GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γ. Στουρνάρας: Αναλαμβάνει τη δυσκολότερη δουλειά του κόσμου...

Με θετικά σχόλια αντιμετωπίζει ο διεθνής Τύπος την τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στο θώκο του υπουργείου Οικονομικών. Πέρα από την τεχνοκ...


Με θετικά σχόλια αντιμετωπίζει ο διεθνής Τύπος την τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στο θώκο του υπουργείου Οικονομικών. Πέρα από την τεχνοκρατική και επιστημονική του επάρκεια, τα ξένα Μέσα εστιάζουν στις μεταρρυθμιστικές διαθέσεις του καθηγητή και προειδοποιούν ότι ο νέος υπουργός θα κληθεί να ταρακουνήσει την αδρανή και γεμάτη αγκυλώσεις ελληνική οικονομία.
«Είναι ένας απ’ τους λίγους οικονομολόγους που λειτουργεί εκτός κομματικής πολιτικής»,. αναφέρουν οι Νew York Times ενώ η Wall Street Journal τον χαρακτηρίζει ξεκάθαρο πρεσβευτή της κοινής λογικής, γνωστό για την φιλελεύθερη κριτική που ασκεί στον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας.
«Ένας βετεράνος τεχνοκράτης που προηγουμένως κατείχε και άλλα κυβερνητικά αξιώματα, ο Γιάννης Στουρνάρας, είναι γνωστός για τις λογικές απόψεις του και ήταν από τους ένθερμους υποστηρικτές φιλελεύθερων πολιτικών με στόχο να ταρακουνηθεί μια οικονομία γεμάτη υπερ – κανονιστικές ρυθμίσεις και αγκυλώσεις. Αναλαμβάνει το δύσκολο έργο του να ηγηθεί των συζητήσεων για την χαλάρωση των όρων του πακέτου διάσωσης. Πρέπει επίσης να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα έχει υποσχεθεί στους πιστωτές», καταλήγει η Wall Street Journal.
«Ο άνθρωπος που θα πρέπει να σώσει την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ της ιταλικής Corriere della Sera:
«Θα στοιχημάτιζε κανείς ότι οι έγνοιες θα του τρώνε κάθε μέρα το συκώτι όπως έκανε ο αετός με τον Προμηθέα, αλλά ο Γιάννης Στουρνάρας, ο νέος Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να το θεραπεύει κάθε νύχτα αν θέλει να απομακρύνει την Ελλάδα από το βάραθρο πάνω από το οποίο κρέμεται. Ο Στουρνάρας είναι ένας συντηρητικός φιλελεύθερος που μιλά την γλώσσα των πιστωτών. Σπούδασε στην Οξφόρδη και πήρε μέρος στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, την δεκαετία του ’90…» γράφει η εφημερίδα που συνοδεύει το ρεπορτάζ με σχετικό βίντεο.
Το Reuters, τέλος, σε άρθρο του αναφέρει:
«Με τους Ελληνες να απέχουν μόλις λίγες εβδομάδες από το να ξεμείνουν από ρευστό και έχοντας απέλπιδα την ανάγκη για έναν νέο υπουργό οικονομικών που θα ηγηθεί των διαπραγματεύσωεν με τους δανειστές, η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών γύρω από το πρόσωπο του 55χρονου Γιάννη Στουρνάρα δεν άργησε πολύ να κλείσει σημειώνει το πρακτορείο».
Απαιτεί ικανότητες ταχυδακτυλουργού
Το έργο που έχει μπροστά του απαιτεί ικανότητες ταχυδακτυλουργού. Πρέπει να πιέσει για περισσότερα χρήματα και χρόνο τους ολοένα και πιο δύσπιστους δανειστές την ίδια ώρα που θα είναι αναγκασμένος να κανακεύει τους απρόθυμους ελληνες αξιωματούχους να προωθήσουν αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις.
Ο Στουρνάρας είναι ένας σοβαρός και αξιοσέβαστος άνθρωπος που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στις αγορές. Μπαίνει όμως σε μια κακή κυβέρνηση, όπου πολλοί παλιομοδίτες και με έφεση στη σπατάλη πολιτικοί, κατέχουν καίριες θέσεις», είναι η γνώμη που κατέθεσε στο διεθνές πρακτορείο ο Γιάννης Λούλης.
Στη φωλιά του λύκου
«Θα πρέπει να δώσει μια σκληρή μάχη εναντίον τους. Μπαίνει στη φωλιά του λύκου και δεν θα επιβιώσει εάν δεν έχει την σθεναρή υποστήριξη του πρωθυπουργού».
Καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επικεφαλής του ΙΟΒΕ, ενός think-tank με ιδιαίτερη επιρροή, ο Γιάννης Στουρνάρας θεωρείται φιλελεύθερος οικονομολόγος, και ένθερμος υποστηρικτής των διαρθρωτικών αλλαγών για να ανοίξει η οικονομία και να γίνει πιο ανταγωνιστική –ιδέες που είνα πιθανόν να ευαρεστήσουν τους διεθνείς δανειστές που έχουν εξοργιστεί με τους αργούς ρυθμούς των μεταρρυθμίσεων.
Ο Γ. Στουρνάρας υπήρξε μέλος της ομάδας που διαπραγματεύθηκε την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ το 2011, ως βασικός οικονομικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Αργότερα τοποθετήθηκε διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τραπέζης, όπου ξεκίνησε με επιτυχία την σταδιακή πώληση στην Credit Agricole.
Ανθρωποι που έχουν συνεργαστεί στενά τον περιγράφουν σαν ένα γλυκομίλητο οικονομολόγο, άψογα κατηρτισμένο για να αναλάβει αυτό που σήμερα φαίνεται ως η πιο δύσκολη δουλειά στον κόσμο…

5 σχόλια

  1. Λετε οτι μαλακια σας κατεβει.
    Το προβλημα αυτη τη στιγμη στην Ελλαδα ειναι ΕΝΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ:

    ΣΥΛΛΗΨΗ και ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ της αλητοσυμμοριας πασοκ-σκυλια.

    Τι?? κοροιδευομαστε τωρα??

    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χα!
    Ρε παιδια τα ματια αυτουνου του βλαχαδερου χλιμιντζουρα "υπουργο εικονων" ,πολυ αρρωστα μου φαινονατι..

    Πολυ αρρωστημενο σκυλι ρεεεε.ειναι ο ετσι!!!!!!!!!

    Που τον ειχανε κρυμμενο ρε τον πουστη???

    Αυτο το βλαχαδερο θα με ..σωσει??

    ΓΑΜΗΤΗΘΩΣΑΝ οι αλητες..

    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. _____________________________
    θαυμάστε το πρότυπο...για την Ελλάδα !!!!

    Το Παρατηρητήριο Βίας της Βενεζουέλας σημείωσε πως τουλάχιστον 19.336 άνθρωποι δολοφονήθηκαν μέσα στο 2011, αριθμός που μεταφράζεται σε 53 θανάτους την ημέρα και 67/100.000 κατοίκους.

    Όταν ο Ούγκο Τσάβεζ ανέλαβε την προεδρία το 1999, οι ανθρωποκτονίες είχαν....
    ήδη τριπλασιαστεί κατά την προηγούμενη δεκαετία,
    αλλά όμως τετραπλασιάστηκαν μέσα στα επόμενα χρόνια, από 4.550 το 1998 αυξήθηκαν σε 17.600 μέσα στο 2010 και 19.336 άνθρωποι δολοφονήθηκαν μέσα στο 2011.

    Στο Καράκας, τη δεύτερη πιο επικίνδυνη πόλη στον κόσμο σύμφωνα με στατιστικά που δημοσιεύτηκαν στην El Pais και τον Economist, μετρούνται 92 ανθρωποκτονίες κάθε 100 χιλιάδες κατοίκους.

    Ενώ η χώρα στη λίστα της διαβάθμισης των πιο διεφθαρμένων χωρών στον κόσμο, βρέθηκε στις 164η θέση ανάμεσα σε 178 που αξιολογήθηκαν.
    Μόνο 14 χώρες στον πλανήτη έχουν μεγαλύτερη διαφθορά από τη Βενεζουέλα.

    Οσο για τις εκλογές..(χεχε-χέσε).
    Γίνονται με δημοκρατικές διαδικασίες (θεωρητικά)
    αλλά με ένα εκλογικό σύστημα,
    που δεν αφήνει κανένα περιθώριο μη εκλογής του Τσάβες καθώς είναι έτσι προσαρμοσμένο, ώστε για παράδειγμα, μία μικρή περιφέρεια της επαρχίας να δίνει στο πρώτο κόμμα τριπλάσιο αριθμό εδρών από την πρωτεύουσα, το Καράκας.
    ...Παράδεισος σκέτος !

    Για παπατζηλίκια πρώτοι είστε , άντε να την κάνεις αφίσα να την βάλεις στον τοίχο την φώτο και όταν σου παίρνουν συνέντευξη να κάθεσαι μπροστά να δείχνεις τι επαναστάτρια είσαι .... της πλάκας

    ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟΝ ..£ύριζα ζώααααααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραια κυριε συντακτα κλπ συγγενεις. Μπορειτε ομως να αμς πειτε γιατι η δεξια ανεθεσε σε ενα πασοκο την πιο δυσκολη δουλεια στον κοσμο??? Μηπως και αυτο ητανε στο οικονομικο μοντελο και το αλλο μειγμα πολιτικης που μαγειρεζε ο κ.Ζαππειος στο Ζαππειο????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαλακα Τζων, ο αρχηγος σου τον επελεξε αρα αυτουνου την εκτελεση να ζητησεις αφου την πολιτικη που χαραξαν αυτοι που ζητας την εκτελεση ακολουθουν και μαλιστα ποιο πιστα απο του αλλους. Κανε ενα κρυο ντοπυς να σου περασει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση