GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νεκρός ο γαμπρός του Άσαντ από βομβιστική επίθεση

Τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που είχαν ηγετικό ρόλο στην καταστολή της εξέγερσης στη Συρία, ανάμεσά τους και ο γαμπρός του σύρου προέ...

Τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που είχαν ηγετικό ρόλο στην καταστολή της εξέγερσης στη Συρία, ανάμεσά τους και ο γαμπρός του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σκοτώθηκαν σαπό βομβιστική επίθεση εναντίον του κτιρίου Εθνικής Ασφάλειας στη Δαμασκό.
Ο καμικάζι που εξαπέλυσε στην επίθεση ήταν σωματοφύλακας του ενδότερου κύκλου του Άσαντ, ενώ την ευθύνη ανέλαβαν δυο οργανώσεις η «Λίουα αλ Ισλάμ», μια ισλαμιστική ανταρτική οργάνωση το όνομα της οποίας σημαίνει «Η Ταξιαρχία του Ισλάμ» και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός.
Αντίθετα με ό,τι συνέβαινε με προηγούμενες επιθέσεις στη Συρία, η κρατική τηλεόραση δεν μετέδωσε καμία εικόνα. Οι δρόμοι της Δαμασκού ήταν σχεδόν άδειοι το απόγευμα.
«Ο υφυπουργός Άμυνας, ο στρατηγός Άσεφ Σαουκάτ», σύζυγος της αδελφής του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, Μπούσρα, «σκοτώθηκε από μια τρομοκρατική επίθεση που είχε στόχο το κτίριο Εθνικής Ασφάλειας στη Δαμασκό», μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση.
Ιδιαίτερα προστατευμένο, αυτό το κτίριο βρίσκεται στο κέντρο της συριακής πρωτεύουσας και είναι σύμβολο της καταστολής του κινήματος αμφισβήτησης του Άσαντ.
Ο υπουργός Άμυνας της Συρίας Νταούντ Ράτζα και ο στρατηγός Χάσαν Τουρκάμι, επικεφαλής της ομάδας κρίσης που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει την εξέγερση, σκοτώθηκαν επίσης από την επίθεση, πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο.
Από την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμαντ Ιμπραχίμ αλ Σάαρ και ο επικεφαλής Εθνικής Ασφάλειας Χίσαμ Ιχτιάρ.
Αμέσως η κυβέρνηση της Συρίας ανακοίνωσε ότι διόρισε υπουργό Άμυνας τον στρατηγό Φάχαντ Τζάσιμ αλ Φράιτζ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Ο Ελεύθερος Συριακός στρατός δήλωσε ότι αυτή ήταν «η πρώτη από μια σειρά μεγάλων επιχειρήσεων με στόχο την πτώση του Άσαντ και του συνόλου των πυλώνων και των συμβόλων του καθεστώτος».
Οι εξεγερμένοι επανέλαβαν ότι όσοι σύροι αξιωματούχοι «δεν έχουν αίμα στα χέρια τους» μπορούν να αποστατήσουν μέχρι τα τέλη Ιουλίου, διαφορετικά θα θεωρηθούν «συνεργοί στις δολοφονίες του Άσαντ».
Από την πλευρά της η συριακή κυβέρνηση επεσήμανε: «Οι ένοπλες δυνάμεις είναι αποφασισμένες να εξοντώσουν τις δολοφονικές συμμορίες και τους εγκληματίες και να τους καταδιώξουν όπου κι αν πάνε»
«Όποιος πιστεύει ότι με το να βάλει στόχο μερικούς διοικητές μπορεί να επιβληθεί στη Συρία, έχει ψευδαισθήσεις», πρόσθετε η κυβερνητική ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κρατικό δίκτυο.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο θάνατος του στρατηγού Σαουκάτ είναι «ισχυρό πλήγμα για το καθεστώς γιατί είχε πρωταρχικό ρόλο στις επιχειρήσεις των τακτικών δυνάμεων για την καταστολή της επανάστασης».
Ο Λευκός Οίκος εκτίμησε ότι το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ «χάνει τον έλεγχο της Συρίας» μετά τη βομβιστική στη Δαμασκό.
Πάντως το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν καταδίκασε ξεκάθαρα την βομβιστική επίθεση στο κτίριο Εθνικής Ασφάλειας. Ο εκπρόσωπός του Πάτρικ Βεντρέλ δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να χυθεί περισσότερο αίμα στη Συρία, όμως αυτοί οι άνδρες (που σκοτώθηκαν σήμερα) ήταν οι βασικοί αρχιτέκτονες της επίθεση του καθεστώτος Άσαντ εναντίον του συριακού λαού».
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αύξησαν σημαντικά τον αριθμό των φυσικών και νομικών προσώπων της Συρίας που βρίσκονται στην μαύρη λίστα τους με τις οντότητες που αποτελούν το αντικείμενο των αμερικανικών κυρώσεων.
Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέβαλε μέχρι την Πέμπτη την ψηφοφορία για το σχέδιο απόφασης που κατέθεσαν οι δυτικές χώρες (Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Πορτογαλία, Βρετανία) και η οποία απειλεί τις συριακές αρχές με κυρώσεις, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η 16μηνη κρίση στη Συρία.
Πάντως η Ρωσία δεν θα επιτρέψει να υιοθετηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μια απόφαση που θα εκφράζει την υποστήριξη του Οργανισμού στην «επανάσταση» στη Συρία, όπως υπογράμμισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση