουν κατακλέψει την Αθήνα και σκοτώνουν όποιον αντισταθεί και ας μην ξαναβρωμίσει με το στόμα τους τους Έλληνες μετανάστες που εξισώνει με Αφγανούς εγκληματίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kai sthn Ellada-mpanania.., ta kleista... epaggelmata akomh... anoigoyn...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση