GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φωτογράφισαν τη σκιά ενός…ατόμου

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται η ύπαρξή της Καλλιτεχνική απεικόνιση της σκιάς ενός ατόμου που βρίσκεται στο εσωτερικό ενός κυλίνδρου (C...

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται η ύπαρξή της
Καλλιτεχνική απεικόνιση της σκιάς ενός ατόμου που βρίσκεται στο εσωτερικό ενός κυλίνδρου (Credit: Griffith University).
Μπρίσμπεϊν.
Διεθνής ερευνητική ομάδα κατάφερε να τραβήξει την πρώτη φωτογραφία της σκιάς ενός ατόμου. «Αγγίξαμε τα ανώτατα όρια της μικροσκοπίας. Δεν μπορείς να δεις τίποτα μικρότερο από ένα άτομο χρησιμοποιώντας ορατό φως. Θέλαμε να ερευνήσουμε το πόσα άτομα απαιτούνται για να δημιουργήσουν μια σκιά και αποδείξαμε τελικά ότι χρειάζεται μόλις ένα» αναφέρει ο Ντέιβ Κιελπίνσκι του Κέντρου Κβαντικής Δυναμικής του Πανεπιστημίου Griffith στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας.
Η καταγραφή της σκιάς
Ο Κιελπίνσκι ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας η οποία χρειάστηκε πέντε χρόνια για να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Η ομάδα χρησιμοποίησε ένα μικροσκόπιο πολύ υψηλής ανάλυσης που έχει την ικανότητα να κάνει τη σκιά όσο σκοτεινή χρειάζεται για να γίνει τελικά ορατή. Οι ερευνητές απομόνωσαν ένα άτομο σε έναν «θάλαμο» και το συγκρατούσαν μέσα στον ελεύθερο χώρο του θαλάμου χρησιμοποιώντας ηλεκτρικές δυνάμεις. Στη συνέχεια  «παγίδευσαν» ιόντα του στοιχείου υττέρβιου και τα εξέθεσαν σε συγκεκριμένη συχνότητα φωτός.

2 σχόλια

  1. Καλή δουλειά έκαναν στο Griffith University, αλλά στη συνέχεια τι γίνεται;
    Εμείς χρόνια τώρα, έχουμε δεκάδες φωτογραφίες όχι σκιών αλλά των ίδιων των ατόμων και τελικά αφού κατορθώσαμε επι τέλους να φέρουμε ενα στο διαστημικό κέντρο ερευνών του Κορυδαλού, αντι να το διασπάσουμε εμείς στο τέλος θα διασπάσει αυτό εμάς.
    Θα ξυπνήσουμε επιτέλους κάποια Αυγή με καμιά Χρυσή ιδέα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ουστ από εδώ παλιό χρυσαυγίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση