GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με την Ένωση Ελλήνων Ερευνητών...

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους βουλευτές Θεανώ Φωτίου και Γιάννη Αμανατίδη καθώς και τα μέλη της Θεματικής Επιτροπής Παιδεία...

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους βουλευτές Θεανώ Φωτίου και Γιάννη Αμανατίδη καθώς και τα μέλη της Θεματικής Επιτροπής Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Αγγελική Σαπουνά, Έφη Καλαμαρά, Δημήτρη Καλλέργη και Πατρίτσια Κυπριανίδου συναντήθηκε την Τετάρτη 11 Ιουλίου με το ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών και συγκεκριμένα με τους Μαρία Κωνσταντοπούλου –γραμματέα ΔΣ, Αριστοτέλη Χατζηϊωάννου –αντιπρόεδρο ΔΣ, Μαρία Τζεβελέκου –μέλος ΔΣ, Αθανάσιο Ναχιά –μέλος ΔΣ, και Ράνια Πολυκανδριώτη μέλος ΔΣ.
Οι εκπρόσωποι του ΔΣ παρουσίασαν αναλυτικά τα κεντρικά και επιμέρους ζητήματα που ταλανίζουν το χώρο της Έρευνας στη χώρα, και κατέγραψαν τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο έργο τους εξαιτίας της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας προς τα Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα.
Ειδικότερα, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να εντάξει τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Η ένταξη αυτή ενδέχεται να οδηγήσει στην απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων ΕΣΠΑ κυρίως σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, που καμμία σχέση δεν έχουν με την Έρευνα.
Αποτύπωσαν με έντονη δυσφορία τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που προκαλούνται από το νομικό πλαίσιο σύναψης συμβάσεων για ερευνητικά προγράμματα.  Πιο συγκεκριμένα, οι διαδικασίες που απαιτούνται και αφορούν ακόμα και ήδη εγκεκριμένα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, απαιτούν μεγάλο χρόνο και γραφειοκρατία για να ολοκληρωθούν καθώς περιλαμβάνουν πράξεις ΑΣΕΠ, Υπουργικές Αποφάσεις. Το τελικό αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η αδυναμία υλοποίησης έργων (ευρωπαϊκών ή με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ κ.λπ.).
Επισήμαναν, επίσης, ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν στους προϋπολογισμούς των ερευνητικών κέντρων έχουν άμεση συνέπεια στη ροή της μισθοδοσίας του προσωπικού τους, αλλά και στην αδυναμία κατάρτισης μελλοντικών προϋπολογισμών. Ήδη ερευνητικά κέντρα έχουν δυσκολίες να πληρώσουν ή καθυστερούν τη μισθοδοσία  επί μήνες.
Σχετικά με τον ν.4009, διαπίστωσαν ότι δεν κινείται προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός Ενιαίου Χώρου Παιδείας και Έρευνας, όπως επανειλημμένα έχουν διατυπώσει ως αίτημα, παρότι θέσπισε την ισότιμη συνεργασία ερευνητικών κέντρων και ΑΕΙ.
Τέλος, επικεντρώθηκαν στα ανυπέρβλητα προβλήματα που προκαλεί η ένταξη των Ερευνητών στις διατάξεις των ειδικών μισθολογίων, καθώς και στο ζήτημα της μη αναγνώρισης σχετικής προϋπηρεσίας σε νέους διορισμούς –και στις ηθικές, αλλά και επαγγελματικές επιπτώσεις αυτής της πολιτικής.
Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε.Ε. ζήτησαν από το ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τις προσπάθειές τους ώστε να αποτραπεί η καταστροφή της Έρευνας στη χώρα, διότι η παραγωγή της νέας γνώσης πρέπει να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης προς όφελος της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Έρευνα αποτελεί αδιαπραγμάτευτο Δημόσιο αγαθό, άρρηκτα συνδεδεμένο με τη λειτουργία των ερευνητικών κέντρων, των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Επίσης, ζήτησαν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα ενισχύει τα πλεονεκτήματα του ν.1514/85, θα καταργεί τις στρεβλώσεις του και θα αποτρέπει την μετατροπή των Ερευνητών σε «παραγωγούς-διακινητές καινοτόμων προϊόντων στην αγορά». Στόχος της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών αποτελεί η διαφύλαξη του Δημόσιου χαρακτήρα της Έρευνας στη χώρα.
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε τη στήριξή της προς την ερευνητική κοινότητα και την επιθυμία της να συνεργαστεί μαζί τους για τη σύνταξη ολοκληρωμένου σχεδίου νόμου που θα αφορά την Έρευνα. Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι στο πλαίσιο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου θα αποστρέψει την υπαγωγή της ΓΓΕΤ στο Υπουργείο Ανάπτυξης, και θα συμβάλει στην επίλυση ζητημάτων προσωπικού, μισθοδοσίας και προϋπολογισμών. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται ανυποχώρητα μέσα και έξω από τη Βουλή για την υπεράσπιση του Δημόσιου αγαθού της Έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση