GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τουρκία: «Η Συρία αποτελεί σημαντική απειλή για την περιοχή»...

Δεν ζητεί δράση από τον ΟΗΕ η Αγκυρα, αλλά ενημερώνει το ΝΑΤΟ   Η Τουρκία προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η ...

Δεν ζητεί δράση από τον ΟΗΕ η Αγκυρα, αλλά ενημερώνει το ΝΑΤΟ
 
Η Τουρκία προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η κατάρριψη τουρκικού στρατιωτικού αεροπλάνου από τη Συρία, αποτελεί «σημαντική απειλή» για την ασφάλεια της περιοχής.
Σε επιστολή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Τουρκία καταδίκασε την «εχθρική πράξη από τις συριακές αρχές κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας».
Σύμφωνα με το BBC, η Άγκυρα δεν ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας την ανάληψη δράσης.
Η Τουρκία κατέστησε, ωστόσο, σαφές ότι κατά την έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ την Τρίτη θα κάνει επίκληση του Άρθρου 5 που προβλέπει συντονισμένη αντίδραση της Συμμαχίας.
Το ΝΑΤΟ συνεδριάζει για το θέμα. Η Τουρκία ενημερώνει τους αντιπροσώπους των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για το περιστατικό και να συζητήσουν τις ανησυχίες της Άγκυρας.
Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχο της Συμμαχίας δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση για κάτι συγκεκριμένο.
Η Τουρκία επικαλέστηκε το άρθρο 4 του Χάρτη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο κάθε χώρα-μέλος μπορεί να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου αν θεωρεί ότι απειλείται η εδαφική της ακεραιότητας ή η ασφάλειά της.
Είναι μόλις η δεύτερη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ από την ίδρυσή του το 1949 που μια χώρα επικαλείται το άρθρο 4. Το 2003 και πάλι η Τουρκία είχε κάνει το ίδιο διάβημα με θέμα τότε το Ιράκ.
Η Άγκυρα επιμένει ότι το μαχητικό κατερρίφθη σε διεθνή εναέριο χώρο. Αντίθετα η Δαμασκός δηλώνει ότι το τουρκικό μαχητικό F-4 Phantom βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Συρίας.
Όπως υποστήριξε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς μετά από μακρά συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, οι συριακές δυνάμεις άνοιξαν πυρ και εναντίον δεύτερου τουρκικού αεροσκάφους, το οποίο αναζητούσε το μαχητικό F-4 που καταρρίφθηκε την Παρασκευή χωρίς όμως να το πλήξουν.

1 σχόλιο

  1. Μιλάνε και οι Τούρκοι, που ακόμα είναι δυνάμεις κατοχής σε άλλη χώρα και αποτελούν συνεχή απειλή για οτιδήποτε γειτονικό υπάρχει δίπλα τους. Είτε μέσω ξηράς, είτε μέσω θάλασσας. Τι κάνουν στη Κύπρο;


    Καπετάν Μακρύς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση